Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Älykäs itsensä johtaminen

Kirjoitettu 07.04.13
Esseen kirjoittaja: Milka Leppäkoski
Kirjapisteet: 3
Kirja: Älykäs itsensä johtaminen
Kirjan kirjoittaja: Pentti Sydänmaalakka
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

 

Välillä oikein turhauttaa kuinka vaikeaa se on. Itsensä johtaminen. Toisaalta tuntuu, että kaikki on hyvin aikataulussa ja hallinnassa. Sitten taas päiviä kun kaikki kasaantuu ja tuntuu ettei mihinkään riitä aika. Vasta Tiimiakatemialle tullessani ostin ensimmäisen kalenterin, joka on oikeasti päivittäin käytössäni. En kuvitellutkaan miten tärkeä siitä tulisi ja miten hukassa olisin ilman sitä. Tiimiakatemialla itsensä johtamisen osaamisella on suuri merkitys, enkä aikaisemmin ole joutunut sitä paljoa harrastamaan.

Meille kerrottiin, että ensimmäisenä vuonna projektit eivät välttämättä vie ajallisesti paljoa ja ajattelin sitten suorittaa tietenkin mahdollisimman paljon pakollisia kursseja alta pois. Kaikki sujui vähän aikaa hyvin kunnes huomasin miten kalenteri alkoi täyttymään liikaa ja tehtävän palautuksia oli enemmän kun osasin odottaa. Tykkään haastaa itseäni ja tehdä paljon asioita, mutta nyt täytyi kysyä itseltä missä välissä kuvittelin ehtiväni tekemään kaiken. Stressi vaan lisääntyi ja mitään ei tapahtunut. Päätin jättää omat viikonlopputyöni nyt ainakin vähäksi aikaa pois ja saada sillä enemmän aikaa muulle. Olin toisaalta iloinen, että näin kävi, koska tajusin enemmän miten tärkeää on osata suunnitella ja aikatauluttaa elämää. Aikaa täytyy myös riittää kavereille, urheilulle ja muulle vapaa-ajalle Tiimiakatemian rinnalla. Haluan pystyä keskittymään täysillä, siellä missä olen enkä miettiä niitä kymmentä juttua mitkä ovat vielä tekemättä. Haluan siis hyväksi ja älykkääksi itseni johtajaksi.
Pentti Sydänmaalakan kirjoittama kirja älykkäästä itsensä johtamisesta käsittelee johtamisen ydintä: miten me kaikki osaisimme ohjata ja johtaa paremmin itseämme? Meillä jokaisella on oma organisaatio, Oy Minä Ab, jonka johtajana toimimme. Kirjassa oli monipuolisesti erilaisia näkökulmia henkilökohtaisesta kasvusta, enkä itse edes tajunnut miten laaja tämä alue olisi.

