Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Älykäs itsensä johtaminen

Kirjoitettu 27.05.13
Esseen kirjoittaja: Anu Kuivaniemi
Kirjapisteet: 3
Kirja: Älykäs itsensä johtaminen
Kirjan kirjoittaja: Sydänmaalakka
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen nyt ymmärtänyt, että itsensä johtaminen on kaiken perusta. Ilman syksyn ja kevään stressiä sekä kiireitä epäonnistumisineen en olisi nyt näin motivoitunut panostamaan omaan johtamiseen näin paljoa. Olen palautekeskustelujen jälkeen kirkastanut itselleni, että toimin ensi syksyllä Tiimiakatemian käytetyimmän ja tehokkaimman metodin mukaisesti:

SYKSYLLÄ KAIKKI ON TOISIN = SKOT

Ainoana erona edellisiin yrittäjiin, aion myös tehdä töitä tämän metodin toteutumiseksi.

 

Olen kevään epäonnistumisten vuoksi tajunnut, että en osaa hyödyntää johtamiskoulutuksiani sekä teoriaa parhaalla mahdollisella tavalla nykyisissä projekteissa nykyisessä asemassa. Olen liian kiintynyt projektiin itseensä, enkä siksi pysty johtamaan sitä kunnolla. Design Weekissä olen yrittänyt asettua täysin pelkästään johtajan asemaan, mutta omat mielenmallini eivät ole antaneet tämän tapahtua. En vielä näe johtamista erillisenä tehtävänä, vaan ennemminkin roolina, ja koen laiskottelevani ja käskyttäväni jos en itse tee konkreettista työtä ollenkaan. Tähän tarvitaan itsensä johtamista. Pyrin murtamaan näitä mielenmalleja ja sitä kautta kehittymään johtajana paremmaksi. Tarvitsisin sellaisen projektin johdettavakseni, jonka lopputulos ei ole minulle sydämen asia, kuten Street Hockey. Silloin pystyisin vain keskittymään johtamiseen ja vain johtamiseen.

Toinen asia, mikä syksyllä on toisin, on aikataulutus. Aion tehdä paljon nykyistä vähemmän työtunteja, ja harrastaa enemmän, sekä antaa itselleni aikaa. Salsa Studion tunnit houkuttelevat, ja aion osallistua ainakin kahdelle, mahdollisesti jopa neljälle tunnille viikossa, ja käyn lisäksi kaksi kertaa viikossa vapaavuorolla tanssimassa. Näiden tuntien avulla pystyn vähentämään töiden tekoa, koska jos olen johonkin ilmoittautunut, en siirrä sitä. Jos taas olen vain ajatellut tekeväni joitain omia juttuja, sovin herkästi siihen päälle työasioita, koska ehdinhän puuhastella kotona muunakin aikana, ja tässä syntyy oravanpyörä.

Ensi syksynä aion myös käyttää enemmän aikaa ristipölyttämiseen. Haluan käydä muiden treeneissä, pölyttää muiden projekteja, auttaa muita heidän kiireissään sekä osallistua ex tempore yhteisiin juttuihin mitkä ovat nyt vuoden aikana jääneet kiireiden alle. Haluan ristipölyttää Tiimimestareita sekä muita koulutusohjelmia ja osallistua usein LE-porukoiden toimintaan. Haluan saada enemmän irti muista, ja keskustella enemmän ihmisten kanssa.

Syksyllä panostan paljon enemmän myös niin sanottuihin paperihommiin. Olen ymmärtänyt reflektoinnin tarkoituksen ja hyödyn, enkä malta odottaa, että saan aikaa omien ajatusteni läpikäyntiin. Olen matemaattis-looginen persoona, ja listat, järjestelmät sekä muut jäsentelyt auttavat minua sisäistämään asioita. Stressi ja yliaktiivinen mielentila aiheutuu varmasti pitkälti siitä, että asiat vellovat päässäni vapaasti, eivätkä ne ole listattuna mihinkään. Olen aina sanonut, että kun koti on järjestyksessä, niin ajatuksetkin ovat järjestyksessä, ja siksi olen usein stressitilanteessa ensin siivonnut kotona kaikki paikat kuntoon ja sitten alkanut purkaa työmäärää. En ole ennen tajunnutkaan, että Jyväskylän kämpän sekaisuus vaikuttaa paljon myös stressaantuneisuuteeni. Oma huoneeni on järjestyksessä, mutta muu koti ei = hallitsen omia tehtäviäni, mutta en muiden.

