Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Alkemisti

Kirjoitettu 13.12.18
Esseen kirjoittaja: Jerry Tuhkunen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Alkemisti
Kirjan kirjoittaja: Paulo Coelho
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.4. Ihmisen tulevaisuus, 8.5. Henkisen kasvun klassikot

Alkemisti, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

1      Alkemisti

Ensimmäinen kirja koskaan, jota lähdin kokemaan audioperäisesti. Lukijana Pekka Laiho. Kävi kuitenkin niin, että Laihon rauhallinen ja tyyni tapa tuoda kirjan tarina korviini, jopa nopeutettuna 1,25x normaalista tahdista, oli niin seesteinen, että kirjan kuuntelemisen aikana saattoi tapahtua nukahtamiseen verrattavia reaktioita.

Halusin kuitenkin kirjasta kaiken irti, joten siirryin toisen nukahtamiseni jälkeen lukemaan kirjaa klassiseen tapaan. Tämä toimikin selvästi paremmin. Sain keskityttyä tiukemmin, kun visuaalisesti kohtasin sen, mitä luin.  Klassinen tapa oli hyvä ratkaisu. Jos jo tässä vaiheessa alamme tutkiskelemaan kirjan tarinaa ja suuresti polveilevaa symboliikkaa, niin voisimme uskoa, että kirjan käsittelytyylin vaihdoksella päästiin mieluisampaan lopputulokseen.

Esipuheiden jälkeen päästiinkin suoraan kiinni tarinaan nuoresta lammaspaimenesta, Santiagosta. Tilanne, johon Santiago on ajautunut, kertoo jo siitä, että hän on tehnyt elämässään haluamiaan ratkaisuja ja suuria päätöksiä. Hänen vanhempansa olisivat halunneet hänestä papin, mutta Santiago halusi vaeltaa ja kiertää maata. Hän rupesi lammaspaimeneksi, ja lampaidensa kanssa kierteli maata ja oppi tuntemaan lähimmät kylät ja kaupungit tarkoin. Hän toteutti suurta unelmaansa päivittäin.

Tarina lähtee kulkeutumaan vauhdikkaasti eteenpäin, kun Santiago avautuu unestaan, jonka on jo kahdesti nähnyt. Unessa kerrotaan Egyptin pyramideista, joiden luota hän löytäisi aarteen.

Itse kirjan juoni on varsin yksinkertainen, jossa ongelmat yleensä juontavat juurensa joko naisista tai rahasta. Jos hieman kuitenkin pyrimme pintaa syvemmälle, tajuamme kirjan olevan lähes puhdasta symboliikkaa. En missään nimessä myönnä, että vielä ensimmäisellä lukukerralla olisin läheskään kaikkia symboliikan teemoja ymmärtänyt, mutta joka tapauksessa sain kirjasta paljon irti.

Kirjassa käsitellään paljon aiheita, joissa korostuvat tekemisesi tarkoitus sekä unelmat ja kuinka niihin päästään. Et välttämättä ymmärräkään aina täysin unelmiasi, tai sitä mistä ne tulevat ja miksi ne ylipäätään tuntuvat unelmilta. Kirja kertoo toistuvasti oikealla polulla olemisen tärkeydestä. Kun teet niitä asioita, jotka koet itsellesi tärkeäksi, ja olet avoin maailman ehdotuksille, niin liikut jatkuvasti kohti unelmiasi.

Unelmat ja unelmointi ovat henkilökohtaisella tasolla olleet minulle hieman vieraita asioita. Tai näin ainakin olin luullut, kirjan luettuani ymmärsin, että unelmia voi olla niin paljon, kuin sinulla on ajatuksiakin. Niin pienempiä, kuin myös suurempia. Kun teet oikeita asioita, niin ajaudut tavoitteitasi kohti, välillä jopa hieman huomaamatta. Lähdin pohtimaan tätä asiaa, ja voin jopa todeta, että olen huomannut, että olen siirtynyt niitä asioita kohti, joita pidän tärkeinä, ja tavoitteinani. Kirjan lukaistuani tiedän myös, kuinka voin edesauttaa tavoitteisiini pääsemistä, ja kuinka osaan pitää niistä paremmin kiinni.

