Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

ÄLYKÄS ITSENSÄ JOHTAMINEN

Kirjoitettu 12.11.13
Esseen kirjoittaja: Sanna Peltoniemi
Kirjapisteet: 3
Kirja: Älykäs itsensä johtaminen
Kirjan kirjoittaja: Pentti Sydänmaalakka
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirja kuulosti loistavalta valinnalta tämän hetkiseen sekavaan tilanteeseeni. Projektit ovat kasa ajatuksia, mitä sohin miten milloinkin. Tilanne on todella stressaava eikä oppejakaan jää päähän kun kaikista tilanteista mennään läpi syöksykierteellä.

 

Itsensä johtaminen, kuulostaa yksinkertaiselta mutta sitä se ei ainakaan allekirjoittaneelle ole.Olen törmännyt moniin erilaisiin menetelmiin millä  helpottaa itsensä johtamista, mutta yhtäkkiä niitä onkin monta erilaista, kokeilen vähän kaikkea mutta  en pitäydy niissä. Täytyisi laatia aikataulu itsensä johtamisen menetelmille. Kuinka usein päivitän kalenteriin tehtäviä juttuja, miten usein päivittää oppimissopimusta, koska tarkistella omaa kehitystä? Olla kokoajan tietoinen mitä kohti haluan mennä ja olen menossa.

 

Ilman päämäärää on hankala suunnistaa yhteen suuntaan vaan helposti tulee sohittua sinne tänne saavuttamatta juurikaan mitään. Tällainen tilanne itselläni tuntuu olevan tällä hetkellä. Ajatuksia ja unelmia virtaa mielessä mutta en oikein saa niistä kiinni.

 

 

Älykäs itsensä johtaminen ei toteudu vain työssäsi. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja tasapainon välille tarvitset myös kehon ja mielen kunnossapitoa.

 

 

Että pääset eteenpäin ja saavutat elämässäsi tarvitset punaisenlangan, jotain mitä seurata.Punainen lanka vie sinut tavoitteisiisi ja niitä ohjaavat arvosi. Tutustu siis itseesi ja omiin arvoihisi, tiedä missä olet ja mihin olet menossa. Tässä käytän apuna oppimissopimusta minkä laitan työpöydälleni niin että sen voi avata aina tarpeen vaatiessa.

 

 

Keskittyminen olennaiseen ja seuraamalla punaista lankaa arvojasi täyttäen pääset sinne mitä ikinä haluatkin saavuttaa. Tässä kohtaa täytyy muistaa ettei kaikkea kuitenkaan pysty eikä tarvitsekaan saavuttaa samalla kerralla.  Kirjan luettua otan itse käyttöön systeemin jolloin aina maanantai aamuisin aloitan viikon tarkastelemalla omaa tilannettani,  täyttämällä viikon kalenterin ja tutkiskelemalla mitä voisin tehdä että viikkoni olisi vieläkin antoisampi.

 

Ole matkallasi oma itsesi ja tarkkaile sekä kyseenalaista ajatuksiasi ja tekojasi. Asioilla on monia eri näkökulmia.

 

Päästäksesi tekemisissäsi eteenpäin täytyy myös olla itsekuria. Itselleni tämä on tuottanut hankaluuksia, sillä minulla on tapana jättää asiat viime tippaan vaikka etukäteen tehdystä työstä tuleekin mahtava suoriutumisen tunne! Siihen auttaa varmasti myös kalenterin täyttö mille varaan tänään heti jokaisen viikon alusta tunnin pituisen ajan.

 

 

Nöyryys ja omien virheiden myöntäminen ei myöskään ole huonoksi. Myöntäessä omat heikkoudet on helpompi lähteä parantamaan niitä. Siksi myös tiimin kesken tulisi olla rehellinen tekemisissään ja myöntää mikäli joku asia ei vain onnistu sinulta. Timistä löytyy varmasti kokeneempi konkari joka voi auttaa sinua siinä. Olet jälleen kerran viisaampi.

 

 

Kirjassa puhutaankin 7 periaatteesta mistä tunnista älykkään itsensä johtajan.

 

1.Merkitys

2.Keskittyminen

3.Aitous

4.Jatkuva uudistuminen ja kasvu

5.Itsekuri

6.Herkkyydet

7.Nöyryys

 

 

Kehittelin myös viikon viimeiselle päivälle perjantaille hetken jolloin  käyn läpi muutaman teorian avulla olenko kulkenut sinne minne haluan? Olenko täyttänyt esimerkiksi nämä 7 kriteeriä viikon työskentelyssäni. Uskon pystyväni siihen nyt kun lyön teot kalenteriin. Niinhän sitä sanotaan etteivät ajatukset vie mihinkään elleivät ne näy kalenterissa.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!