Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Asenne määrittää tulevaisuutesi

Kirjoitettu 13.09.15
Esseen kirjoittaja: Oskari Rouhiainen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Matkaopas tulevaisuuteen
Kirjan kirjoittaja: Elina Hiltunen
Kategoriat: 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Matkaopas tulevaisuuteen

Kirjoittaja: Elina Hiltunen

 

Erilaiset tulevaisuuden puheet

Tulevaisuudesta puhutaan usein niin silmät kirkkaana odottaen, kuin pelätenkin sitä. Ystäviltä kuulen usein kuinka heidän olisi upeaa tulevaisuudessa omistaa hieno talo tai auto. Toivotaan tulevaisuudelta hyväpalkkaista työtä tai sitä yleistä, suomalaista perusunelmaa, Lottovoittoa. Pelkoa tulevaisuuden pohtimiseen tuo ilmaston lämpeneminen, lama, väestön kasvu jne. Minua häiritsee näissä keskusteluissa eniten se, että harvoin puhutaan tulevaisuudesta sellaisena asiana johon itse voi suoraan vaikuttaa tai vaikka sellaisena minkä voi kukin itselleen luoda.

Jos tulevaisuuden kauhukuvana on ilmaston lämpeneminen, niin mielestäni täytyy tyytyä siihen että pitää huolen omasta hiilijalanjäljestään ja valistaa lähimmäisiään toimimaan samoin. Kun kuulen kaverini aloittavan unelmista puhumisen aina sanoin: ”Kun minä voitan miljoonani Lotossa…” Niin tekisi mieli lyödä halolla järkeä päähän. Vaurastuminen ei ole tuuripeliä. Se vaatii omistautumista ja jatkuvaa itsensä kehittämistä kohti kirkkaaksi suunniteltua visiota.

Minä uskon vakaasti siihen että keskivertoihminen voi muokata tulevaisuutensa pääkohdittain juuri sellaiseksi kuin haluaa. Mutta oleellinen osa sitä on kirjassa käsitelty tulevaisuuden ennustaminen.

Kuinka tulevaisuuteen voi vaikuttaa?

Mielestäni tulevaisuuden ennustaminen on täysin sama asia kun sammakon vatsasta kesän sään lukeminen. Tässä olemme Elina Hiltusen kanssa samaa mieltä. Ei tulevaisuutta voi ennustaa. Olennaista on muutokseen reagoiminen mahdollisimman ajoissa.

Ottakaamme esimerkiksi uskomus että polttomoottoriajoneuvot tulevat katoamaan käytöstämme hyvin pian. Korvaavaksi kulkuneuvoksi uskotaan tulevan sähköauton. Kuitenkin ihmiset muuttavat enenevissä määrin kohti kasvukeskuksia ja lähemmäs työpaikkojaan. Kasvukeskuksissa kuten Helsingissä on jo aika älytöntä kulkea työpaikalle autolla. Sähköauto ei muuta ruuhkia. Tiet eivät Helsingin ytimessä nykyisestä levene. Mikä on tulevaisuuden kulkuneuvo kasvukeskuksissa? Metro ja ratikka ovat bussien ohessa hyviä työmatkakulkuneuvoja tällä hetkellä.

Uskon että kevyet sähkökäyttöiset kulkuneuvot ovat tulevaisuudessa isossa roolissa Keskuksissa. Suomi vihdoin salli niiden käytön liikenteessä. Olen itse kulkenut paljon koulu- ja työmatkojani Firewheelilläni. Firewheel on sähkömoottorinen yksipyöräinen, noin salkun kokoinen laite, jonka päällä seisotaan ja suunta ja nopeus säädetään oman kehon kallistuksella. Firewheel on helppo, halpa, kätevä, nopea ja liikunnallinen vaihtoehto samassa paketissa. Ei missään nimessä ole varmaa onko työmatkaliikenteessä tulevaisuudessa juuri firewheelejä vai jotain muita sähköisiä ja kompakteja kulkuneuvoja. Firewheel on yksi omista ajatuksistani tulevaisuuteeni vaikuttamiseen. Se on ympäristötietoisuuteni ja taloudellisen tulevaisuuden tavoitteluni väline. Firewheel vähentää radikaalisti hiilijalanjälkeäni verrattuna aiempaan Volvolla ajelemiseeni. Ja jos nimenomaan Firewheel on tulevaissuudessa ”the kulkuneuvo” on myös taloudellinen tilanteeni lähempänä tavoitettani, unelmaani.

Koulutus ja tulevaisuus

Eräs unelmani olisi että jokainen koulunsa käynyt olisi jo opinnoissaan tottunut vaikuttamaan omaan tulevaisuuteensa. Se että jokainen koulutetaan samaan tasoon ja samoilla opuksilla on vanhentunut ajattelutapa. Mielestäni jokaisen tulisi jo peruskoulusta valmistuessaan pystyä ajattelemaan tulevaisuutensa ja unelmansa sellaisina, että ne ovat tavoitettavissa ja siten että heillä olisi jo siinä vaiheessa tavoitteellinen ja mahdollisuuskeskeinen ajattelutapa tulevaisuudesta.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!