Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Aurinkokuningas – Juhani Tamminen

Kirjoitettu 13.05.13
Esseen kirjoittaja: Jari Heikkilä
Kirjapisteet: 1
Kirja: Aurinkokuningas
Kirjan kirjoittaja: Juhani Tami Tamminen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Aurinkokuningas – Juhani Tamminen

Mikäpä oiskaan ajankohtasempi kirja näin jääkiekon MM-kisojen aikana kuin Tamin teokset. Noiden pinkkien pukujen ja muiden kalapaitojen alle kätkeytyy hommansa erittäin hyvin osaava ammattilainen. Media jaksaa aina nostaa Tamista kovat jutut, eikä ne yleensä ole positiivisimmasta päästä, mutta sen välillä koomisenkin hahmon ajatukset, periaatteet ja arvot saisi myös joskus vetästä iltapäivälehtien sivuille. Vaikka tuosta hahmo-osuudesta saisi varmasti oman esseensä väännettyä niin ei mennä siihen nyt sen enempää. Onpa tuota miestä tullut kerran käteltyäkin.

Olennaiseen keskittyminen

Tamin kolme perusasiaa ovat välittäminen, oma esimerkki ja kokemuspohja. Joukkue on aina joukkue, oli sitten kyse urheilujoukkueesta tai meidän tiimistä. Se on nähty monesti, että joukkue vahvoja yksilöitä ei ole aina, eikä edes yleensä se joka on paras. Jos ihmiset eivät pelaa yhdessä toisistaan aidosti välittäen kohti yhteistä päämäärää ja sen vaatimia uhrauksia niin 100 prosenttista tulosta ei tulla saavuttamaan. Ja monesti asiat ovat pienestä kiinni.

Tamin mukaan 95 % keskittyminen tuottaa 50 %  suorituksen. Aina ja ihan joka asiassa ei tietenkään tarvita tuota täydellistä suoritusta, joten joskus on paikallaan myös vanha kunnon Paretonin 80/20-sääntö. Mutta silloin kun kyseessä on ratkaisevat asiat niin projektissa kuin finaalipelissäkin niin ei pitäisi voida tyytyä tuohon keskinkertaiseen suoritukseen.

Opi voittamaan, mutta myös ottamaan tappiot vastaan

Kukaan ei kuitenkaan kulje aina voitosta voittoon, joten vähintään yhtä tärkeää kuin voittamaan oppiminen on oppia häviämään, oppimaan tappiosta ja jatkamaan nopeasti eteenpäin entistä kokeneempana.

Itselläni olisi vielä opittavaa tuossa häviämisessä. Kun eräs akatemian alkupuolella alkanut, puolitoista vuotta kestänyt, projekti meni ei niin hyvin niin tuon vaikutus on selkeästi heijastunut omaan toimintaani ja rohkeuteen tehdä vaikeita päätöksiä ja uusia kokeiluja. Ainakin viime aikoihin asti. Pikku hiljaa kun tuo kaikki on nyt jäänyt taakse niin rohkeutta alkaa taas löytymään lisää. Askel askeleelta.

Koripallossa – niin kuin elämässä yleensäkkin – todellinen ilo tulee aina siitä, että elät täysillä mukana jokaisessa hetkessä, vaikka asiat eivät menisikään toivomallasi tavalla. Tietenkään ei ole sattumaa, että asiat sujuvat suuremmalla todennäköisyydellä haluamallasi tavalla , kun lopetat murehtimisen voittamisesta tai häviämisestä ja kiinnität huomiosi täydellisesti siihen mitä tapahtuu tässä ja nyt. – Phil Jackson

Loppuun vielä Tamin seitsemän askelta menestykseen ja omat mietteeni niistä:

  1. Ole oma itsesi

..mutta joku tolkku siinäkin. Sen verran kannattaa itseään myöskin kehittää, että jättää ne shortsit ja rikkinäiset crocsit kotia ainakin kun lähtee hommia painamaan. Olihan ne mukavat käyttää, mutta voi veljet sitä ensivaikutelmaa.

Tässä vaiheessa kun ollaan jo pari vuotta yhdessä oltu niin aika hyvin tiimin sisällä alkaa kaikkien ”oma itse” olemaan koko tiimillä selvillä. Toisten luonteen perushommat sekä vahvuudet ja heikkoudet. Ja tällöin jokaiselle jää myös enemmän tilaa ja ”varaa” olla oma itsensä.

