Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Apinajohtaja

Kirjoitettu 11.05.15
Esseen kirjoittaja: Sanni Oranen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Apinajohtajan käsikirja
Kirjan kirjoittaja: Tommy Lundberg ja Ola Berggren
Kategoriat: 4. Johtaminen, 9.04. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Apinajohtajan käsikirja ei ollut pelkästään hyvä kirja johtajille. Mielestäni niistä simpansseista voi ottaa mallia ihan omaan elämään muutenkin.

Johtamisessa ja muutenkin, on tärkeää ansaita toisten luottamus ja kunnioitus. Luottamus on helpompi ansaita, kun luottaa itsekin. Kertoo itsestä ja omasta elämästä muutakin kuin työhön liittyviä juttuja. En väitä, että kaikkea pitäisi kertoa, mutta minun ainakin on helpompi luottaa ihmisiin jotka antavat itsestään jotakin. Kaikki eivät tykkää puhua asioistaan, mutta jos yrittää luoda ihmissuhteita on se osin välttämättömyys, jotta suhde voisi syventyä. Meidänkin tiimissä on ihmisiä jotka ”lämpesivät” hitaasti. Alku vuodesta en olisi uskonut heistä tulevan minulle näin hyviä ystäviä. Puhuimmekin esimerkiksi Venlan kanssa siitä kuinka erilaisia olemme, mutta nyt kun tunnemme toisemme, ymmärrämme toisiamme hyvin.

Minun on yleisesti helppo luottaa ihmisiin. Kerron asioistani helposti, koska harvemmin mietin hirveästi mitä muut ajattelevat minusta. Totta kai haluaisin olla mahdollisimman mukava ja pidettävä, mutta en ole mielistelijä tyyppiä. Olen se mikä olen, tykkäsi tai ei. Toisaalta taas pyrin kuitenkin kehittymään ihmisenä ja kehittämään itseäni. Tässä hetki sitten minulle tuli sellainen olo, että akatemia on muuttanut minua. Osittain hyvään suuntaan ja osittain sellaiseksi mitä haluan välttää. Haluan pysyä nöyränä, mukavana, luotettavana ja positiivisena.

Puutteidensa tunnistaminen on vahvuus. Olen oppinut tunnistamaan itsestäni asioita, joita en halua olla. Niitä on yllättävän vaikea muuttaa, koska ne ovat osa persoonaani. Ihailen ihmisiä, jotka pystyvät esimerkiksi heräämään aamulla kuudelta lenkille, osaavat kuunnella ja miettivät mitä sanovat. Ihmisiä, jotka pystyvät esiintymään lavoilla ja kuulostavat vakuuttavilta, mitä tahansa sanovat.

Kirjassa oli ”käsky”: Löydä itsesi, tunne itsesi, ellet pidä itsestäsi, miten kukaan muukaan voi? Johtamisasemassa tämä on erityisen tärkeää, jotta muut haluaisivat ottaa sinusta esimerkkiä. Itse olen vielä vaiheessa itseni tuntemisessa. Tykkään pohtia itseäni ja olisi kiva saada kehittävää palautetta myös muilta, niin tiimissä kuin elämässä yleensä. Olen melko ankara itselleni ja usein syytänkin itseäni kaikesta ennemmin kuin muita. Tänä keväänä olen tarkoituksella koittanut ”relata”, mutta sekin ahdistaa minua. Akatemian alussa olin koko ajan stressaantunut, koska vaadin itseltäni kauheasti. Olen alkanut pelkäämään samanlaista stressiä mikä minulla oli. Seuraava kirjani on Henkka Hyppösen Pelon Hinta, ja toivonkin, että se kolahtaisi tähän ongelmaan jotenkin.

Tässä kuva, joka on tällä hetkellä puhelimeni taustakuvana. Periaatteessa täysin itsestäänselvyyksiä, mutta todellisuudessa ei. Näistä on hyvä muistuttaa itseään. Omalla asenteella pystyy kuitenkin pikkuhiljaa vaikuttamaan mihin tahansa!kuva

Jotta voit johtaa toisia, on ansaittava luottamus ja kunnioitus joka päivä. Lauma ei seuraa ihmistä, jota eivät kunnioita tai johon eivät luota. Tässä muutama ihan tavallinen vinkki, joita poimin kirjasta, lisäämään luottamusta.

  1. Kosketus, esimerkiksi kättely. Suomessa tosin ihmiset haluavat oman tilansa, että ei ehkä kannata mennä halailemaan tiimiläisiä ihan yllättäen. Kosketus kuitenkin lisää tuttavallisuutta ja ihminen kokee toisen luotettavammaksi, jos uskaltaa päästää hänet lähelleen.
  2. Henkilökohtainen huomioiminen, esimerkiksi iloinen tervehdys ”Moi Pertti!” riittää. Toisinaan on hyvä myös kysellä kuulumisia tai vaikka kehua, jos toisella on hieno vaate.
  3. Ole empaattinen, toisinaan on hyvä kysyä ”kuinka voit?” ja antaa oikeasti aikaa vastata. Kuuntele työntekijöidesi ja työkavereittesi huolia. Se syventää suhdettanne.
  4. Ole oikeudenmukainen, tiimiyrityksessä on tärkeää, että vaikka toiset tiimiläiset ovatkin enemmän kavereitasi, tulisi kaikkien kohdella tasavertaisesti toisiaan. Jokaisen täytyy kunnioittaa toisia ja heidän taustojaan. Olen huomannut meidänkin tiimissä paljon eroavaisuuksia, esimerkiksi siinä, että toisilta odotetaan enemmän kuin muilta.

 

Tällä hetkellä tiimimme on Learning Circuksen jäljiltä talouskriisissä. Olemmekin päättäneet siirtyä siihen, että jokaisella on tietty summa, joka pitää kuukaudessa tuoda tiimiyritykselle. Mielestäni tiimimme täytyykin nyt pohtia, että mitä menestys tarkoittaa meille. Milloin tunnemme olevamme menestyneitä? Silloin kun tilillä on tuhansia vai silloin kun tiimihenki on kohdillaan? Yrityksen täytyy jatkuvasti muuttua ja uudistua kehittyäkseen. Niin myös meidänkin täytyy muuttaa nyt vanhasta oppineina toimintatapojamme ja uudistua, luoda Stiimi 2.0!

Tähän 2.0 versioon (Huom! Minun mielestäni.) voisi kuulua mm. säännöllisempi tapaaminen, kurinalaisempi työskentely ristipölytysten ja kirjapisteiden suhteen ja JORYn tapaamiset, lisäksi paljon yhteisiä projekteja ja yhteistä tekemistä. Kun nyt synnytämme ensi syksylle itsellemme toimintatapoja, meidän täytyy mielestäni kokeilla rohkeasti jotain uutta.

Pidän siitä tiimissämme, että pystymme puhumaan melko avoimesti keskenämme. Meillä ei ole kuppikuntia, vaan olemme kaikki yhdessä. Yksi arvomme on mielestäni rehellisyys, mikä näkyy siinä, että minulle ainakin tulee huono omatunto, jos en ole rehellinen tiimilleni. En ole varma tunteeko kaikki näin. Minusta ainakin tuntuu, että kaikki ovat pystyneet sanomaan asiansa rehellisesti.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!