Tarinassa kerrottiin myös ”virrasta”, joka vie sinua kuohuvan kosken tavoin kohti unelmiasi ja tavoitteitasi, kunhan vain uskallat hypätä siihen mukaan. Kun katsontakantasi on itse virrasta, niin asioille löytyy aivan uusia merkityksiä ja tarkoituksia. Palaset alkavat loksahdella kohdalleen, ja kehittyminen on tosiasia. Kehittyminen voi olla joko vauhdikasta, isoja liikkeitä ja isoja tekoja, tai sitten rauhallisempaa ja pienimmillekin asioille merkityksen löytämistä. Itse kuitenkin luot merkityksen, ja peilaat sitä omaan kokemukseeni ja pohdiskelet ja tutkit, mikä on juuri tämän hetken tarkoitus koko elämän kestävällä matkallasi.

Nykyhetkeä on kyettävä arvostamaan, ja tiedostettava mitä juuri kyseisellä hetkellä on meneillään. Vain nykyhetken tilanteen ymmärrettyäsi, voit tehdä sen paremmaksi. Ja jos teet nykyhetken paremmaksi, niin on selvästi suurempi todennäköisyys, että myöhemminkin kaikki on paremmin. Jos haluat jotain tehdä, tai saavuttaa, niin tee se nyt ja lähde tavoittelemaan unelmiasi heti.

Kirjasta löytyi myös mukavia, hieman pienempiä ja käytännönläheisempiä toteamuksia ja tarinoita, joita voi hyödyntää suoraan jopa tiimiyrityksen toimintaan. Esimerkiksi, kuinka yhteen asiaan keskittyminen voi viedä focusta tärkeämmiltä asioilta. Asiat, jotka koet tärkeäksi yhdessä hetkessä, jotka tuntuvat oikeinkin mukavilta, eivät välttämättä tue millään tasolla unelmiesi ja oikean päämääräsi tavoittamista. Kirjan tapauksessa Santiago tapasi naisen, johon tykästyi oikein lujasti, ja tällöin hän unohti ne suuremman kokoluokan asiat, joista oikeasti välitti. Tämä kyseinen nainen ei loppujen lopuksi ollutkaan kuin hetken huumaa. Vaikka täytyykin osata heittäytyä hetkeen, niin pää ja sydän pitäisi kuitenkin olla isommassa kuvassa. Niissä asioissa, jotka oikeasti merkitsevät sinulle eniten.

Toinen esimerkki kertoo siitä, kuinka riittävästi ei ole koskaan tarpeeksi. Santiago tapasi vanhemman herrasmiehen, joka kertoi olevansa Salemin kuningas. Heidän puheenaiheensa kääntyivät lammasaiheisiin, ja Melkisedek kysyi Santiagolta hänen tämän hetkistä lammasmääräänsä. Santiago kertoi, että hänellä on riittävästi lampaita. Kuningas vastasi tähän, että hän ei voi auttaa Santiagoa eteenpäin, jos Santiago kokee, että hänellä on riittävästi lampaita. Voidaan puhua kehityksen jämähtämisestä.

Myös lausahdus ”jos alat luvata sellaista, mitä sinulla ei edes ole, et halua enää löytääkään aarrettasi”, sai tuntemuksia aikaiseksi. Tämä tuli tilanteessa, jossa Santiago oli lähtemässä elämänretkelleen, ja lupasi kuninkaan tiedoista kymmenesosan aarteestaan, jonka tulisi löytämään.

Erinomaisen hyvä kirja, jonka pariin tulen palaamaan, ja jolloin tulen löytämään lukuisia erilaisia ja uusia merkityksiä kirjan tarinoista ja symboliikoista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!