  1. Auta muita

Ensinnäkin auttamisesta tulee hyvä mieli. Se jo yksinään on hyvä syy olla avuksi silloin kun vain pystyy ja varsinkin jos on asioita joissa pääsee auttamaan omissa erikoisosaamisissaan. Ja onhan akatemia kuitenkin paikka, joka vahvasti perustuu muiden auttamiselle. Toki tätä voi aina tehdä myös entistä enemmän ja ehkä voisikin tavaksi ottaa vielä useammin kysellä muilta, että tarviitko apua tässä ja tässä.

  1. Tee jokaisesta päivästä mestariteos

Tämä on näistä melkeinpä kaikista vaikein. On vaikeaa joka päivä ja joka hetki pistää sitä aivan parastaan. Vielä kun perusluonteesta löytyy mukavuudenhalu ja varsinkin ei niin tärkeiden asioiden vitkastelu niin ihan joka päivästä ei vain synny mestariteosta.

Viime aikoina on tullut listattua aina juuri sen hetken tärkeimpiä hommia (ja valitettavan monesti myös kiireisimpiä) ja keskityttyä siihen, että nuo tehtävät tulisi hoidettua mahdollisimman pian alta pois ja mahdollisimman hyvin. Tällä pääsen askeleen lähemmäksi päivittäistä mestariteosta ja saan asioita tapahtumaan enemmän.

  1. Sivistä itseäsi

Tämä sitten taas vastaavasti ehkä kaikista helpoin, tai no luontevin, näistä seitsemästä kohdasta. Multa on aina löytynyt se halu oppia uutta ja liiketalouteen liittyviä kirjojakin on tullut luettua jostain tuolta kolmetoistasesta asti. Muutenkin tulee luettua suhteellisen paljon ja bonuksena vieläpä se ettei itse lukeminen ole koskaan tuntunut mitenkään pakkopullalta. Nämä esseet sen sijaan onkin jo tuottanut huomattavasti enemmän päänvaivaa.

  1. Tee ystävyydestä taidetta

Suurin syy sillä hetkellä kun akatemialle hain oli se, että haluan täältä verkostoja. Motiivit on matkan aikana muuttuneet kyllä, mutta tämän päivän maailmassa verkostojen merkitystä ei vain pysty korostamaan tarpeeksi.

Hyvät ystävyyssuhteet niin työn kuin vapaa-ajankin puolella ovat se yksi suurimmista kulmakivistä antoisaan elämään.

  1. Rakenna turvaverkko pahan päivän varalle

Jokaisella pitäisi olla toimiva turvaverkko joka kestää jos kaikki muu menee päin helvettiä. Se koostuu niin ihmissuhteista, itsetuntemuksesta kuin toisaalta taloudellisistakin asioista.

Nyt kun rahaa on pitkästä aikaa taas tällä hetkellä käyttötilillä sillain, että ei tarvitse ihan joka päivä miettiä lähes jokaista ostosta niin kyllähän se vaan vapauttaa. Onneksi on kuitenkin turvaverkkona tuossa nuo osakkeet itselläni. Ja ne ovat juurikin turvaverkko, se viimeisessä hädässä esiin vedettävä kortti eikä mitään shoppailurahaa.

Onneks myös akatemialla löytyy itseltäni lypsylehmä joka tuo sen taloudellisen turvan joka kuukausi ettei tarvitse keskittää voimavaroja niin paljon siihen, että mistä tässä kuussa revitään rahat kasaan. Kyllä se taloudellinen vakaisuus vaan kummasti vapauttaa ajatuksia huomattavasti tärkeämpiin asioihin.

  1. Kiitä jokaisesta päivästä, jonka saat olla terveenä

Tässä taas yksi todella tärkeä pointti. Terveenä terveyttä ei aina muista arvostaa niin paljoa kuin pitäisi.  Sen jälkeen kun lopetin salibandyn joskus 15 vuotiaana on tullut jätettyä oma terveys ja etenkin fyysinen kunto aivan liian surkealle huomiolle. Tähän olen päättänyt nyt tehdä muutoksen ja pitkästä aikaa on vaikeampi olla liikkumatta kuin lähteä liikkumaan. Pitkässä juoksussa ehdottomasti tärkeimpiä ja parhaimpia päätöksiä mitä on tullut pitkään aikaan tehtyä.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!