Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Anna osaajien loistaa

Kirjoitettu 21.04.14
Esseen kirjoittaja: Sini-Tuulia Ahonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Jazzia johtamiseen
Kirjan kirjoittaja: Patrick Furu
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jazzia johtamiseen – anna osaajien loistaa

Sini Ahonen, 2014


Jazzia johtamiseen kehoittaa yritysjohtajia ottamaan johtamisessaan mallia jazz-.yhtyeen toiminnasta.

Kirja herätteli paljon toiveita, mutta oppien käytäntöön vieminen vaatii vähän pidempää pureskelua. Poimin nyt tähän esseeseen neljä aihetta, joista haluan ottaa heti koppia. Ensin kerron tavoitteista, sitten yksinkertaistamiseta, väliin vähän groovesta ja lopuksi tiivistetään CODA.

 

It’s so H.A.R.D.

Eräs ystäväni on todennut minulle miljoona kertaa, että ”jos et tiedä mitä haluat, et saa mitään. Siksi ihmiset tarvitsevat tavoitteita”. Tiimiakatemialla meiltä odotetaan tavoitteita joka asiaan, koska ’tavoitteet kannustavat tekemään enemmän’, mutta riittääkö se, että on vain tavoitteita? Eikös niiden pitäisi olla hyviä tavoitteita?

Kirjassa opetetaan käyttämään tavoitteissa H.A.R.D. -mallia, jonka mukaan tavoitteiden pitää:

  • olla haastavia ja välttämättömiä
  • parantaa jonkun elämää ja
  • saada aikaan tunteita.

Kirjan mukaan tavoitteiden on oltava jotain rahaa suurempaa. On myös tärkeää, että jokainen voi hahmottaa miltä tavoitteeseen pääseminen voi tuntua (voiton mielikuva, jota käytetään varsinkin urheiluvalmennuksessa) ja mitä tapahtuu jos tavoitteisiin ei päästä.

Ehkä huonoimmin asetetut tavoitteet, joihin olen törmännyt, löytyvät peruskoulusta. Kun ylä-asteella alkaa uusi kurssi, opettaja antaa oppilaille monisteen, jossa kerrotaan mitä tässä jaksossa pitää oppia. Kysyin kerran matikan opettajaltamme, miksi meidän pitää opetella tiettyä aihetta ja mihin voisin sitä käyttää. Minua käskettiin joko oppetella asia tai jäädä jälki-istuntoon opettelemaan sitä. Enhän minä sitten jaksanut sitä opetella.

Hyvin asetettua tavoitetta jouduin miettimään vähän pidempään, mutta mieleeni tuli yksi minua motivoinut esimerkki. Ammattikoulussa viimeiset työmme olivat opinnäytetyö ja juhlapuku ja kun ne sai valmiiksi oli lupa käyttää loppuaika tehden itselleen mitä haluaa. Se todella motivoi tekemään ”pakolliset” työt nopeammin, koska teimme koko opintojen ajan kaikki tuotteemme asiakastöinä asiakkaain toiveiden mukaisesti. Ensimmäisen kerran saimme vapaat kädet tehdä mitä vaan.

 

Keep it simple

Strategia voi olla lista monimutkaisia sanoja ja kaavioita, joita kukaan ei ymmärrä, tai siitä voi tehdä niin yksinkertaisen, että mummosikin ymmärtäisi sen. Yksinkertaisempi strategia on helpompi omaksua.

Kirjan mukaan strategiasta pitää selvitä selkeästi ’miksi teemme tämän’ ja viesti on kerrottava samoilla sanoilla jota organisaatio käyttää. Jos pyydän sinua kuosittelemaan paidan miehustan ek:lle leikkaussauman ja kaventamaan vyötäröviivalta 2cm, että istuvuus paranee, tiedät suunnilleen miksi, mutta tiedätkö miten toimia?

 

Onko työssäsi groovea?

Luovuus sitä innovointi tätä, molemmat jäävät usein pelkäksi sanahelinäksi.

Luovuuden pahin vihollinen on tiukat rajoitteet ja liian tiukat rajoitteet kahlitsevat ihmisen jumittamaan. Jos tosiaan haluaa luovia tuloksia ja tehokasta toimintaa, voi muuttaa Japaniin tai ottaa oppia jazzista ja antaa tilaa alaistensa omalle panokselle. Kirjan hyvä johtaja antaa työlle vain raamit, suunnan johon tähdätään, ja antaa porukan itse valita työkalut joille sinne mennään.

Tiimiakatemialla meille on annettu raamit, mutta groove on jäänyt puuttumaan. Mietinkin, mistä kadotetun grooven löytäisi?

50’s projektissa olen huomannut grooven löytyvän kun sukelletaan sisään uuteen maailmaan. Porukkan saa säihkymään energiaa aina kun käymme vierailulla projektiin liittyvissä ympäristöissä. Fiilistelyä jatkuu vierailun jälkeen muutama viikko ja sitten valo taas himmenee. Nyt tarvittaisiinkin jatkuvaa loistoa, jota voidaan saada aikaan käynnistämällä isot pyörät. Päätimme karsia projektilta turhat rajoitukset ja lähteä tekemään oman mielen mukaan.

Tavoitteena on elvyttää fiftarikulttuuria Keski-Suomessa, yleisin työkalu on tapahtumat ja tyyli on vapaa. Minun suurin haasteeni on vapauttaa naru porukalle, koska olen itse pää kohderyhmäämme ja fifties on elämäntapani, mutta tiedän, että juuri sen takia olen liian juurtunut vanhoihin kaavoihin ja tarvitsen tätä porukkaa tuomaan mukaan uutta näkökulmaa. Tiedän myös, että käsissäni on todella osaavaa väkeä, mutta miten ihmeessä ne narut löysätään?