Kokonaiskuntoisuus pitää sisällään fyysisen, psyykkisen, sosiaalisen, henkisen ja ammatillisen kunnon.  Näiden osa-alueiden tasapainoinen johtaminen on älykästä itsensä johtamista. Sain paljon hyviä ajatuksia ja pointteja omaan elämään sovellettaviksi.
Itsensä johtamisen perustana on omaan itseensä tutustuminen. Meidän on löydettävä itsemme, jotta osaamme kohdata toisen. Itsensä johtaminen on kaiken johtamisen lähtökohta eli jos haluaa johtajaksi on hyvä itsensä johtaminen oltava hallussa, että saat yrityksesi menestymään.
Kirjassa on kerrottu seitsemän periaatetta, joihin voidaan kiteyttää älykäs itsensä johtaminen. Kuulostavaa ehkä helpoilta, mutta kiireisessä arjessa niitä voi olla vaikea viedä käytäntöön. Toteuttamalla ne pystymme ottamaan itsemme paremmin haltuun, joten ne kannattavat. Nämä periaatteet ovat:
Merkitys: Pysähdy riittävän usein ja kysy: Kuka minä olen? Missä minä olen? Minne minä olen menossa? Näihin kysymyksiin olemmekin vastanneet oppimissopimuksessa, jonka kirjoitimme kaikki heti ensimmäisen puolenvuoden aikana. Oppimissopimusta päivitetään tietyin väliajoin ja sinne voi lisäillä tai poistaa tarvittavia asioita/taitoja, joita haluat saavuttaa. Kirjoittaessa sinun oli oikeasti pysähdyttävä miettimään näitä asioita. Kun kirjoitat paperille ylös se auttaa sinua näkemään eteenpäin ja antaa halua tsempata ja tehdä asioiden eteen töitä, joita haluat. Itsensä johtamisen tavoitteena on hyvä elämä, jossa voit toteuttaa itseäsi. Jokainen siis määrittää tämän oman hyvän elämän.
Keskittyminen: Elä tietoisesti ja opettele tekemään valintoja arvojesi perusteella. Jos haluat saavuttaa jotain sinun on keskityttävä olennaiseen, sillä jos yrittää saavuttaa kaiken, voi olla ettei saavuta mitään. Tämä on minulle välillä hankalaa, sillä olen maailman malttamattomin ihminen ja haluaisin nähdä tulokset aina heti.
Aitous: Ole aito ja rehellinen itsellesi. Opettele tuntemaan itsesi, sillä hyvä itsetuntemus on yksi itsensä johtamisen lähtökohta. Mitä paremmin opit tuntemaan itsesi, sitä helpompi sinun on kohdata muut. Lenkille lähteminen on parasta itselleni aikaa antamista, sillä pystyn silloin miettimään parhaiten asioita. Oppimisen kannalta itselle ajan antaminen on tärkeää, että ehdit miettimään kaikkea opittua.
Jatkuva uudistuminen ja kasvu: Kyseenalaista kokoajan myös omaa ajatteluasi ja ota uudenlaisia näkökantoja asioihisi. Uskaltaudu oman mukavuusalueesi ulkopuolelle, mutta anna itsellesi myös lupa epäonnistua. Tällä tavoin varmista, ettet jämähdä paikallesi. Mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä saa varmasti Tiimiakatemian aikana harjoitella ja tuntuu, että olen jo nyt tehnyt monia asioita, joita en ikinä uskonut tekeväni.
Itsekuri: Päätin että haluan suorittaa kaikki kurssit ja projektini mitkä valitsinkin, vaikka tuntuu ettei aika riitä. Teen parhaani, enkä halua antaa periksi! Itsekuri on johtamisen tärkeimpiä asioita. Asioiden jämäkkä toimeenpano on olennaista. Luota että kaikki tärkeät asiat elämässäsi tapahtuvat ajallaan!
Herkkyys: Herkkyyden jalostaminen on oman tietoisuuden syvällistä kehittämistä. Ihmettely on kaiken luovuuden ja innovatiivisuuden lähtökohta.
Nöyryys: Tunnusta keskeneräisyytesi. Olemme kaikki oppimassa ja kokoajan sillä tiellä. Määrittele itsellesi muutamat tärkeimmät periaatteet, joita haluat seurata.
Tärkeää on myös huolehtia omasta fyysisestä kunnosta liikkumalla tehokkaasti ja monipuolisesti. Liikunnan on oltava elämäntapa. Liikunta on omalla kohdalla tärkeä osa arkea, sillä siitä saa uutta jaksamista ja myös mieli virkistyy. Terveellinen ruokavalio ja riittävä uni ovat myös avainsanoja parempaan itsensä johtamiseen. Sen kyllä huomaa keskittymisessä jos unet ovat jääneet vähemmälle tai aamupala jäänyt syömättä. Tavoitteeni onki tälle keväälle nukkua vähintään kahdeksan tuntia yössä ja herätä ajoissa syömään aamupala, jonka usein jätän väliin.

 

”Pysähdy, rentoudu ja mietiskele päivittäin. Tee työstäsi kutsumus, mutta muista että työ on vain yksi monista elämän osa-alueista. On tärkeää, että näet elämäsi kokonaisvaltaisesti ja osaat johtaa sitä tasapainoisesti”

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!