Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Aurinkokuningas

Kirjoitettu 17.05.13
Esseen kirjoittaja: Niko Niemelä
Kirjapisteet: 1
Kirja: Aurinkokuningas
Kirjan kirjoittaja: Juhani Tamminen
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”4 passes breaks any defence”

Back hand, fore hand, boom boom boom! Ja sieltä jälleen kerran jääkiekkoilevan maailman mielipiteitä jakava, kiekkoleijona numero 74 heittää ilmoille kuolemattomia lausahduksiaan. Juhani Tamminen on suuri persoona suurella jääkiekkosydämellä. Päätin ottaa lukuun Aurinkokuningas kirjan näin jääkiekon MM-kisojen kunniaksi ja ehkäpä myös siksi että hain sieltä ajatuksia tiimitoimintaan ja tiimin valmentamiseen. Lisäksi halusin saada hieman lisää inspiraatiota jo valmiiksi inspiroivaan kevääseen. Kirjasta mainittakoon että jos joskus kaipaat esimerkkiä siitä, kuinka itsevarma ihminen kertoo asioista, lue tämä kirja.

Aloitetaan Tammisen mietteistä tiimitoiminnasta. Tamminen puhuu paljon voittavasta tiimistä ja mitä sen muodostamiseen vaaditaan. Siihen vaaditaan ennen kaikkea sitoutumista. Sitoutuminen omaan tiimiin ja sen päämääriin on ensi sijaisen tärkeää. Tamminen listaa kolme asiaa, joita menestyvä tiimi tarvitsee menestyäkseen. Ne ovat epäitsekkyys, välittäminen ja myötätunto. Epäitsekkyys pyritään kitkemään tiimistä heti alussa. Epäitsekäs pelaaja ei edesauta tiimin kehittymistä ja toimii jarruna projektissa kohti maalia. Tiimin jokaisen jäsenen tulee välittää sekä itsestään että toisistaan. Välittämisen tunne täytyy välittyä koko joukkueessa kaikille. Välittäminen on osa sitoutumista. Myötätunnon myötä tiimissä toimivat henkilöt oppivat havaitsemaan paremmin toistensa tunnetiloja. Tunnetilojen havainnoinnin myötä tiimiläiset oppivat antamaan tukensa tiimitoverille ja täten syntyy yhtenäisyys. Näiden kolmen perusarvon kautta tiimistä tulee yhteen hiileen puhaltava, menestyvä sankaritarina.

Tulipa edellistä kappaletta kirjoittaessa mieleeni tuorein projektiryhmäni, jonka tehtävänä on tehdä Idis-kisa vuosimallia 2013. Toimin itse projektin päällikkönä. Huomasin että nämä kolme arvoa ovat kulkeneet omassa pienessä tiimissämme alusta lähtien. Jokainen on sitoutunut projektiin, tiimiin eli on epäitsekäs eikä ajattele itseään. Jokainen välittää toisistaan. Joka kerta kun työstämme projektia, kysymme toisiltamme kuulumiset ja huomamme jos jokin on vialla. Sitten pyrimme selvittämään aputoimenpiteitä. Osoitamme myötätuntoa. Iloitsemme onnistumisista ja tuemme haasteiden edessä toisiamme. Projekti on kulkenut meidän voimasta vasta vähän aikaa mutta kun jatkamme samalla tiellä porukkana, lopputulos tulee olemaan huikea!

Kun puhutaan menestymisestä, se ei ole itsestään selvyys. Juhani Tamminen on lainannut kirjassaan loistavasti hiusmuotoilumoguli Vidal Sassoonin sanoja: ”Ainoa paikka, missä menestys on ennen työtä, on sanakirja.” Tammisen seitsemän tietä menestykseen:

 1. Ole oma itsesi
 2. Auta muita
 3. Tee jokaisesta päivästä mestariteos
 4. Sivistä itseäsi
 5. Tee ystävyydestä taidetta
 6. Rakenna turvaverkko pahan päivän varalle
 7. Kiitä jokaisesta päivästä, jonka saat olla terveenä

Kuulostaako yksinkertaiselta? Aivan. Se kuulostaa siltä mutta miksi se ei ole sitä? Väittäisin että ihmiset eivät malta jäädä hetkeksi paikoilleen miettimään elämän perusarvoja. Itse olen pyrkinyt tämän tekemään. Vielä tulee jaksoja, jolloin kaikki unohtuu ja sitten iskee uupuminen ja turhautuminen. Olen Tammisen kanssa samoilla linjoilla menestyksen teistä; asioita ei kannata ajatella liian monimutkaisesti, sillä parhaimmillaan life is simple.

Entä mitä tulee valmentamiseen Tammisen prinsiipeillä? Koppasin kaksi tärkeää pointtia: Valmentaja on hyvä pelkistäjä ja valmentaja on hyvä motivoija. Miksi näin? Valmentajan täytyy olla niin hyvä että hän pystyy ilmaisemaan asiat niin yksinkertaisesti että sen ymmärtävät kaikki. Valmentajan täytyy osata motivoida joukkuettaan eri tavoilla. Ja mielellään semmoisilla tavoilla, jotka toimivat jokaiselle joukkueen jäsenelle. Jotta motivoinnissa lähtökohtaisesti on mahdollista onnistua, täytyy hallita neljä kohtaa:

 1. Innostus
 2. Tunne tiimin jäsenet
 3. Ole esimerkki
 4. Motivoi

Lisään tähän jo itsellenikin käytäntöön vietynä oman esimerkkini Tammisen ”Hyvän motivoijan huoneentaulusta”.

 

Tämä kirja toimii. Toimii juuri siihen tarkoitukseen kuin halusinkin. Asiat täytyy pitää yksinkertaisina ja samalla tajuta se raaka tosiasia että yksinkertaisuus on kaunista ja se toimii. Kesää kohti sanon minä!

 

Niko Niemelä

niko.niemela@idealeka.fi

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!