Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Alkemisti

Kirjoitettu 12.12.18
Esseen kirjoittaja: Henrikki Kulmala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Alkemisti
Kirjan kirjoittaja: Paulo Coleho
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mietin monta kertaa kirjan lukemista ennen kuin tartuin härkää sarvista ja päätin lukea tämän teoksen. Paulo Colehon teos alkemisti keskittyy seuraamaan nuoren Santiago nimisen lammaspaimenen matkaa kohti ”suurta aarretta”. Kirja on täynnä vertauskuvia ja herättääkin lukijan ajattelemaan paljon omia tavoitteita ja unelmiaan. Tarina vaati paljon keskittymistä, jotta sen todellinen sanoma avautuu lukijalle. Uskon että teoksen pystyy lukemaan useita kertoja siten että se herättää jokaisella kerralla lukijan pohtimaan asioita eri näkökulmasta.

Santiago oli tyytyväinen elämäänsä lammaspaimenena kotimaassaan Espanjassa, mutta kuitenkin utelias. Santiagon seikkailuvietin herätti vanha mies, joka kertoi olevansa Salemin kuningas. Vanha mies avaa Santiagolle kertomuksen suuresta aarteesta Egyptin pyramideilla. Santiago puntaroi päätöstään lähteä tavoittelemaan tuota suurta aarretta ja puntaroi onnistumistaan. Nuori paimen kuitenkin ajautuu myymään lampaansa ja lähtee suurelle matkalle aavikkojen yli kohti ”unelmiaan”. Kaikki Santiagon matkassa ei kuitenkaan mene aivan suunnitelmien mukaan ja hän päätyy ryöstetyksi Tangerissa ja tämän seurauksena menettää kaiken omaisuutensa. Nokkelana poikana Santiago löytää itsellensä työn kristallikauppiaan apulaisena. Santiago tekee rutkasti töitä kauppiaalle ja saa kerättyä varat päästäkseen jatkamaan omaa taivaltaan kohti Egyptin pyramideja. Santiago on lähtemässä ylittämään Saharan aavikon ääretöntä erämaata, kunnes hän tapaa Englantilaismiehen, joka kertoo etsivänsä alkemistia. Mies liittyy Santiagon seuraan ja he aloittavat taipaleen yhdessä. Aavikolla seurue törmää keitaaseen. Pian keitaalle saavuttua nuori mies tapaa uuden ihastuksensa Fatiman. Santiago rakastuu lohduttomasti Fatimaan. Santiago on jopa valmis unohtamaan omat haaveensa aarteesta ja jäädä tytön luokse, mutta Fatima saa Santiagon tajuamaan mitä todellinen rakkaus on ja sen että Santiagon on seurattava unelmiaan ja vasta sitten hän olisi valmis jäämään tytön viereen. Niin seurue pääsee jatkamaan matkaansa kohti suurta aarretta. Lopulta seurue törmää alkemistiin, joka viisauksilla saa Santiagon tajuamaan mitä unelmat ja ”suuri aarre” todella tarkoittaa. Santiago on seurannut ”elämäntietään” aina suurena aarteena pitäneille Egyptin pyramideille asti ja tajuaa nyt mitä vanha mies todella tarkoitti.

Olen aikaisemmin ollut huono lukemaan mitään kirjoja ja varsinkin sellaisia, joissa piilee jokin suurempi merkitys kuin itse tarina. Santiagon tarina hänen matkastaan ”elämäntiellä” on mielestäni kertomus, jonka voi rinnastaa ihan tavallisen ihmisen matkaan oman elämän eri vaiheissa. Kirja sai minut ajattelemaan omia unelmia ja asioita mitkä tekevät minut onnelliseksi. Mihin olen valmis tyytymään ja mitä kohti haluan omissa opinnoissani, työuralla ja yleisesti elämässä mennä. Mikä oikeastaan onkaan se piste, milloin olen saavuttanut ”suuren aarteeni” ja voin todeta olevani perillä. Kun rinnastaa omaa elämäänsä Santiagon kertomukseen voi todeta olevan hyvin tarinan alussa. On tärkeää pitää mielessä omat unelmat ja huonoimmallakin hetkellä muistaa mitä kohden on menossa. Samoin kuin Santiago teki omaisuutensa menettämisen jälkeen. Akatemia voisi olla ikään kuin tarinan Sahara, jonka ylitse on vaellettava avoiminmielin kuunnellen ja tavaten uusia ihmisiä. Olen asunut lähes koko elämäni pienessä maalaiskunnassa Kangasalla ja Jyväskylään muutto opintojen perässä onkin eräänlainen retki kohti unelmia ja suurta aarretta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!