Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Älykkyyden seitsemän eri lajia – mikä on sinun älykkyytesi laji?

Kirjoitettu 04.03.13
Esseen kirjoittaja: Kati Tikkanen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Oppimisen vallankumous
Kirjan kirjoittaja: Gordon Dryden ja Jeannette Vos
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 1.3. Oppivan organisaation ja tiimiyrityksen kehittämistyökalut, 1.4. Uusia tuulia oppimiseen, 1.6. Oppimisen käsikirjat

Älykkyyden seitsemän eri lajia – mikä on sinun älykkyytesi laji?, 4.0 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (2 votes cast)

Sain käsiini kotikaupunkini kirjastosta Oppimisen vallankumous- nimisen kirjan, joka kertoo opettamisen ja opiskelun uudistumistarpeesta jatkuvasti muuttuvassa maailmassa. Aluksi suhtauduin epäillen kirjassa esiteltyyn pikalukuun jossa luettiin vai joka toinen sivu ja syvennyttiin tiettyihin sivun kohtiin. 500-sivuinen raamattu muuttuikin kertaheitolla mielenkiintoiseksi elinikäisen oppimisen ilosanomaksi.

Kirja antaa tietoa ja tuo esille erilaisia näkökulmia ja sopii niin opettajan kuin bisnesmiehenkin käteen. Nykymaailmassa on oltava ns. ”aallon harjalla” eli jatkuvaan muutokseen täytyy asennoitua aivan uudella tavalla. Oppimisen vallankumous muistuttaa, ettei mikään muu organisaatio koulua lukuun ottamatta ole voinut jämähtää samoihin menetelmiin vuosikymmenestä toiseen. Myös koulujen tulisi kantaa vastuu ja innostaa oppilaitaan yhä enemmän myös elinikäisen oppimisen pariin. Koulu on paikka, jossa jokainen meistä suomalaisista viettää vähintään 9 vuotta elämästään joka ikinen arkipäivä, lukuun ottamatta loma-aikoja. Pelkän opettamisen sijaan tulisi keskittyä myös siihen, miten kukakin oppii parhaiten ja kannustaa kokeilemaan erilaisia menetelmiä parhaan oppimistuloksen saavuttamiseksi.

”Aivosi ovat kuin uinuva jättiläinen.” Normaalielämässämme käytämme vain pientä hitusta siitä aivojemme kapasiteetista jota voisimme käyttää. Kirjassa esitellyllä nopeutetulla oppimismenetelmällä aktivoidaan aivojen eri osa-alueita jolloin muistiinsäilöntäkyky paranee merkittävästi. Tulokset ovat olleet erittäin positiivisia. Olen joskus aikaisemmassa elämässäni törmännyt sanaan pikaluku mutta olen aina luullut sen tarkoittavan superälykkäiden ihmisten lahjaa lukea sivu kuin sivu vain nopeasti silmäilemällä ja superaivot rekisteröivät jokaisen sanan muistiin josta ne ovat myöhemmin helposti kaiveltavissa. Kirjassa esitelty keino on tehdä ajatuskarttoja joihin kirkastetaan luettavan tekstin avainasiat. Yksinkertaista mutta toimivaa!

Tunnetko itsesi älykkääksi ihmiseksi? Millainen ensisijaisesti on älykäs ihminen? Perinteiset älykkyystestit mittaavat vain yhdenlaista älykkyyttä vaikka todellisuudessa älykkyyttäkin on 7 eri lajia. Näitä älykkyyden lajeja ovat kielellinen, loogis-matemaattinen, visualis-spatiaalinen, musiikillinen, ruumis-kinesteettinen, interpersonaalinen (”sosiaalinen älykkyys”) sekä intrapersonaallinen (intuitiiivinen).

Mikä näistä sinä olet?

Kielellisesti älykäs ihminen saattaa olla hyvä puhuja ja väittelijä, järjestelmällinen sekä luultavammin hän myös kuuntelee mielellään. Kielellisesti älykäs tykkää myös lukea sekä pitää kielellisesti kysyä vaativista peleistä.

Loogis-matemaattisesti älykäs ihminen pitää laskemisesta ja järjestyksestä. Tämä älykkyyden laji on yleisimmin älykkyystesteissä määrittyvä älykkyys. Loogis-matemaattisesti älykäs ihminen tekee mielellään kokeita loogisesti edeten sekä pitää järjestelmällisestä havainnoinnista.

Visuaalis-spataattinen älykkyys käyttää kuvittelussaan kaikkia aisteja. Tällainen henkilö ajattelee kuvin ja luo mielikuvia sekä käyttää vertauksia.

Musiikillisesti lahjakas ihminen on mahdollisesti herkkä sävelkorkeudelle ja erityisen herkkä musiikin monille rakenteille.

Ruumiillis-kinesteettinen älykkyys liittyy oman ruumiinsa poikkeukselliseen hallitsemiseen. Tällaisella henkilöllä on todennäköisesti hyvät reaktiot, hän on taitava käsistään sekä oppii osallistumalla oppimisprosessiin.

Interpersoonallinen eli sosiaalinen älykkyys. Sosiaalisesti älykkäällä ihmisellä on yleensä laaja kaveripiiri ja hän näkee toisten tarkoitusperät. Saattaa joskus manipuloida muita.

Intrapersoonallinen eli intuitiivinen älykkyys. Tällaisella henkilöllä on todennäköisesti hyvä itsetunto, hän on syvästi tietoinen omasta arvomaailmastaan sekä tuntee hyvin tarkoitusperänsä.

Pohdiskelin noita seitsemää erilaista älykkyyden lajia ja päädyin siihen tulokseen, että olen mitä todennäköisimmin interpersonallisesti eli ”sosiaalisesti” älykäs. Viihdyn erittäin hyvin toisten ihmisten seurassa enkä pidä ajatuksesta, että tulevaisuudessa työskentelisin yksin jossain toimiston nurkassa. Haluan olla vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Minua ei haittaa kuunnella toisten huolia ja murheita vaan pyrin aina auttamaan apua pyytävää.

Kirja antaa paljon vinkkejä siihen, miten voisin vahvistaa älykkyyteni lajia ja samalla oppimiskykyäni. Toisten kanssa opiskelu on yksi esimerkeistä. Allekirjoitan tämän esimerkin, sillä muistan että matikan laskeminen yhdessä ja se, että jouduin selittämään sen miten laskin laskun muille auttoi minua todella sisäistämään asian. Toiset voivat myös kannustaa kun oma motivaatio alkaa olla alhaalla.

Mitä vien siis käytäntöön?

  1. Älykkyyttä on monta eri lajia ja yksikään ei ole toista huonompi. Näe se voimavarana, älä rasitteena.
  2. Tee enemmän ryhmässä, opiskele, kysele. Muut voivat opettaa sinulle paljon.
  3. Tee ja käytä ajatuskarttoja lukemisen tueksi.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!