Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

#AskGaryVee

Kirjoitettu 11.12.18
Esseen kirjoittaja: Hemmo Markkula
Kirjapisteet: 3
Kirja: #askgaryvee
Kirjan kirjoittaja: Gary Vaynerchuk
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gary Vaynerchuk – #AskGaryVee

 

#AskGaryVee on kuin kokoelma Vaynerchukin parhaita – päivitettynä. Siitä on vaikeaa napata yksittäisiä konkreettisia juttuja mitä viedä käytäntöön. Kokonaisuudessaan koen äänikirjan kuitenkin vaikuttaneen omaan ajatteluuni yllättävänkin paljon. Toivon saavani edes osan näistä ylös muistutuksena itselleni ja jaettavaksi muille. Tämä kirja kannattaa juuri kuunnella, ennemmin kuin lukea. Gary on tehnyt sen podcastimäisesti sisältäen jopa enemmän tietoa hänelle luonnollisella tavalla, eli puhuen.

 

 

Kuinka olla epäitsekkäästi itsekäs

 

Gary Vaynerchuk on henkilö, kuka vetää asiat omalla tavallaan piittaamatta muiden mielipiteistä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö hän piittaisi muista. Jos Gary Veetä pitäisi kuvailla sanoisin häntä maailman sympaattisimmaksi itsekkääksi ihmiseksi. Yksi lausahdus äänikirjasta jäikin erityisesti mieleen: ”Paras tapa olla epäitsekäs, on ensin olla itsekäs.” Gary sanoo, että ajattelemalla aina ensin muita jarrutat omaa kehitystä ja hyvinvointiasi. Ideana on ensin satsata itseensä ja kehittää itseään, jotta pystyisi auttamaan muita parhaalla mahdollisella tavalla. Tämän olen itse huomannut pitävän myös Tiimiakatemialla.

 

Meillä on vaivaiset 2,5 vuotta aikaa muodostaa tuottavaa liiketoimintaa tiimillä hyvin erilaisia ihmisiä, jotka on lätkäisty yhteen. On hyvin vaikeaa tasapainotella akatemian keskiössä olevien tiimin, yrityksen ja henkilökohtaisten tavoitteiden keskellä, kun varsinaista yhteistä juttua tai tuotetta ei ole – kuten yrityksillä yleensä. Soppaan lisättäessä aika, oma talous, perhe ja harrastukset, on pienen tiimiyrittäjän pää pyörällään. Joni Jaakkola lainasi aika osuvasti: ”Elämässä on 4 perus aluetta: terveys, työ, perhe ja ystävät. Yrittäjä voi valita näistä 3.”

 

Paine kasvattaa timantteja toki, mutta tie on mukulainen. Olen huomannut, että käytännössä jokaisen akatemialla opiskelevan kunto huononee ja tilalle tulee stressistä aiheutuvia ongelmia. Kiteytettynä he eivät laita etu sijalle tärkeintä asiaa – omaa terveyttään. Meillä on kuitenkin, etuoikeus yhdistää ystävät ja työ. Olenkin miettinyt voisiko tähän yhdistää myös terveyden. Minulla on tällä hetkellä operaatio saada Waistolaiset ja miksei koko Tiimiakatemian poppoo liikkumaan enemmän. Aion lanseerata yhteisiä aamu-uinteja ja muita aktiviteetteja aluksi Waiston kesken.

 

Edellä mainittujen asioiden lisäksi terve itsekkyys on tärkeää myös ammatillisessa kehityksessä. Niin karulta kuin se kuulostaakin, aina vain muiden auttaminen jarruttaa ja jopa estää omien unelmien saavuttamisen. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö muille voisi tarjota apua – etenkään jos olet oikea ihminen siihen.

 

Priorisoidessasi oman kehityksesi, pystyt myös auttamaan muita paremmin ja vaikuttamaan voimakkaammin sinulle tärkeisiin asioihin. Tiimiakatemialla asiaa vaikeuttaa kuitenkin juuri eri ihmisten mielenkiinnot. Jos henkilö on aidosti kiinnostunut asioista, muodostaa hän uniikkia pätevyyttä näiden risteymiin. Nämä taidot ovat arvokkaita ja mielestäni uusia bisneksiä pitäisi luoda näiden ympärille – mikä on kuitenkin jäänyt valitettavan vähäiselle Waistossa. Uskon sen johtuvan suurelta osalta siitä, että suurin osa tiimiläisistämme ei vielä tiedä tai pysty visualisoimaan tavoitteitaan ja saa näin myös suurimman äänen. Tämä on mielestäni vaikuttanut tavoitteellisiin henkilöihin tiimin näkökulmasta negatiivisesti ja jopa eristänyt heitä ajamaan itseään kohti unelmiaan muualla. Näkemääni ongelmaa olen pyrkinyt selättämään innovaatioiltamilla tai tuttavallisemmin ”viininnovointi-iltamilla”, joista ensimmäinen lämmittelykierros on jo pidetty. Pyrin tuomaan näissä sisään pyörimään jääneet idean tähkät eloon ja luomaan idearikasta ja ratkaisukeskeistä kulttuuria. Sitähän yrittäminen on.

