Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Anthony De Mello – Havahtuminen

Kirjoitettu 06.03.14
Esseen kirjoittaja: Olli Väätäinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Havahtuminen
Kirjan kirjoittaja: Anthony De Mello
Kategoriat: 1. Oppiminen, 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

 

Otin lukuun Anthony de mellon kirjoittaman kirjan nimeltä Havahtuminen. Kirja oli ensimmäinen henkisen kasvun kirja, jonka luin. Kirjassa liikutaan elämän peruskysymyksissä, joita ovat kysymykset omasta olemassaolostani, elämän merkityksellisyydestä ja onnellisuuden saavuttamisesta. De mello ravistelee käsitystä nykymaailman menestymis- ja suorituskeskeisestä ajattelumallista, minkä takia suurin osa ihmisistä elää vailla onnellisuutta. Tämän ymmärtämistä De mello kutsuu heräämiseksi, tietoisuudeksi. Kirjaa lukiessa olikin hyvä pysähtyä miettimään oman elämää. Käsittelen aiheita, jotka koin omalla kohdalla tärkeimmiksi.

 

 

Elämä on pienistä hyvistä asioista nauttimista, hyvästä säästä, ystävistä, uuden oppimisesta, ruoasta ja kaikista mahdollisista pienistä asioista! Elämä on jo itsessään ainutlaatuinen lahja, joka meille on annettu. Asui ihminen missä päin maailmaa, hänellä on kaikki ollakseen täysin onnellinen elämäänsä. Ihmiset, jotka etsivät onnea materiaalista, rahasta, tai muusta maailman luomasta ihanteesta, tulisi herättää. Ne tuovat ihmiselle vain hetkellisen onnen tunteen, joka kestää sen punaisen sekunnin, kunnes ihminen keksii uuden haluamisen kohteen. Onnellisuus on vapautta, eikä kenellekkään saa antaa valtaa tehdä itseään onnelliseksi tai onnettomaksi. Kenenkään ajatukset, leimat tai mielipiteet eivät voi loukata minua enää silloin, kun on herännyt.

 

 

Meille on vain kerrottu, että onni on pehmeä iho, lomapaikka, raha tai menestys. Kulttuuri on vain meidät ohjannut meidät ajattelemaan näin. Ainut asia, mikä estää saavuttamasta ylen palttisen onnellisuuden on, että keskitymme asioihin joita meillä ei vielä ole. Jos heräisimme, huomaisimme, että meillä on kaikki ollaksemme onnellisia!

 

Kun kysytte heränneeltä ihmiseltä, miksi hän on onnellinen? Ja hän vastaa: miksi en olisi?”

 

meitä ympäröi onnellisuus, ilo ja rakkaus, mutta harva ymmärtää sitä! Miksi kannamme mukanamme menneisyyttämme? Leimoja, joihin olemme samaistuneet vuosia sitten. Itse olen samaistunut ainakin tosi monenlaisiin normeihin ja leimoihin, minkälainen minun tulisi olla. Ne on kyllä aika tiukassa kiinni, emmekä halua hevillä luopua niistä. Olen kyllä viimeisen vuoden aikana päästäny irti monista pinttyneistä ajatuksista, mitä minun pitäisi olla. Tätä vapautumista tapahtuu varmasti jatkossakin, koska olen huomannut kuinka vapauttavaa irti päästäminen on!

 

 

Muistan nuorempana, kun kaverille oli mahdotonta sanoa ei. On se vieläkin välillä hankalaa, mutta nyt ainakin ymmärrän mistä se johtuu. Siitä, että olen elänyt miellyttääkseni muita. Siinä vaan helposti käy niin, että haluat vain todella kovasti olla jotakin muuta, mitä et ole. Samalla sisäistää muiden ajatukset ja asettamat leimat. Tästä pois kasvaminen vaatiikin oman aikansa, oman sisimpänsä tutkiskelua ja mitä tärkeintä, yksin oloa. Aluksi yksin olo kauhistutti ja halusi kovasti päästä takaisin, kun koki menettäneensä jotakin. Nykyään voi nauttia omasta seurasta, ja haluaa välillä pysähtyä tutkimaan omia ajatuksia ja mietteitä. Tätä voisi kutsua heräämiseksi! Ymmärrän nyt, mitä De Mello tarkoittaa sillä, että olemalla itsekäs saavuttaa onnellisuuden. Sanasta itsekyys tulee yleensä aika negatiivinen mielikuva, mutta lukemani jälkeen terve itsekyys pääsee kyllä uuteen valoon. En halua tehdä asioita sen vuoksi, että saan hyväksyntää tai tunnen kuuluvani joukkoon. Teen omat päätökseni ja valintani omasta tahdosta, joiden ansiosta saan tuntea enemmän onnellisuutta ja onnistumista.

 

 

Tämä teksti ei tullut yhdeltä seisomalta. Kirjan asioihin joutui muutaman päivän aikana palaamaan aika monesti, mutta kyllä koen, että kirja vei eteenpäin ainakin tietyillä alueilla. Palaan varmaan ihan mielenkiinnosta tähän kirjaan vielä joskus, ja katson kuinka ajatukseni ovat menneet eteenpäin. Anthony de mellon lausahdukseen onkin hyvä lopettaa, joka meni jotenkin näin:

 

Jotkut onnekkaat kokevat valaistumisen hetkessä, ja jotkut kasvavat siihen pikkuhiljaa.”

 

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!