Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Apina johtajat

Kirjoitettu 12.05.15
Esseen kirjoittaja: Petri Vainio-Pekka
Kirjapisteet: 2
Kirja: Apinajohtajan käsikirja
Kirjan kirjoittaja: Tommy Lundberg & Ola Berggren
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Apinajohtajan käsikirja

 

Nykyaikana johtaminen on muuttunut suuresti. Teknologia tulee muuttamaan johtajuutta vielä koko ajan enemmän. Teknologia syrjäyttää työntekijöitä koko ajan enemmän ja näin ollen pistää myös johtajat aivan uuteen paikkaan. Kuinkas johdat robottia sitten? Toki jonkun pitää jäädä tätä valvomaan, mutta pointtini varmaan selvisi.

Kirjassa pohdittiin sitä, että johtajien on hankala siirtyä ”pomottamisesta” siihen malliin, joka on esimerkiksi tiimiakatemialla. Eli jokainen on vertainen toisen kanssa, eikä kukaan ole ketään ylempänä, jopa valmentajat ovat samalla viivalla. Tämä on mielestäni hienoin piirre Tiimiakatemiassa ja toivonkin, että se tulee pysymään vielä pitkän aikaan. Tämä toimii meillä Bisnerassa mielestäni oikein hyvin. Kukaan ei koskaan ajattele olevansa ylempänä kuin muut. Ja jos näin ajattelee, palautamme hänet sitten hyvin nopeasti takaisin maanpinnalle. Joka tapauksessa erityisesti vanhoilla yrityksillä on kovin hankalaa kirjan mukaan löytää tasapaino tämän asian kanssa. Kuinka 30 vuotta pystyssä ollut yritys sitten muuttuu nykyaikaisempaan vertaiseen malliin? Tähän olisi mukava kuulla tällaisen yrityksen johtajan mietteet, siihen asti jään vain itsekseni arvuuttelemaan.

Kirjan kirjoittajat tutkivat siis simpansseja ja miettivät, voisiko sieltä ottaa joitakin oppeja nykyaikaisiin yrityksiin. Yksi huomio tuli johtajuudesta, ilman sitä ei hommasta tule mitään. Tämä on huomattu myös meidän tiimissämme. On ollut muutamia projekteja, joissa ei ole ollut selvää johtajaa ja nämä eivät sitten ole mennyt aivan putkeen. Itse esimerkiksi tunaroin ”projektipäällikkyyden” melko taitavasti. Kuvittelin, että homma on minulla hanskassa, mutta näin ei kuitenkaan ollut lähelläkään. Opin tästä paljon ja näin sainkin uskallusta delegoida enemmän ja sanoa mahdollisesti asiakkaalle ei, jos joku tilanne sitä välttämättä vaatii. Näin ei tule enää niin paljon ongelmia sitten tuotteen/palvelun kanssa. Se mikä tähän johti, oli ehkä se, että heti kun keksimme hyvän idean saimme kaupan tehtyä, näin ollen emme olleet kokeilleet ennen kuinka kauan hommissa menee. Tämä tuotti sitten lopulta jonkin verran ongelmia, mutta lopputulemalta asiakas oli tyytyväinen. Projektijohtajan rooli on todella tärkeä.

Tiimiakatemialla johtajuusmalli on mielestäni tismalleen se, mitä kirjassa toivotaan nyky yrityksiltä. Ja jos joskus aion oman yritykseni perustaa, aioin käyttää juuri tätä mallia, ainakin mahdollisimman paljon. On ollut hauska huomata, kuinka meidän vertaisjohtajuus tarttuu helposti muihin ja kuinka muut ihmettelevät sitä. On mukava käydä yrityksissä asiakaskäynneillä, kun he alkavat helposti kyselemään, kuka on toimitusjohtaja ja kuka on mitäkin. Mutta niinhän se menee, että tiimiakatemialla 50 % on itsensä johtamista ja vain 25 % vertaisten. Tällöin kaikista hankalimmassa tehtävässä on eniten prosentteja. Mielestäni meillä Bisneran kesken on kaikilla vielä paljon opittavaa itsensä johtamisesta. Tähän on vielä pitkä matka, että jokainen ymmärtää tämän merkityksen ja sen, kuinka iso juttu se täällä oikeasti on.