Moni asia siis tulee muuttumaan, ja haasteellisinta tässä suunnitelmassa onkin se, että innostun helposti uusista asioista. Miten pystyn olla ottamatta uusia projekteja ja juttuja kaikkien vanhojen poisjäävien tilalle? Tiimivalmennuspilottia ei kannata aloittaa, ennen kuin Teon ja minun johtoryhmätehtävät jäävät pois, mutta sote-puolen harjoittelu kannattaa varmaan suorittaa syksyllä silti. Design Week on ohi syys-lokakuussa, ja vuoden 2014 versio ei tule vielään niin paljoa aikaa. Tässä syttyi taas lamppu! Olen päästämässä itseäni liian helpolla, jos ajattelen, että voisin johtaa jotain projektia minkä lopputulos ei ole niin tärkeä minulle itselleni.  Kyllähän minun täytyy osata johtaa nimenomaan niitä kaikkein rakkaimpia projekteja, koska siinä on tulevaisuuteni! Design Week 2014 olkoon siis se projekti, jossa pistän itseni tulilinjalle johtamistaitojeni harjoittelun kanssa.

 

Oma hyvinvointi kaikilla tasoilla on erittäin tärkeää itsensä johtamisen kannalta. Täytyy huolehtia, että keho, mieli, tunteet, arvot sekä työ ovat tasapainossa.

Fyysinen kunto ja terveys ovat tulleet takaisin prioriteetteihini. Migreeni on ollut vaihtelevaa, enkä ole mennyt neurologille, vaikka olisi pitänyt, koska en ole halunnut olla pois akatemialta ja treeneistä. Tähän tulee muutosta jo treeniaikataulujenkin kautta. Menen kesän aikana vastaanotolle, ja hoidan sen puolen kuntoon.

Psyykeasiat ovatkin sitten monimutkaisempia. Viime vuosina kuvioissa on perheen puolelta ollut jos jonkinmoisia kiemuroita, joten mielenterveyttä on koeteltu. Mielekäs työ sekä elämänasenne ovat auttaneet, enkä ole jäänyt märehtimään murheisiin. Tässä piilee kuitenkin vaaransa, ja tiedostan ne. Toivon vain, että romahduksia ei tulisi, ja jos tulee, niistä nousisi entistä vahvempana. Kouluaikoina katsoimme historian tunnilla klassikkoelokuvaa, jonka nimeä en muista, ja siinä naispäähenkilö totesi joka päivä, että ”Murehdin tätä sitten huomenna”. Siinä on ollut hyvä elämänohje.

Tunnepuolen hyvinvoinnista pitää huolen perheen hyvinvointi ja heidän tukensa. Joni on tärkeä henkilö elämässäni, enkä halua laiminlyödä suhdettamme töiden takia. Kesä on ihanan pitkä aika viettää kotona yhdessä Jonin ja kavereiden kanssa, ja sitten on taas mukava palata Jyväskylän arkeen.

Henkisen puolen hyvinvoinnin miettiminen onkin hankalampaa. Syvälliset keskustelut sekä elämän pohtiminen välillä ovat kyllä voimaannuttavia kokemuksia. Hektisessä elämässä ei tällaiselle tunnu usein olevan tilaisuutta eikä aikaa. Reissu Egyptiin Bertan ja Yasserin luo oli yksi yksittäinen henkisen hyvinvoinnin loma. Jos meillä ei tule Jonin kanssa tilaisuutta lähteä lomalle syys-talvella, niin haluaisin mennä uudelleen Egyptiin. Oli mukava nähdä täysin toisenlaista kulttuuria, tutustua paikallisten ihmisten elämään ja keskustella islamista sekä muista uskonnoista. En uskaltanut reissun jälkeen lukea Yasserilta lahjaksi saamaani koraania, koska pelkäsin saavani jonkinlaisen valaistumisen, mutta aion kyllä lukea kirjan, kunhan vain tilaisuus on oikea. Luen sen ehdottomasti ennen seuraavaa matkaa Egyptiin.

Ammatillisesta hyvinvoinnista pitää huolen maailman paras koulutusjärjestelmä sekä sen tuomat ilot. En voi uskoa, että olen osa sitä. Ymmärrän, että Tiimiakatemia ei sovi kaikille, mutta systeemiä pitäisi mielestäni soveltaa jokaisessa koululaitoksessa ympäri maailmaa. Listasin edellä jo asioita, miten huolehdin ammatillisesta hyvinvoinnistani ensi syksynäkin. Vaikka olen ollut stressaantunut ja kiireinen, niin en ole montaa kertaa ollut uupunut. Nyt on uupunut olo, mutta siihen on resepti: pyydä apua, tee, ja lepää. Juhannukseen mennessä tilanteet ovat rauhoittuneet paljon, ja silloin voi hengähtää. Toivon kuitenkin, että kesä lähtee hyvin käyntiin, ja tilaisuus hengähtää tulee useamman kerran päivässä ja joka päivä.

 

Anu Kuivaniemi

Osuuskunta Mittava Innovations

anu (a) mittava.fi

045-1374745

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!