Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Arvojohtaminen

Kirjoitettu 23.05.13
Esseen kirjoittaja: Eemeli Oksanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Arvojohtaminen
Kirjan kirjoittaja: Tero J. Kauppinen
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Arvojohtaminen

 

Rasakka, Notkea ja Pärinä siinä ovat meidän osuuskunnan arvot jotka kiteytyvä lauseeseen ” Ei niin vakavasti, mutta tosissaan. ” Me keskustelimme arvoistamme kahdet treenit ja kävimme dialogia mitkä tulisi valita ja miten ne näkysivät meidän arjessa. Mutta onko ne näkynyt jo meidä arjessa? On ja ei. Sillä itse en vielä täysin muista edes meidän arvoja. Toki olin mukana kun kehittelimme niitä mutta en tunne niitä täysin omaksi vielä. Sillä toimintamme tiimissä ei vielä ole ihan arvojen mukaista. Toisaalta toiminta voi olla arvojen mukaista, mutta jokainen on määritellyt itselleen mitä esimerkiksi NOTKEA arvo on. Tällöin toimimme arvojen mukaan, mutta silti omalla tyylillämme.

”Aito tahto perustuu yhteisiin arvoihin” Meidän tiimillä on yhteiset arvot mutta ei yhteistä tahtoa vielä. Tai ainakin näen asian tällä tavalla. Me asetamme yhteiset tavoitteet joista tulee osa meidän visiota. Mutta jokaisen tahto ja sitoutuminen ei ole  ollut 100%;sta meidän tavoitteisiin. Johtuuko tämä itsekurin puutteesta vai että emme tunne tarpeeksi vastuuta tiimiä kohtaan ja näin ollen jätämme omat tonttimme putsaamatta. Ja näin ollen meidän tiimin panos on 90% jolla saadaan 50% tulos. Tämä ei naurata sillä itse kuulun kanssa tähän osastoon joka ei hoida omaa aluettaan kunnolla.

Mutta kuinka me voisimme kehittyä tästä eteenpäin? ”Sisäinen pakko voi stressata enemmän kuin ulkoiset haasteet” Mietitään onko kaikilla myönteinen ajattelu vai tuntuuko jollakin että on pakko. Itseäni on stressanut viimeajat pakko tehdä asiat kiireellä, koska on jättänyt kaiken viimetinkaan. Ja koska itseni johtaminen on ollut todella säälittävällä tasolla. ”Käännä sisäiset pitää ja täytyy viestit haluan viesteiksi ja vapauta energia toteutukseen.” Tätä lähen kokeilemaan ja tämä on asia jonka jaan myös tiiminkesken sillä jokaisella meistä joskus tuntuu siltä että pakko tau täytyy. Niin yrittäisimme muuttaa sen positiiviseksi halun tunteeksi. Tällöin päivä kulkee huomattavasti helpommin eteenpäin.

”Tiimin fokusointi on roolin määrittäminen organisaatiossa.”  Olen miettinyt onko meillä Tiimiakatemiasssa millainen strategia vai onko oppiminen se strategia joka on fokusoitu tiimille. Tulin siihen tulokseen että kyse meillä on tiimioppimisesta niin täten Akatemian strategiaa on meidän oppiminentiimeissä. Jolloin meidät on roolitettu oppimaan tiimissä. Meidän uusi visio on Glocally Blasting teamtranspreneur 4.0 mutta kuinka muuttamme tämän vision operatiiviseksi tehokkuudeksi tiimitasolla? On erittäin hyvä kysymys sillä miten me viemme tämän käytäntöön. Jokaisella tiimillä on myös missio mitä he suorittavat ja nämä missiot ovat vaatteita sille miltä me näytämme lopussa. Esimerkiksi made halutaan muistaa siitä kunka he periyttävät TA-spirittiä ja kuinka he luovat TA- kulttuuria sekä haluavat olla näin ollen paras tiimi ikinä.

Kuinka Million tämänhetkinen tilanne tai Millio kun valmistumme on onnistunut suuntaamaan toimintamme niin että etenemme kohti tuota visiota? Ja kun vuonna 2018 luodaan seuraava visio niin mitä voimme sanoa että teimme asioita vision eteen ja mistä voimme olla ylpeitä. Meillä on 2,5 vuotta kohta aikaa jäljellä sunnata toimintamme vision mukaiseksi ja olla osana rakentamassa jotain blastingiä. Me emme vielä tiedä mikä on niin rajojarikkovaa että se päräyttää mailmalla asti. Onko se Pilke jota lähetään viemään eteenpäin vai onko se Palvelu Aalto vai Kinkomaa. Sitä ei tiedä ennen kuin vuonna 2018 pysähtyy hetkeksi ja katsoo mitä on saatu aikaan ja missä olemme nyt ja onko visio toteutunut vai ei.  Visi arvot ja strategia vaatii johtamista sekä itsesnsä että tovereiden. Meidän jokaisen on alettava kantaa vastuu omista tonteista ja tuettava myös kaveria että saavutamme yhdessä jotain mitä aikaisemmin ei ole saavutettu. ”Tämä on pieni askel ihmiselle, jättiläisharppaus ihmiskunnalle”

Million tulevaisuus on avoin ja se kuinka me siihen pääsemme on meistä kiinni. Arvot ja niiden avulla johtaminen vaati henkilöiden tuntemista ja sitä me teemme ensimmäisenä vuonna. Me tiimiydymme jotta jokainen tunnetaan ja tiedetään hänen heikkoudet ja vahvuudet. Ja näin ollen jokaisen arvomailma tiedetään jolloin voimme johtaa myös arvojen kautta toisiamme ja tekemisiämme.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!