Mielenkiinnolla odotankin, että teemme tiimisopimuksen ja pääsemme puhumaan tiimimme asioista kunnolla. On jännä nähdä, kuinka sitoutuneita sitten kaikki näihin yhteisiin juttuihin on. Toivon todella, että tämä ei tule kenellekään enää yllätyksenä, kuinka paljon täällä oikeasti täytyy tehdä ja kuinka paljon hommaa tämä vaatii. Tähän asti kaikki on ollut todella sitoutuneita, eikä sen pitäisi olla mikään ongelma, että nyt tulee vain samat asiat kirjallisena. Uskon kaikkien olevan edelleen tosissaan tämän asian kanssa ja uskon myös keskustelun olevan hyvää Learning Cricuksen ansiosta. Tämä helpotti johtamista huomattavasti tiimissämme. Nykyisin kaikki voi sanoa paljon helpommin suoraan, enkä näe suuria kismoja muutenkaan tiimimme kesken. Olihan se toki melkoinen koitos tiimille. 8 ihmistä 6 hengen autossa, mutta kuitenkin riitoja oli oikeastaan nolla. Tästä olen todella iloinen tiimissämme. Olemme hyviä puhumaan asiat halki, ennen kuin ne kerkeää tulla edes riidoiksi. Me emme jää hautomaan ja olemme kaikki tasavertaisia. Kukaan ei koskaan hae johtajan paikkaa. Vaikka minä ja Jake olemmekin tiimiliidereitä, emme silti koskaan korosta asemaamme ja olemmekin loppujenlopuksi melko huomaamattomia rooleissamme.

Kirjassa painotettiin sitä, että hyvä johtaja tuntee kaikki alaisensa hyvin ja pystyy samaistumaan heihin. Tämä on todella tärkeää, varsinkin pienissä yrityksissä. Toki sitten suuremmissa on enemmän johtaja- asemassa työskenteleviä, mutta tällöin esimerkiksi toimitusjohtajan on tunnettava kaikki hänen alaisuudessaan olevat johtajat, joiden on taas tunnettava itsensä alapuolella olevat työläiset. Tähän auttoi LC melkoisesti. Siellä oppi kyllä kahden viikon aikana tuntemaan jokaisesta jotain uutta ja jokaista vähän paremmin. Minun mielestäni se oli aivan mahtava reissu näin ensimmäisenä vuonna. Oli todella hienoa päästä heti kokemaan tuollainen tiimiyttävä tapahtuma. Tämä auttoi meitä huomattavasti ja tiimiytti meitä todella paljon. Toivottavasti kaikki ovat kanssani samaa mieltä. Nyt mielestäni on vain tärkeää pitää tämä sama tatsi päällä ja eikä alkaa riistää tiimiä erilleen. On jännä nähdä mitä kesän aikana tapahtuu, kun emme näe toisiamme niin paljon. Tässä vaaditaan nyt sitä moneen kertaan sanottua johtajuutta. On mielestäni minun ja Jaken vastuulla se, että kuinka aloitamme ensi syksyn. On todella tärkeää saada kaikki heti innostumaan taas kunnolla akatemiasta ja työnteosta. Tämä vaatii myös sitä, että kesällä pidämme muutaman tiimi-illan johon kaikki tulee paikalle. Nämä päivät on tärkeää sopia jo ennen kesää jokaiselle kalenteriin!