Visio on häilyvä kuva inspiroivasta tulevaisuudesta

Kuinka monta visiota sinulle on annettu? Inspiroivatko ne sinua antamaan parastasi? Mietin nyt hiukan niitä visioita, joita minun elämässäni pyörii.

  • Tiimiakatemian visio kuulostaa mahtipontiselta ja siinä saattaa olla ajatusta takana, mutta minulle se on jäänyt liian etäiseksi enkä ole viitsinyt tutustua siihen sen paremmin.
  • Tiimimme visio ”Kohti ääretöntä ja täysillä ohi” olitodella inspiroiva ensimmäisen kuukauden ajan. Sen jälkeen olemme unohtaneet sen tyystin.
  • Sitten on projektejen visiot: Tour de Filmin ”Mieltä järisyttävä elämys”, Team Networkin ”Koko verkoston lehti” ja Atte Racingin ”Moottoriurheilun ammattilainen”. Kyllä ne mielessä ovat projektia tehdessä, mutta myönnettäköön, etteivät ne ole saaneet minua toimimaan yhtään sen innokkaammin projektien eteen.
  • Ja viimeisenä vielä henkilökohtainen visioni ”Rokkaavampien elämysten ammattilainen”. Se on kirkkaasti mielessäni ja teen viikoittain jotain sen eteen. Mutta se onkin huomattavasti helpompaa, koska visio tulee suoraan minulta itseltäni ja minulla on oppimissopimuksessani selkeät stepit kuinka voin edetä sitä kohti. Myös muutama projektini (Tour de Film ja 50’s) tukee tätä visiota ja sen huomaa tällä hetkellä ajatusmalleistani. Tekemisen tasoni on ollut uupumuksen takia vähäinen, mutta kaikki mitä saan aikaiseksi liittyy näihin projekteihin.

 

By the way: H.A.R.D. -tavoitteet eivät saa olla ristiriidassa henkilökohtaisten tavoitteiden kanssa. Johtajan tulisikin tietää alaistensa henkilökohtaiset tavoitteet ja hyödyntää niitä strategioissa.

 

Tiivistetään CODA

CODAssa tiivistyy neljä tasoa joilla jazzjohtaminen tuodaan yritykseen. Alla oleva kaavio on otettu suoraan kirjasta.

 

Ymmärrys Toteutus Odotettavat tulokset
Taso 1 Anna osaajien loistaa Anna suunta ja raamit, jätä tilaa osaamiselle toteutuksessa Inspiroitunut organisaatio, joka on sitoutunut toimintaansa; mahdollisesti epätietoisuutta ja epävarmuutta alussa
Taso 2 Puhu oikeaa kieltä Viesti sillä kielellä, jota organisaatiosi ymmärtää – varmista viestin ymmärrys, eli dialogi viestinnässä Nopeaa, tavoitteellista toimintaa. Selventäviä kysymyksiä pitää tulla jonkin verran
Taso 3 Jazzjohtamisen mallin omaksuminen Panosta järjestelmällisesti elementtien toimeenpanoon Yhteistyön ja toiminnan tehostuminen; parempi työilmapiiri
Taso 4 Malli uppoaa alitajuntaan Yksinkertaista ja räätälöi johtamismallin elementit Toimitapojen leviäminen organisaation rajojen yli

 

Jäin miettimään CODAn tasoja Tiimiakatemian kulttuurin kannalta. Olemme kaikki kuulleet paljon tarinoita aikaisempien vuosien huippuajoista ja käsittämättömästä yhteisöllisyyden tunteesta, mutta jotain on tapahtunut, eikä samanlaista kulttuuria enää ole. Uskoisin muutoksen johtuvan siitä, että ilmapiiriä on pidetty itsestään selvyytenä, eikä sitä ole viitsitty enää opettaa alusta alkaen jokaiselle.

Juttelin tästä kulttuuri muutoksesta Network projektiryhmän kanssa (kaikki muut jäsenet ovat pinkkuja) ja muutamia viikkoja sen jälkeen yksi jäsenistä kysyi minulta miksi en ole hakenut VTL:ksi. Voisin kuulemma opettaa uusille pinkuille vanhaa kulttuuria heti alusta asti. Mutta pitäähän kulttuuri saada syntymään muutenkin kuin neuvomalla treeneissä miten tämän talon kuuluu pyöriä. Liikkeen pitää lähteä toimistolta, projekteista ja tiimistä niin suurella voluumilla, että se tempaa tulokkaat mukaansa. Kyllä mekin katseltiin ihaillen kun Made kalasti ensimmäisillä Rakettipäivillämme 8 palkintoa. Mittava onkin päättänyt käynnistää Mittavan brändiuudistuksen ja tulla vähän tutummaksi sillä energialla, mitä tiimistämme on pursunnut jo porukan sisällä koko tämän ajan. Veturit vetää ja juna kulkee taas!

 

Loppuun haluan ottaa kaksi lainausta kirjasta.

Niillä taidoilla pystyy tekemään vaikutuksen monenlaisissa illanistujaisissa, mutta onko niistä hyötyä, jos osaamista ei osaa soveltaa

 

Kysyin pianistilta miltä tuntui lähteä soittamaan ”tylsää” kappaletta. Hän vastasi:

”Ei se mitään merkitse.Voin olla pettynyt valintaan, mutta kun se on tehty, pitää miettiä, mitentästä saa mahdollisimman hyvän.”

 

Tagit: , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!