 

 

Positiivisuuden potentiaali

 

Toinen näkemys mikä jäi mieleeni, on ympäröidä itsensä positiivisuudella. Tämän asian olen ymmärtänyt jo aiemmin. Myönnän kuitenkin takertuvani usein asioiden negatiivisiin puoliin, vaikka tärkeämpää olisi keskittyä ratkaisuihin.

 

”Huonoihin puoliin keskittyessä lopputulos ei ole huono, mutta hyviin asioihin keskittyessä lopputulos voi olla loistava!”

 

Waiston kassajärjestelmä on hyvä esimerkki. Siitä on käyty alati keskustelua ja tappelua kumpi se kahdesta vaihtoehdosta pitäisi olla. Tämä on järjetön väittely missä ei ole voittajia. Vaihtoehtoisesti olisimme voineet unohtaa oletukset ja keskittyä keskustelemaan mitä haluamme ja luoda yhdessä järjestelmä minkä kehittämisessä ovat kaikki olleet mukana. Opettamalla itsensä ajattelemaan positiivisesti alkaa ympärillä nähdä myös enemmän mahdollisuuksia – mahdollisuuksia mitkä saattoivat ennen näyttää vain esteiltä.

 

Kolikon kääntöpuolella on kuitenkin negatiivisuus, joka täytyy kitkeä. Gary on mennytkin tässä todella pitkälle ja kehottaa sinua katkaisemaan välit kaikkiin, ketkä tuovat elämääsi negatiivisuutta, olivatpa ne parhaita ystäviäsi tai perheen jäseniäsi. Itse en kuitenkin pidän heitä niin tärkeänä, etten pystyisi tehdä moista. Myönnän lähipiirissäni olevan näitä henkilöitä, mutta koen heidän tuovan elämääni sen edestäkin arvoa muissa asioissa. Näiden ihmisten kanssa ei tarvitse olla koko ajan yhteydessä ja kokemani perusteella he kyllä ymmärtävät, kun kerrot heille mitä ajattelet.

 

Maailma on kuitenkin täynnä osoittelevia sormia ja sieltä löytyy aina joku ketä ei voi miellyttää. Älä välitä heistä. Loppujen lopuksi ketään ei kiinnosta mitä joku toinen tekee. Jos lokki paskoo päällesi ja nolostut, ajattelevat kaikki muut kuitenkin vain ”onneksi en ollut itse tuossa”. Tärkeintä on olla vain itsensä ja nauttia siitä mitä tekee. Tämä on ollut asia minkä kanssa olen kamppaillut koko ikäni. Se mitä muut ajattelevat minusta on lamauttanut minua liikaa. Loppujen lopuksi ketään ei kiinnosta.

 

87217-The-Less-You-Give-A-Fuck-The-Happier-Youll-Be

Hustle

Mikään edellä mainitsemistani asioista ei ole rakettitiedettä, eikä ole tämäkään. Tee töitä tavoitteidesi eteen. Yksi äänikirjan kulutetuimmista lausahduksista on ”hustle”. Vapaasti suomennettuna ”raada perseesi verille”. Etenkin yrittäjänä taipaleen alussa täytyy varautua työskentelemään pitkiä päiviä. Harva pystyy siihen ja vielä harvempi nauttii siitä, jos työ ei ole sitä mitä rakastat. Gary itse sanoo kokevansa burnoutteja säännöllisesti, mutta ei vaihtaisi sekuntiakaan, sillä rakastaa sitä mitä tekee. En pureudu siihen onko se terveellistä, mutta intohimo ajaa ihmiset ilmiömäisiin suorituksiin.

Waistossa on onneksemme nyt yhä useammin kuullut nostettavan esille mitä kukin haluaisi tehdä. Oppimisen kannalta ymmärrän alussa olevan tärkeää vain tehdä ja kokeilla, mutta pikkuhiljaa projektien tulisi suuntautua tiimiläistemme henkilökohtaisiin kiinnostuksen kohteisiin, erikoistaitoihin ja niiden yhdistämiseen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!