Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ammattimainen sijoittaminen

Kirjoitettu 13.09.17
Esseen kirjoittaja: Oskari Rouhiainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Ammattimainen Sijoittaminen
Kirjan kirjoittaja: Juha-Pekka Kallunki, Minna Martikainen, Jaakko Niemelä
Kategoriat: 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen, 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ammattimainen sijoittaminen

Kirjoittanut: Juha-Pekka Kallunki, Minna Martikainen, Jaakko Niemelä

 

Oskari Rouhiainen

 

 

Sijoittaminen on pitkään ollut osa tulevaisuudensuunnitelmaani. Totuushan se on, ettei työllä rikastu. Työn kautta ansaittava tienesti perustuu oman ajan ja osaamisen vaihtokauppaan, kun taas sijoittamisen tienesti perustuu olemassa olevan pääoman töihin laittamiseen itsesi puolesta.

Laiska ja fiksu ihminen laittaa siis rahan tekemään töitä itsensä puolesta. Siksi luin myös tämän oppikirjan sijoittamisesta. Vaikka painos on hieman vanha, oli kirjan sisällössä monipuolinen paletti sijoittamisen peruskauraa ja paljon syvempää, minulle uutta tietoa sijoittamisesta.

 

Säästämisen rakennemuutos suomessa

Kaukana menneisyydessä ovat ne ajat jolloin isoäitini ovela nainen kun on, päätti ottaa hyödyn irti halvasta lainasta ja suurista talletuskoroista. Omaan korvaani kuulostaa täysin hassulta ottaa laina yhdestä pankista ja tallettaa se toiseen pankkiin kannattavana sijoituksena. Mutta niin hän teki, ja rikastui.

Nykyään pankkitalletus ei alhaisesta talletuskorkotasosta ja inflaatiosta johtuen kannata vaan pankkitilille talletettu raha voi jopa menettää ostovoimaansa. Pankkitalletusten verovapauden poistuminen ja alhaiset korkotasot ovat osaltaan lisänneet kiinnostusta uusia säästö- ja sijoitusmuotoja kohtaan.

 

Sijoitusten verotus

Tutustuessani sijoittamisen mielenkiintoiseen maailmaan en aluksi ollenkaan miettinyt verotusta. Muistelen katselleeni osakekurssien ja rahastojen heilahteluja ihmetellen hyviä tuottoprosentteja. Aloin ymmärtämään suuret tuottoprosentit ja sen miksi halutaan tavoitella yli 10% vuosituottoa, kun opin käsitteitä kuten merkintä- lunastus ja hallinnointipalkkio. Samalla harmistuin koska olisin jo lukioaikoina tahtonut alkaa sijoittamaan osakkeisiin kokeilumielessä ja muutamilla kympeillä sinne tänne. Niin pienillä summilla kun ei osakemarkkinoille paljon kannata lähteä. Ei, ellei sitä tee vain oppimistarkoituksessa ja ole valmis maksamaan oppirahoja. Lopulta Tiimiakatemian alussa päädyin tekemään juuri niin. Opin myös kokeilussani miten osakesalkkuni näkyy veroilmoituksessa ja miten osakeomistus vaikuttaa (tai on vaikuttamatta) erinäisiin valtion tukiin.

Suomessa pyritään yhdenmukaistamaan eri pääomatulojen verotus. Todellisuudessa eri pääomatuloja verotetaankin samoin tavoin. Pääomatuloista voi vähentää tulon hankkimiseen ja säilyttämiseen liittyvät kulut sekä kaikki vähennyskelpoiset korkomenot.

Sijoittajan on veroasioissa pysyttävä aktiivisena. Suomen hallitus tykkää muutella verorakenteita hyvin aktiivisesti. Lähes kaikki sijoituksen verotusta käsittelevän kappaleen tiedot ovat muuttuneet. Veroprosentit ovat kasvaneet, verovähennysprosentit osinkojen osalta puolittuneet ja uusiakin veroja on kirjan painattamisen jälkeen keksitty jotka ovat oleellinen osa sijoituksen kannattavuuden laskentaa.

Hankintahinta ja hankintameno-olettama

Omaisuuden myyntivoittoa laskettaessa yksityishenkilö saa vähentää myyntihinnasta omaisuuden todellisen hankintahinnan TAI niin sanotun hankintameno-olettaman. Hankintahintaa voi käyttää jos se on kuluineen suurempi kuin hankintameno-olettama. Hankintameno-olettama yli 10 omistetusta omaisuudesta 40% myyntihinnasta ja tätä lyhyemmästä 20%. Hankintameno-olettamasta ei voi vähentää muita kuluja.

Tilanteesta riippuen sijoittajan tulee aina laskea, kumpaa hänen on kannattavampaa käyttää sillä voi hyvinkin olla, että hankintameno-olettama on suurempi kuin todellinen hankintahinta. Silloin kannattaa tietysti pienentää myyntivoiton määrää laskemalla se hankintameno-olettaman perusteella.

 

FIFO-periaate (First In – First Out)

Hankintameno-olettaman lisäksi sijoittajan on tärkeää ymmärtää FIFO-periaate. FIFO-periaate tulee oleelliseksi kun sijoittajalla on eri aikoina ostettuja saman yrityksen osakkeita. Kuten tämän kappaleen ostikosta voi arvata, tarkoittaa se sitä että osakkeiden luovutusjärjestys tulee mennä vanhimmasta uudempaan. Kirjan kirjoittamisen jälkeen tätäkin lakia on hienosäädetty ja suosittelenkin menemään lukemaan asiasta enemmän Nordnetin Blogista:

https://blogi.nordnet.fi/first-in-first-out-periaate-luovutusjarjestys-ja-verosuunnittelu/11/02/2013/

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!