Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Alkemisti

Kirjoitettu 03.02.13
Esseen kirjoittaja: Hanne Eskelinen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Alkemisti
Kirjan kirjoittaja: Paulo Coelho
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirjan nuori paimenpoika, Santiago, näkee saman unen kaksi kertaa ja tämän perusteella päättää lähteä etsimään aarretta, jonka luvataan löytyvän Egyptin pyramideilta. Matkallaan hän tapaa vanhan miehen, joka on Salemin kuningas. Kuningas auttaa Santiagoa hänen päätöksessään ja hänen matkallaan.

Salemin kuningas kertoo Santiagolle tarinan pojasta, joka menee tapaamaan vanhaa viisasta miestä ja vanhan miehen käskystä hän lähtee kiertämään linnaa mukanaan lusikka, jossa on kaksi öljytippaa. Kiertäessään linnassa poika kiinnittää kaiken huomion lusikassa olevaan kahteen öljytippaan. Seuraavalla kierroksella poika kiinnittää huomion vanhan viisaan miehen linnan kauneuteen ja unohtaa kaksi öljytippaa lusikassa ja kierroksen päätteeksi tajuaa, että ne ovat tippuneet lusikasta. Vanha viisas mies antaa pojalle yhden neuvon  ”Onnen salaisuus on siinä, että katselee kaikkia maailman ihmeitä unohtamatta koskaan lusikassa olevia kahta öljytippaa.” Santiago ymmärtää, että paimen saattaa ikävöidä maailmalle, muttei saa koskaan unohtaa lampaitaan. Mitkä ovat minun maailman ihmeitä ja ketkä minun öljytippojani, joita ei saisi unohtaa? Maailman ihmeitä ovat mielestäni mitkä tahansa asiat, jotka saavat meidän pysähtymään ja tajuamaan maailman kauneuden. Se voi olla sananmukaisesti maailman ihme, luonnon voima tai jonkun hetken kauneus. Lusikan kaksi öljytippaa ovat itselleni tällä hetkellä omat läheiset ihmiset, perhe, ystävät sekä jokainen tiimitoverini. Tiedän kuinka helppoa on lähteä katsomaan maailman ihmeitä ja unohtaa ne kaksi öljytippaa lusikassa. Kuinka monta ihmissuhdetta onkaan jäänyt vuosien varrella niiden maailman ihmeiden takia, joita olen lähtenyt katsomaan.

Vanha kuningas painottaa Santiagolle, ettei hänen tule koskaan luopua unelmistaan. Santiagon unelmaksi muotoutuu matkustaa Egyptin pyramideille ja vaikka hän kohtaan matkallaan paljon vastoinkäymisiä, hän jatkaa aina vain kulkuaan. Matkallaan Santiago törmää kaikennäköisiin vastoinkäymisiin, hänet varastetaan ja hän joutuu jäämään kristallikauppaan töihin saadakseen tarpeeksi rahaa, paluumatkaa varten niinkuin hän siinä vaiheessa ajattelee. Loppujen lopuksi Santiago päättää kuitenkin jatkaa matkaansa kohti Egyptin pyramideja. Jos unelmiaan ei saavuta heti, ne unohtaa helposti, tottuu siihen elämään mitä elää, on helpompi jäädä tai palata siihen tuttuun ja turvalliseen ympäristöön. Aina jääminen ei ole huono asia, riippuu siitä mikä kenenkin elämäntie on. Jos unelman saavuttaminen on vaikeaa, niin edes tilaisuuden tullessa ei välttämättä ymmärrä tarttua mahdollisuuksiin. On osattava lukea ennusmerkkejä niin kuin Salemin kuningas Santiagolle sanoo. Omat unelmani ovat tähän mennessä vieneet minut mitä ihmeellisimpiin paikkoihin ja tilanteisiin. Välillä oman unelmansa eläminen ei ole helppoa, niin kuin Santiagokin kokee matkallaan. Eräs ystäväni antoi hyvän neuvon minulle tälläisiä hetkiä varten: ”Kaikesta voi kasvaa ja oppia uutta. Hyödynnä hetket!” Usein ainakin itselle vastoinkäymiset ovat niitä jotka opettavat ja mittaavat kuinka paljon jotakin asiaa haluan. Haaveilin Brasiliaan lähtemisestä ja siellä asumisesta jo yläasteella. En koskaan osannut määritellään tarkkaan miksi juuri Brasilia. Tilaisuutta lähtemiseen ei kuitenkaan tullut vastaan, ennen kuin Tiimiakatemialla. Olin jo tottunut ajatukseen, etten koskaan pääsisi Brasiliaan, kun menin sattumalta kuuntelemaan Hennan ja Valtterin kokemuksia Brasiliasta. Pikkuhiljaa minulle alkoi valjeta, että minullakin saattaisi olla mahdollisuus lähteä Brasiliaan. Mutta uskaltaisinko koskaan oikeasti lähteä? Ja mikä on keino yhdistää maailman ihmeet ja ne kaksi öljytippaa lusikassa? Kaikki ei ehkä mennyt niin hyvin kuin olisi voinut, mutta kaikesta voi aina oppia ja ne hetket tulee hyödyntää. Brasiliassa oleminen ei ollut aina helppoa, kun kaikki tiimissä muuttui eikä itse päässyt näkemään sitä läheltä, ja samalla itse muuttui paljonkin. Sitä unelmien tavoitteleminen kuitenkin aina tekee, se muuttaa ihmistä. Haluan uskoa, että lähtöni ja paluuni opettivat varmasti jokaiselle tiimissä jotain. Kaikkea ei voi aina pukea sanoiksi, enkä usko, että Brasilian opit ovatkaan tiimille mittavissa sanoissa.