Tästä päästäänkin seuraavaan kirjan aiheeseen, eli innostamiseen. Innostaminen on todella tärkeää ja tämä auttaa työntekoon ja muuhun toimintaan. Meille tuotti hieman hankaluuksia tämä ehkä syksyllä. Esimerkiksi uusista ideoista aika moni tyrmättiin, eikä monelle annettu mahdollisuutta. Nyt kuitenkin keväällä otimme uuden asenteen ideoita ja muuta toimintaa kohtaan ja tämä tuli todettua paremmaksi heti ensimmäisen viikon jälkeen. Innostaminen on todella tärkeää varsinkin akatemialla. Täällä kun on paljon esimerkiksi projekteja, jossa täytyy soittaa. Monelle soittaminen on murheenkryyni ja näin ollen johtajuus ja innostaminen astuvat suureen rooliin. Toki myös esimerkillä johtaminen ja näyttäminen on tärkeää. Ei kukaan innostu, jos et itse tee mitään, joka innostaisi. Innostus auttaa saamaan arjesta mielenkiintoisen ja monelle innostus onkin hankalaa saada ilman muiden tukea. On todella tärkeää jotain projektia tehdessä, että jokainen on innostunut. Innostaminen on paljon vaikeampaa, kuin huuruilu. Siinä on myös se ongelma, että huuru tarttuu paljon helpommin kuin innostus. Tämäkin on nähty niin monta kertaa akatemialla. Aina välillä kun itsellä on todella hyvä boogie, niin joku tulee huuruilemaan viereen ja näin ollen latistaa omanikin innostuksen. Tästä tulisi päästä eroon meidän tiimissämme. Mielestäni jos aamulla tuntee, että tänään on huono päivä ja huuruiluttaa, jääköön kotiin hetkeksi rauhoittumaan ja tulee sitten akatemialle, kun mieli on kirkas ja iloinen!

Innostaminen on meillä vielä hieman huonoa. Pystyisimme paljon parempaankin varmasti. On hauskaa myös nähdä se ero, mikä on meilläkin tullut. Nykyisin olemme paljon parempia tässä, kuin ennen. Esimerkiksi LC:n suhteen olimme paljon parempia lietsomaan innostusta, kuin esimerkiksi KompassiRockia kohtaan silloin tammikuussa. Sitä ei tiedä kuinka paljon enemmän yhteistyökumppaneita siihenkin olisi voinut saada, jos olisimme vain olleet aktiivisempia innostamisen kanssa.

Onnistumisen palkitseminen ja sen huomiointi on myös avainroolissa niin kirjassa, kuin omassa mielessänikin. On todella tärkeää antaa palkinto onnistuneesta työstä. Tai ei välttämättä palkintoa, mutta jonkinlainen tunnustus. Tämä on itselleni ainakin todella tärkeää, että joku huomaa, että tein jonkin asian hyvin. On todella tärkeää saada tunnustusta tekemästään työstä, tämä auttaa myös innostamaan muita sitten tekemään töitä paremmalla tatsilla. Mielessäni pyörii tällä hetkellä se, että miten juhlimme, kun tämä lukukausi loppuu nyt parin viikon päästä. Meidän pitää jotenkin klousata tämä vuosi ja alkaa keskittyä kesään ja syksyyn. Se, että onhan tässä ollut paljon myös huonoa. Kassakriisi puskee ja asiakkaita aivan liian vähän, mutta mielestäni olemme oppineet aivan valtavasti asioista. Ja vaikka meillä on ollut hankalia hetkiä tiimimme kanssa, emme silti ole oikeastaan koskaan riidelleet tai mitään. Mielestäni tämä on todella hyvä. Ja vaikka meillä ei rahallisesti menekään mitenkään vallan mainiosti, minusta tiimihenkemme on huippuluokkaa. Enkä usko, että sitä koskaan tulee mikään kovin suuresti horjuttamaan!

Jännä sinänsä tämä akatemian johtamishomma. Juuri kun alkaa pääsemään tästä asiasta perille, täytyy täältä kohta siirtyä jo uuden tieltä pois. Tottakai on hienoa se, että moni saa näin kokemusta johtamisesta eritasoilla ja eritavoilla. Uskon, että saamme ongelmat Bisneran kesken setvittyä ja pääsemme hyvillä mielin lähtemään kesään. Johtamisessa on minulla vielä paljon opittavaa, mutta jos simpanssit ja apinat siihen pystyvät ainakin jollain tasolla, niin enköhän minäkin!

Petri Vainio-Pekka

Osuuskunta Bisnera

0400774653

petri@bisnera.fi

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!