Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Alkusysäys Rikastumiseen

Kirjoitettu 04.09.15
Esseen kirjoittaja: Tomi Kosonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rich Dad Poor Dad
Kirjan kirjoittaja: Robert Kiyosaki
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Raha pyörittää nykymaailmaa. Lähes jokainen ihminen tarvitsee rahaa elääkseen. Useilla ihmisillä menot ovat tulojen luokkaa tai jopa suuremmat. Aina tämä ei ole edes merkki varsinaisesta köyhyydestä vaan liian suurista menoista. Ihmisiltä puuttuu tieto ”kuinka raha toimii”. On eri asia näyttää rikkaalta kuin olla rikas.

 

 

Nykyisen kaltaisessa ulkonäkö painotteisessa maailmassa on usein tärkeintä näyttää hyvältä. Täytyy olla merkkivaateita, hieno auto, hyvä asunto ja sisustus, syödä hyvin jne. Usein nämä kaikki vievät jopa enemmän kuin tulot ovat, varsinkin opiskelijana tämän huomaa usein. Tämä ei kuitenkaan tee meistä rikkaita vaan päinvastoin. Käyttämällä luottoa ja nostamalla lainaa huonoihin tarkoituksiin köyhdytämme itseämme entistä enemmän.

 

Meidän tuleekin miettiä, kuinka tehdä rahaa. Ei ole väärin haluta hienoa autoa tai suurempaa asuntoa, täytyy vain keksiä kuinka sinulla on siihen varaa. Täytyy muistaa että uudemman auton arvo laskee usein ja autosta sekä asunnosta syntyy myös muita kustannuksia esimerkiksi huoltojen, vastikkeen muodossa. Taito onkin keksiä kuinka tehdä tarpeeksi rahaa, jotta omaisuutesi kasvaa kaikkien muiden kustannustenkin jälkeen. Aivosi ovat tärkein työväline tämän keksimiseen.

 

Itsekin olen herännyt harjoittamaan aivojani. Kirjat ja akatemialla tehtävät esseet ovat loistavia tapoja käydä läpi ja kehittää omia ajatuksia. Vaikka vielä en ole lähtenyt kerryttämään omaa varallisuutta käytännössä, on tietämykseni kasvanut valtavasti ja tiedonhalu varmaan vieläkin enemmän. Jopa niin paljon, että opinnäytetyön aihekin alkaa muotoutua mielessäni.

 

Hyvä palkkatulokaan ei välttämättä takaa, että tulet rikkaaksi. Täytyy tietää kuinka sitä käyttää. Tähän haluankin jatkossa pureutua enemmän: kuinka rikastua jopa palkkatuloista riippumatta. Kiyosaki kertoo omia kokemuksiaan, kuinka kannattaa tehdä. Pointit ovat hyviä, mutta itse haluaisin kaivaa vähän syvemmälle ja miettiä käytännössä kuinka homma toimii Suomessa. Kiyosakin pointteina kirjasta nousi muun muassa:

 

– Tietopääoman kerääminen

– On parempi tietää kaikesta vähän kuin yhdestä asiasta paljon. ”Kaikkitietävänä” keräät alan ammattilaiset ympärillesi ja tehkää rahaa. Tiedä ”kuinka raha toimii”.

– Säännöllisesti rahaa tuottavat sijoitukset

– Sijoitusten tulisi tuottaa rahaa mahdollisimman useasti, jotta saa rahan kiertämään. Esimerkiksi asuntosijoittamisessa saa kuukausittain vuokratuloa.

 

Kiyosakin määritelmä varakkaasta on hyvä: kun sijoituksesi tuottavat saman verran kuin kulutat. Kun lähtee miettimään, vaati tämä aika paljon. Esimerkiksi jos kuluttaa kuukaudessa 1500 euroa ja saa sijoituksistaan 10 prosentin vuosituoton, tarvitaan 180 000 euron sijoitusvarallisuus. Jos pystyisin säästämään kuukausittain 200 euroa, kertyisi vuosittain 2 400 euroa. Järkevästi sijoittamalla voisin saada 10 prosentin tuoton. Tällöin pystyisin tienaamaan 180 000 euroa noin 24 vuodessa, jos sijoittaisin joka vuosi myös tuotot. 5 prosentin vuosituotolla menisi summan keräämiseen noin 32 vuotta. Tämän jälkeen tulisi sijoituskohteiden olla sellaisia, että pystyisi saamaan tuotot säännöllisesti itselleni.

 

Oli hienoa lukea, kuinka Kiyosaki oli nuoruudessaan tehnyt saman päätöksen kuin itsekin: myynti on taito, mikä tulisi jokaisella olla. Itse olen parantanut taitojani tämän vuoden puolella myymällä ja lukemalla. Myyntitaito tarkoittaa paljon enemmän kuin pelkää myynnin osaamista. Se auttaa myös esiintymisessä, tuo itsevarmuutta ja paljon muuta. On hienoa huomata, että olen ollut jo hiukan oikeilla jäljillä mitä kykyjä vaaditaan onnistumisiin.

 

Nyt onkin aika lähteä miettimään kuinka minusta tulee rikas.

 

Tomi Kosonen

Osuuskunta Nimion

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!