Kirjassa sanotaan, että ”On olemassa kieli, johon ei tarvita sanoja.” Santiago ymmärtää tämän matkallaan kohti Egyptin pyramideja. Santiago oli oppinut ymmärtämään lampaitaan tarkkailemalla niitä ja matkallaan hän alkaa ymmärtää, että myös ihmisten välillä voi olla ymmärrystä ilman sanoja. Matkallaan aavikon halki Santiago tarkkailee paljon itseään ja ympäristöään, luontoa ja ihmisiä. Hän ystävystyy sydämensä kanssa, joka rohkaisee häntä ja muistuttaa hänen vahvoista ominaisuuksistaan. Matkalla aavikon halki Santiago alkaa ymmärtää sekä itseään että maailmaa ympärillään. Santiago tekee matkaa aavikon halki karavaanissa ja kuulee kamelinajajalta hänen elämänfilosofiaansa: ”Kun syön, en ajattele muuta. Kun teen matkaa, keskityn siihen. Jos minun on määrä taistella, se on oleva aivan yhtä hyvä päivä kuolla kuin muutkin päivät. Minä en nimittäin elä menneisyydessä, enkä tulevaisuudessa. Minulle on olemassa vain nykyhetki, eikä minua kiinnosta mikään muu. Jos pystyt elämään nykyhetkessä, olet onnellinen mies.” Olen viime aikoina miettinyt paljon onnellisuutta ja sitä mistä onnellisuus tosi asiassa rakentuu. Mielessä on pyörinyt myös kuinka nykyihminen ei enää ole juurikaan kosketuksissa luontoon, kaikki rakentuu työn, harrastusten ja arjen ympärille ilman että aikaa itsetutkiskeluun, toisiin ihmisiin tutustumiseen tai luonnossa ajan viettämiseen ei jää. Onko kaikki kiire ja stressi osasyitä nykyihmisten pahaan oloon? Tie itsensä ymmärtämiseen on pitkä ja haastava, vaaditaan paljon rohkeutta ja uskoa. Itselle tie omaan itsensä tutustumiseen on vasta alkutaipaleella ja siihen tarvitaan varmasti paljon apua, mutta keneltä?

Vanha kuningas neuvoo Santiagoa seuraavin sanoin: ”Kulje lähellä niitä, jotka kulkevat elämäntietään.” Kuinka tunnistaa nuo ihmiset? Matkallaan Santiago oppii tunnistamaan ne ihmiset, jotka kulkevat elämäntietään. ”Se kieli kertoi innostuksesta, työstä jota kannustivat rakkaus, määrätietoisuus ja pyrkimys jota toivoi tai johon uskoi”. Uskon, että tuo yhteinen kieli ja ne ihmiset, jotka kulkevat elämäntietään löytyvät tarkkailemalla ympäristöä, oppimalla tuota maailman kieltä. Ottamalla aikaa vain olemiseen ja tarkkailemiseen. Olen itse tehnyt tätä perinteisesti matkustaessani, mutta miksen voisi tehdä sitä joka päivä? Elämäntietään kulkevat ihmiset tunnistaa siitä, että heistä näkyy ulospäinkin kuinka he nauttivat elämästään. Santiago kysyy elämäntiestä tarkemmin kuninkaalta. ”Se on kaikkea sitä mitä olet halunnut aina toteuttaa elämässäsi. Jokainen tuntee nuorena elämäntiensä. Siinä vaiheessa kaikki on selvää ja mahdollista eivätkä ihmiset pelkää unelmoida tai toteuttaa toiveitaan. Mutta kun aika kuluu, jokin mystinen voima alkaa toistaa ihmiselle, että elämäntietä ei voi seurata.”

Keitaalla, johon karavaanikulkue pysähtyy, Santiago tapaa Fatiman, naisen johon hän rakastuu. Keitaalla Santiago tapaa myös Alkemistin, mentorinsa. Valinta oman elämäntiensä ja rakkauden välillä on Santiagolle vaikea. Valinnassaan häntä auttaa keitaan 200-vuotias alkemisti. Alkemistin kanssa Santiago jatkaa matkaansa kohti Egyptin pyramideja Fatiman jäädessä odottamaan Santiagon paluuta.  Alkemisti opettaa Santiagolle paljon elämäntiensä seuraamisesta, oman sydämensä tuntemisesta ja rohkeudesta. “Elämäntietään seuraava osaa kaiken mitä tarvitseekin osata. Unelman tekee mahdottomaksi yksi ainoa asia, epäonnistumisen pelko”. Katsomalla kauemmas, pelon taakse, jokainen ihminen pystyy löytämään sisältään rohkeuden, joka voittaa epäonnistumisen pelon. Alkemisti opettaa Santiagolle myös tämän: ”Oppia voi vain yhdellä tavalla, tekojen kautta!” Epäonnistumisen pelko estää meitä toimimasta, tekemästä tekoja ja ilman niitä emme voi oppia. Miten voimme löytää rohkeuden tekoihin sisältämme?

Santiagon tarina opettaa, että on uskallettava kulkea omaa elämäntietään. Joskus ei ole selvää mihin se vie tai mitä matkalla tulee kohtaamaan. On luotettava itseensä, ystävystyttävä sydämensä kanssa ja jatkettava matkaa vastoinkäymisistä ja omista peloista huolimatta. Oman elämäntiensä kulkeminen merkitsi Santiagolle matkaa, ei vain fyysistä, vaan myös matkaa itseensä. Haluan itse jatkaa matkaani kohti itseni paremmin tuntemista ja haluan rohkaista jokaista tutustumaan Santiagon tarinaan ja pohtimaan mikä hänen elämäntiensä on.

”Kun haluat jotain koko maailmankaikkeus auttaa sinua saavuttamaan sen.”

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!