Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Asenne & Valon soturin käsikirja

Kirjoitettu 12.01.13
Esseen kirjoittaja: Saija Valkonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Asenne + Valon soturin käsikirja
Kirjan kirjoittaja: Maxwell + Coelho
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mitä asenne tarkoittaa? Maxwellin kirjan Asenne mukaan, oma asenteemme voi olla joko paras ystävämme tai pahin vihollisemme. On täysin meistä itsestämme kiinni miten asennoidumme kohtaamaan päivittäiset haasteemme. Itse kadotin hyvän asenteeni loppu vuodesta; loman aikana asenteen katoaminen sai vain vahvistusta ja olisin halunnut jäädä lomailemaan vielä pidemmäksi aikaa. Taas kerran luin kirjoja oikeaan aikaan; Maxwellin Asenteen sekä Coelhon Valon soturin käsikirjan myötä löysin kadottamani asenteen ja ymmärsin sen merkityksen. Kirjat eivät sinänsä opettaneet minulle mitään uutta, ne vain palauttivat asiat mieleeni ja muistuttivat kuinka tärkeä asenne ihan oikeasti on!

”Asenteemme määrittää suhtautumisemme elämään.” Kaikki lähtee asenteesta. Teemme joka aamu valintoja: syömmekö aamupalaksi leipää vai puuroa, menemmekö pyörällä vai kävellen töihin jne. Tällä tavoin valitsemme myös asenteemme: joko hyvän tai huonon. Päiväämme sisältyvät päätökset juontuvat tuosta aamun ensimmäisestä asenne –valinnasta, jonka olemme itse tehneet! Valosoturin käsikirjassa oli kohta, jossa Soturi kohtasi takaiskun ja totesi: ”Tämä kuuluu asiaan. – – Päätin itse kulkea tämän tien.” ”Tuossa lauseessa on hänen koko voimansa: hän on valinnut tien, jota parhaillaan kulkee, eikä hänellä ole syytä valittaa.” Tämä meidän tulisi muistaa päivittäin, kun saamme palautetta valinnoistamme, jotka olemme itse tehneet. There’s no one else to blame.

Kirjoissa puhuttiin paljon muutoksesta, kuinka jokainen on vastuussa itsestään ja kuinka jokainen todella voi muuttua. Usein kuitenkin: ”Muutumme juuri silloin kun meidän ’on päästävä pois elämän syvistä kuopista.’” Miksi vasta silloin? Huomaamme, että meidän tulee muuttaa jotain vasta, kun menee kunnolla pieleen. Emme ryhdy korjaamaan huonoa tapaamme, jolla pärjäilee ennen kuin jokin kolahtaa ja emme pärjääkään. Minkä takia emme muuttuisi jo tänään? Aloin pohtia kysymystä mielessäni ja siitä viisastuneena otin itseäni niskasta kiinni ja aloitin elämä kuntoon projektini. Aloittaminen on aina vaikeinta, mutta sen jälkeen päivä päivältä on lähempänä tavoitettaan. Se saa olon tuntumaan pirun hyvältä!

Mielestäni yksi hienoimmista ajatuksista Valon soturin käsikirjassa oli seuraava lainaus: ”Ihminen ei huku siihen, että sukeltaa veteen vaan siihen, että jää veden alle.” That is so true. Elämässäni on ollut vaikeita hetkiä, jolloin on tuntunut ettei niistä voi koskaan päästä yli eikä elämästä ole löytynyt ainuttakaan ilon lähdettä. Niin helppo kuin pinnan alle olisikin jäädä en ole siihen kuitenkaan tyytynyt vaan joka kerta taistellut itseni takaisin pinnan yläpuolelle – joka kerta entistä vahvempana. Näitä pinnan alle vieviä vaikeuksia, joita kohtaamme voi ajatella kahdella tavalla: sen voi antaa lannistaa itsensä tai voi ajatella Maxwellin mainitsemalla tavalla, jolloin näkee jokaisen vaikeuden mahdollisuutena sekä päinvastoin ymmärtää, että jokainen mahdollisuus on vaikeus. Hän kirjoittaa kirjassaan, että jokainen joka on menestynyt on myös epäonnistunut. Ei ole olemassa täydellistä suoriutujaa. ”Jumala käyttää epätäydellisiä ihmisiä – koska muunlaisia ei ole saatavilla.” Virheet ovat elämämme suola, sillä niistä loppujen lopuksi opimme aina parhaiten!

Lopuksi pakko vielä mainita mielestäni hurja oivallus, jonka bongasin Asenteesta:

”Voimme hallita ajatuksiamme.

Tunteemme juontuvat ajatuksistamme.

–> Voimme hallita tunteitamme oppimalla muuttamaan ajattelutapaamme.”

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!