Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Asenteella!

Kirjoitettu 29.01.13
Esseen kirjoittaja: Maiju Kuitunen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Asenne - Mitä jokaisen johtajan tulee tietää
Kirjan kirjoittaja: John C. Maxwell
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

John C. Maxwell määrittää Asenne-kirjassaan asenteen seuraavasti: asenne on sisäinen tunne, jota käyttäytyminen ilmaisee.

Kuinka asenne vaikuttaa tiimiimme ja toimiimme? Myönteisellä asenteella on lukemani mukaan suuri merkitys lopputulokseen. Asenteella on myös voima koota ja hajottaa tiimi. Asenne voimistuu kosketuksissa muiden kanssa. Ihmisillä on taipumus omaksua niiden asenteet, joiden kanssa he viettävät aikaansa, sillä asenne tarttuu. Huonojen asenteiden esimerkkivaikutus on Maxwellin mielestä hyviä nopeampi, sillä huonot asenteet tarttuvat nopeasti muihin ja väärän asenteen toteaminen voi olla vaikeaa. Asenne kertoo, millainen ihminen todella on ja se näkyy hänen toimissaan. Huonot asenteet täytyy käsitellä, sillä muuten ne ei katoa minnekkään. Olen huomannut asenteen merkityksen isossa tiimissämme. Huono asenne tarttuu todellakin nopeammin kuin hyvä asenne ja latistaa ilmapiiriä. Dialogiympyrässä huonot asenteet näkyvät tuiskimisena, levottomuutena, negatiivisina ajatuksina ja turhautumisena. Kaikki haluavat pois tilanteesta ja asioiden läpikäynnistä ei tule oikein mitään. Emme mielstämme osaa vielä käsitellä huonoja asenteita kunnolla. Käymme niitä jotenkin läpi, mutta ne saattavat aina jostain pompsahtaa uudelleen esille. Mutta kun pääsemme vauhtiin ja asenteet ovat kohdillaan, niin silloin kyllä pyörät pyörii! Olen huomannut, että hyvät asenteet vaativat hieman lämmittelyä, jos on aluksi ollut epävarma asiasta. Dialogiympyrässä hyvät asenteet näkyvät, hymyinä, vitseinä, innostuksena ja iloisena puheen sorinana.  Dennis Waitley toteaa ”…Voittajan särmä on asennetta, ei kyvykkyyttä.” s.13. Huippulahjakkuus+hyvät asenteet= hieno joukkue.

 

Asenne on Maxwellin mielestä tärkein voima, joka määrittää menestymmekö vai epäonnistummeko. Asenteemme kertoo meille, mitä odotamme elämältä. Kirjailijan mielestä olemme yksilöinä vastuussa omasta elämännäkemyksestämme. Asenteemme tehtävää aloittaessamme vaikuttaa lopputulokseen enemmän kuin mikään muu.  Kun asenne on kohdillaan , ei vain tulevaisuus näytä kirkkaalta, vaan myös nykyhetki on nautittavampi. Hyvä asenne vie meidät lukemani mukaan suurempien mahdollisuuksien äärelle. Kun joulun kontaktivapailta palasin Tiimiakatemialle, oli tiimimme ilmapiirissä havaittavissa löysyyttä ja jonkinlaista ahdistusta. Ja koska olin itsekkin hieman väsynein mielin liikkeellä, tarttui tämä yleinen ilmapiiri minuunkin. Juteltuani parin tiimiläisen kanssa sain pientä intoa ja asennetta kipinöimään sisälläni. Ja tänään tätä esseetä kirjoittaessani sain viimeisen napsauksen uuteen asenteeseeni ja tsädäm! Nyt alkaa minunkin pyörät taas pyörimään!

Maxwell kertoo, että asenne muovautuu persoonallisuudesta, ympäristöstä, kuulemastaan, minäkuvasta, yhteydestä ikätovereihin ja fyysisestä ulkomuodosta. Ja kaikille tiedoksi: asenteita voi muuttaa!! Mutta vain jos itse sitä todella tahtoo.

Kuinka saada hyvä asenne:

1. Arvioi nykyinen asenteesi. Arvioi nykyinen asenteesi ja löydä ”paha”asenne.  Tunnista: ongelmalliset tunteet, ongelmallinen käyttäytyminen ja ajattelu. Selkeytä totuus, varmista sitoutuminen, suunnittele ratkaisu ja toteuta se.

2. Oivalla, että usko on vahvempi kuin pelko.  Usko, että voit muuttua.

3. Kirjoita päämääräsi paperille. Tavoitteen tulisi olla mahdollisimman täsmällinen ja laadittu kirjalliseen muotoon.

4. Muutoksen toivominen. Ota muutos vastaan.

5. Elä päivä kerrallaan.

6.Muuta ajattelutottumuksiasi.

7. Kehitä hyviä tapoja. Muuta huonot tavat hyviksi.

8. Valitse jatkuvasti itsellesi oikea asenne. Muista jatkaa asenteen kohentamista, ettet palaa vanhaan!

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!