Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Alkemisti

Kirjoitettu 26.11.13
Esseen kirjoittaja: Jarkko
Kirjapisteet: 2
Kirja: Alkemisti
Kirjan kirjoittaja: Paulo Coelho
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Paulo Coelhon Alkemisti on tarina Santiagosta, paimenesta, joka seuraa omaa elämäntietään, unelmaansa, löytääkseen maailman hienoimmat aarteet. Kotiseudultaan hän matkaa kohti tapaamista alkemistin kanssa. Coelhon kertomus opettaa meille sen, minkä meidän jokaisen tulisi jo tietää: kuuntele sydäntäsi, ymmärrä merkkejä elämän tiellä ja ennen kaikkea, seuraa unelmaasi. Alkemisti on symbolinen teos ja sen opit on piilotettu sen tarinaan. Kirjasta on kuitenkin helppoa löytää nämä opit, varsinkin ne jotka koskettavat eniten itseä.

Jo kirjan alussa esiintynyt ajatus: ”Kun haluat jotain, koko maailmankaikkeus auttaa sinua saavuttamaan sen”, vaikutti minuun henkilökohtaisesti eniten. Aloin miettimään omaa elämääni ja niitä hetkiä, kun halusin jotain todella kovasti. Ihme kyllä aina se päättyi siihen, että sain haluamani. En tietenkään saanut haluamiani asioita noin vain, vaan minun tuli tehdä niiden eteen kovasti töitä. Näin ollen uskon tähän Cuelhon viisaaseen ajatukseen. En kuitenkaan usko sitä, että jos istuu sormet ristissä toivoen jotain mahdotonta tekemättä mitään asian hyväksi, kävisi Cuelhon ajatus toteen. Jos jotain todella haluaa, on oltava valmis tekemään sen eteen paljon töitä ja uhraamaan sen vuoksi myös aikaa.

Tarina paimenesta oli mielestäni todella motivoiva. Ihminen, joka uhraa kaikkensa unelmansa eteen voi saavuttaa suuria elämässään. Kaikkensa uhrannut paimen menetti omaisuutensa useaan otteeseen seuratessaan elämäntietään. Tämä mittasi paimenen uskoa itseensä ja omaan unelmaansa ja antoi minun ymmärtää, että elämässä tapahtuu vääjäämättä vastoinkäymisiä, joiden yli on vain päästävä. Oman unelmansa toteuttaakseen on oltava rohkea, joustava ja määrätietoinen.

Toinen ajatus, johon mielestäni paimenen tarina pohjautuu, on: ”haluatko sen mihin olet tottunut, vai sen mistä haaveilet?”. Tämä ajatus rohkaisee menemään omalle niin sanotulle epämukavuusalueelle. On helppoa ja turvallista elää omaa elämäänsä, tehden päivä toisensa jälkeen samoja rutiineja, kuten on aina tottunut. Alkemistissa paimen luopuu kaikesta tutusta vain ennusmerkkien vuoksi. Hän ei selvästikään ollut tyytyväinen omaan elämäänsä, eikä halunnut jatkaa samaa tylsää elämäänsä. Jotta voi oppia jotain uutta ja parantaa omaa elämäänsä, on kokeiltava uusia asioita ja seurattava unelmiaan.

Liiketoiminnallisesti kirjan tärkein opetus mielestäni oli tarina kristallikauppiaasta. Kristallikauppias oli tottunut myymään tuotteitaan 30 vuoden ajan samaan tapaan, eikä ollut kovin innokas kokeilemaan mitään uutta, sillä kuvitteli tietävänsä oikeat tavat. Paimenen mennessä kauppaan uusien ideoiden kanssa, hän sai kaupan toimimaan paremmin kuin koskaan. Maailma muuttuu ympärillämme jatkuvasti, joten on meidän myös muututtava sen mukana. Tähän liittyy itsensä jatkuva kouluttamisen tärkeys, myös koulujen jälkeen.

Omasta elämäntiestäni tai unelmastani en ole vielä varma, mutta uskon sen liittyvän perheen perustamiseen ja sellaisen työn löytämiseen, jossa viihdyn. Kun löydän oman unelmani, aion tehdä kaikkeni ja olla periksiantamaton sen saavuttamiseksi.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!