Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Asenne

Kirjoitettu 27.02.13
Esseen kirjoittaja: Emma Soikkeli
Kirjapisteet: 1
Kirja: Asenne
Kirjan kirjoittaja: John C. Maxwell
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Essee pinkkukeväältä

 

Mitä on asenne? Asenne ei ole vain tapa suhtautua eri asioihin, se on myös suuressa osassa asioiden ja ihmisten määrittelyssä. Jokaisen oma asenne määrittelee sen, millaisia tapahtumia ja asioita elämääsi tulee, ja millainen elämä sinulla kokonaisuudessaan on. Se ikään kuin määrittelee meidät jokaisen.

Mihin muuhun asenne vaikuttaa? Se vaikuttaa siihen, kuinka hyvin tulet työelämässäsi menestymään. Menestymiseen ei vaikuta vain hyvä onni, vaan oma asenne. Ajatellaan usein, että menestyjillä ei ole ongelmia, mutta heillä on niitä yhtä paljon kuin epäonnistujilla, ainut ero on siinä, että menestyjät osaavat ratkaista ongelmat ja suhtautua niihin positiivisesti, sillä heillä on asennetta.

Saattaa kuulostaa karulle, mutta lopulta elämässämme on vain asioita ja tapahtumia – vasta suhtautumistapamme määrittää sen, ovatko ne positiivisia vai negatiivisia. Me itse päätämme sen, miten elämän näemme, miten annamme tunteidemme vaikuttaa, miten annamme muiden ihmisten tunteiden ja käytöksen vaikuttaa. Voimme päättää, että pahoitammeko mielemme vai ilahdummeko – ja on oikeastaan aika selvää, kumpi vaihtoehto kuulostaa kivemmalle. Olisi tietysti mukavampaa sysätä vastuu ulkopuolisille, mutta se on turhaa. Se ei ole totta – jokainen päättää elämästään ja kohtaamistaan asioista itse. Jos itse suhtaudumme elämäämme negatiivisesti, antaa elämä samalla lailla takaisin.

Voiko asennetta muuttaa? Voi, ja sitä kannattaakin muuttaa. Helppoa se ei tule olemaan, mutta se kannattaa. Asenteen muutos lähtee aina jokaisesta itsestään, sitä ei voi muut tehdä. On tutkittu, että mitä korkeammalla organisaatiossa työskentelet, sitä helpompi on kanssasi asioida, sillä asenteesi on kohdallaan, tässäkin tapauksessa asenne on itse muutettu paremmaksi.

Kaikilla menestyvillä ihmisillä on menestyjän asenne. Se on sitä, että tietää tulevansa menestymään. Näkee oman tulevaisuutensa tarpeeksi suurena. Jos paras mahdollinen tulevaisuus mitä pystyy kuvittelemaan on keskinkertainen, ei tule koskaan saavuttamaan huippua. Itse näen oman tulevaisuuteni parhaana mahdollisena, ja koen, että asenteeni elämään on kunnossa.

Menestyjän tärkeä ominaisuus on kyky saavuttaa asettamiaan tavoitteita. Nämä tavoitteet tulee olla tietysti hyvin määritellyt. Tärkeintä on siis tietää, mitä haluaa – ilman maalia tulee vain laukauksia minne sattuu, ei koskaan maaliin. Itse teen tavoitteita päähäni, en niinkään kirjoita niitä mihinkään ylös, vaikka voisi sitäkin joskus yrittää. Tämä on tärkeä muistaa tiimiliiderin roolissani, sillä jos haluan, että tiimissäni on menestyjiä, täytyy meidän yhdessä asettaa tavoitteita, joihin kaikki yhdessä pyrimme.

Ja se mitä tulen saamaan, on suhteessa siihen, mitä teen nyt. Elämälläni elämääni huonommin, ansaitsen huonompaa. En voi odottaa maailmalta jotain suurta, jos en itse anna mitään suurta.

Aina on mahdollisuus aloittaa taas. On turhaa miettiä menneisyyttä ja kaikkia niitä tilaisuuksia, jotka on mahdollisesti voinut menettää – siitä aiheutuu helposti vain surua. Tulevaisuus on hyvä nähdä, mutta sinnekään ei pidä jäädä roikkumaan – elämä kuitenkin on juuri nyt. Jos jokin asia omassa toiminnassa ärsyttää, miksi jäädä murehtimaan sitä sen enempää – jokainen sekunti on aina uusi mahdollisuus korjata tilanne. Hetkessä eläminen vain koetaan usein hankalaksi. Se vaatii pysähtymistä, itsensä tarkastelua ja rehellisyyttä.

Tuntuu tyhmältä sanoa näinkin kulunut ilmaisu, mutta: ”sitä saa mitä tilaa”. Asenne määrittää paljon, joten miksi elää elämää huonolla asenteella?

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!