Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Apinat ja Johtajat

Kirjoitettu 29.03.15
Esseen kirjoittaja: Venla Luhtanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Apinajohtajan käsikirja
Kirjan kirjoittaja: Tommy Lindberg ja Ola Berggren
Kategoriat: 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Johtajuuden tarkastelua ja vertaamista karvaisiin serkkuihimme ajatuksena tuntui hieman hassulta, eikä oikein millään tavalla järkevältä. Tämä kirja kuitenkin osoitti sen, kuinka samanlaisia lopuksi olemme. Joten kysymys kuuluu, kuinka ihminen voi ottaa mallia apinajohtajalta?

Mitä meidän ennen kaikkea täytyy johtajuudesta tietää, on johtajuudessa on kyse luottamuksesta ja siitä, että johtajan asema säilyy vain silloin kun alaiset katsovat tämän ansaitsevan sen. Apinajohtaja, se lauman suurin ja mahtavin uros lunastaa paikkansa johtajana päivittäin. Teoillansa hän osoittaa että muut simpanssit voivat luottaa häneen, ja että hän hoitaa tehtävänsä ja huolehtii omistaan. Tämä pätee myös työelämässä. On hyvin vaikea luottaa johtajahahmoon, jolla ei ole mitään näyttöä siitä että on luottamukseni arvoinen.

 

Olet laumaeläin, niin kuin työntekijäsikin

Toimivaan työryhmään tarvitaan muutakin kuin hyvä ja määrätietoinen johtaja.

Halu kuulua ryhmään on meille jokaiselle juurtunut jo lapsesta asti. Voidaksemme tuntea kuuluvamme ryhmään, tarvitsemme muilta ryhmän jäseniltä luottamusta, arvostusta ja ennen kaikkea oikeudenmukaisuutta. Kun tunnemme yhteenkuuluvuutta laumaamme, on helppo tuntea itsensä tarpeelliseksi. Tarpeellisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunne omassa tiimiyrityksessä on melko olennainen asia, miettii ihan vaikka vain tiimioppimisen kannalta. Olisi erittäin vaikea kuvitella toimivani juuri tässä tiimiyrityksessä ilman minkäänlaista suhdetta tiimiini.

Hyvä johtaja tietää, että työntekijöitä kuuluu kohdella oikeudenmukaisesti. Ellei ryhmä ole sopusuhtainen, se ei toimi. Palataanpas ajassa takaisin ja mietitään esimerkkiä lapsiperheistä. Kyllä sitä oltiin niin känkkäränkkiä kun sisko sai uuden barbien ja minä en. Tai miks mun pitäis tehdä kotitöitä, kun pikkuveli saa vaan pelata pleikkaria koko päivän. Oikeudenmukaisuus mielestäni erittäin tärkeää tiimiyrityksessä, jossa kaikki ovat samanarvoisia, ihan niin kuin lapsiperheessä. Hyvin usein sitä vieläkin miettii, että miksi mun pitäis tehdä mitään kun ei toi toinenkaan tee. En väitä että tiimissäni ketään kohdeltaisiin eri tavalla kun muita, mutta joitakin asioihin olisi mukava saada muutosta. Esimerkiksi tuntuu että jotkut ottavat omia vapauksia toiminnasta ilman että siitä keskustellaan koko seitsenhenkisen tiimin kesken. Mutta ehkä tämäkin saattaa johtua vain siitä, että olen persoonana turhan tunnollinen ja tykkään pitää kiinni sovituista asioista ja tasa-arvo on mulle tärkeimmistä arvoista mitä työntekoon tulee.

Työyhteisö on kuin simpanssilauma

Vaikka tiimiyritys toimisi itsenäisesti ja vaikka kuinka sen jäsenet olisivat itseohjautuvia, tarvitsee se toimiakseen johtajan. Johtajan tehtävä on yhdistää meitä tiiminä, siten että puhallamme kaikki yhteen hiileen ja toimimme yhdessä omien arvojen ja sääntöjen mukaan. Kaikessa mitä teemme yhdessä, tarvitsee se selkeän johtajan joka pitää toiminnan kasassa siten että asiat eivät pysähdy paikoilleen.

Omassa tiimiyrityksessäni (jossa on 7 henkilöä) ei ole ollut selkeää johtajahahmoa. Mutta en oikein osaa sanoa, onko sitä edes oikeastaan tarvittu. Ilman vertauskohtaa sanon, että homma on toiminut ihan ok tähän asti. Tosin pieniä rakoja tietyissä asioissa on ollut, kuten kirjapisteiden suorittaminen sovitusti ja ihan vaikka vain sovittujen sääntöjen noudattaminen. Uskallan kuitenkin sanoa ettei näistä ole ollut ongelmaksi asti. Kirjapisteet ovathan jokaisen oma asia, vai ovatko?

Kirjassa bongasin muutaman hyvän johtajan ominaisuutta. Hyvä johtaja Innostaa, sitouttaa, motivoi, jakaa tunnustusta ja palkitsee. Ilman näitä tiimin ote saattaa alkaa lipsumaan, jonka huomasin tapahtuneen jo esimerkiksi kun joululomalta palasimme takaisin arkeen.

Mietin kuinka mainituilla asioilla on oikeasti merkitystä projekteissa. Tiimimme joulu pop up myymälä syksyllä 2014 oli ensimmäinen projekti, joka sitoutti koko tiimin ja jonka teimme yhdessä kunnolla alusta loppuun työryhmänä. Näin jälkeenpäin kun ajattelee, miten erilailla projekti olisi onnistunut jos projektin vetäjä olisi hyödyntänyt hyvän johtajan ominaisuuksia. Kuinka hyvän markkinoinnin olisimme pystyneet hoitamaan, jos koko porukka olisi ollut 100 % sitoutunut ja motivoitunut. Tai millaisia tuloksia myynnissä olisi ollut jos mukana olisi ollut jokin motivoiva myyntiskaba hyvillä ja motivoivilla palkinnoilla. Projektin jälkeen vain mietimme kuinka hutaistu se oli, ja että se oli vihdoin ohi. Kuitenkin me onnistuimme siinä tiiminä. Plussallekin vielä jäätiin. Kuinka juhlan aihe tämän projektin päättyminen olisi ollut. Emme kuitenkaan oikein ymmärtäneet juhlistaa sitä tai olla edes ylpeitä asiasta. Palautetta annoimme toisillemme vähän, jos ollenkaan ja sitäkin vähemmän kiitosta toisillemme. Miksi? En siis yhtään epäile, miksi motivaatio on loppunut kesken projektin. Ymmärrän oikeastaan nyt vasta miten iso asia se on. Jatkossa omien projektien suhteen kiitän ja kumarran pienimmistäkin asioista.

Hyvä johtaja luo myös työntekijöilleen hyvän ilmapiirin. Kuten oppimalla tuntemaan ja luomaan kaverisuhteen työntekijöitänsä kohtaan. Myös työporukan tiimiytys on tärkeää, sillä oppimalla tuntemaan toisensa he tuntevat kuuluvansa juuri siihen porukkaan ja tuntevat itsensä merkitykselliseksi. Ei kai kukaan nauti työnteosta ryhmässä, jossa ei tunne kukaan, ja jos toisiin tutustumiseen ei anneta edes aikaan. Hyvä pomo siis varmistaa, että työntekijöillä on aikaa työpäivän aikana rentoon jutusteluun ja luovaan ajatteluun.

Projekteissa johtajan on oltava määrätietoinen ja selkeä työntekijöilleen. Selkeä kuva siitä mikä on päämäärä, miten siihen päästään ja jakaa vastuun selkeästi työntekijöilleen, ja varmistaa että jokainen varmasti tietää tehtävänsä. Työntekijöiden tehtävä ei ole selvittää mitä heidän kuuluu tehdä.

Hyvä johtaja asennoituu työntekijän rinnalle, ei yläpuolelle. Projektin aikana hän osallistuu siihen yhtä paljon ja on läsnä (tai edes tavoitettavissa) koko ajan. Hän kunnioittaa työkavereitaan ja työn jälkeään. Hän tee ongelmista numeroita, eikä missään nimessä yritä ratkoa niitä. Tarjoamalla apua tarvittaessa hän osoittaa olevansa töissä juuri työntekijöitään varten.

Ja kertaus on opintojen äiti, Hyvä johtaja jakaa kiitosta ja palkitsee. Projektin aikana ja sen loppuessa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!