Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Aurinkokuningas

Kirjoitettu 31.10.13
Esseen kirjoittaja: Anders Bertlin
Kirjapisteet: 1
Kirja: Aurinkokuningas
Kirjan kirjoittaja: Juhani Tamminen
Kategoriat: 2.4. Tiimiliiderinä ja -valmentajana toimiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Aurinkokuningas/Juhani Tamminen
Odotukset olivat korkealla tämän kirjan suhteen! Olin jo aiemmin lukenut Juhani Tammisen Teamwork-kirjan, ja pidin siitä erityisen paljon. Tämä kirja osoittautui kuitenkin pieneksi pettymykseksi! Teamwork yhdisti jääkiekon ja bisneksen hienosti, mutta Aurinkokuningas kertoi pelkästään jääkiekosta. Onni onnettomuudessa oli se, että nuoruudessani olin kova Kärpät-fani, ja tässä kirjassa käytetään minun mielestäni turhan paljon aikaa Kärppien liiganousuun 1999-2000. Tuli sellainen olo, että onko Tamminen tehnyt muuta kun valmentanut yhden jääkiekkojoukkueen liiganousuun viisitoista vuotta sitten. Odotan kohta ilmestyvää Don Tami -kirjaa, ja ehkä odotukset sen kirjan suhteen ovat nyt tasapainossa tämän kirjan jälkeen.

Mitä oppeja meinaan käyttää:

Olen nyt jo ymmärtänyt kirjojen merkityksen omassa elämässä sekä bisneselämässä. Kirjat ovat antaneet näkökulmaa, intoa sekä paljon mietittävää. Kun luen kirjaa, pidän erityisesti siitä, että saan verrata omia ajatuksiani kirjailijan ajatuksiin. Aivojumppaa sanon minä! Tässä Tammisen mielipide kirjoista:

”Opettajana ja valmentajana tiedän oppikirjojen merkityksen silloin, kun toiminnalle pitää hakea tukea ja uskonvahvistusta. Kysymys on siitä, miten luettuja oppeja osataan soveltaa menestyksen ja tappioiden hetkillä”.

Miten soveltaa oppeja menestyksen ja tappioiden hetkillä, siinä on vielä tekemistä. Osaan jo aika hyvin soveltaa oppeja omaan elämääni, mutta en tiimin asioihin. Tiimissä ei ehkä vielä ole menestyksiä eikä tappioita, ja sen takia on ehkä vaikeaa soveltaa oppeja vielä siihen! Matkan varrella varmasti tulee kuitenkin ylä- ja alamäkiä, ja silloin hyvästä kirjasta on varmasti vielä enemmän hyötyä! Tähän liittyen toinen oppi:

”Ole kiitollinen kaikille vastoinkäymiselle, joita kohtaat urallasi. Uskon syvästi, että useimmat hyvät asiat tapahtuvat vastoinkäymisten kautta. Tulemme vahvemmiksi, kun testaamme itseämme”.

En ole tähän päivään mennessä paljoakaan testannut itseäni, enkä uskaltanut epäonnistua. Olen aina ottanut varman päälle ja liiankin nopeasti luovutan, jos tulee joku vastoinkäyminen! Uskaltaa epäonnistua, siinä iso haaste tulevaisuudelle. Tähän on pakko lisätä vielä yksi aiheeseen liittyvä ajatus Tammiselta:

”Ongelman kohdatessaan onnistuja räjähtää toimimaan, epäonnistuja alkaa etsiä syyllisiä ja halvaantuu.”

Yritän pitää tämän asian mielessä, jos minä tai joku muu tiimissä epäonnistuu. Mieluummin kun syytellään toisiamme pitäisi yrittää voittaa se mikä voitettavissa on.

Meille aika usein sanotaan, että ajattele isosti, Tamminen sanoo asian näin:

”Aloita lopputulos mielessä.”

Piirrä ensin paperille, miltä lopputulos parhaimmassa tapauksessa näyttäsi. Kun lopputulos on selvänä, sinun on helpompi tehdä töitä sen eteen. Huonona hetkenä voit aina palata lopputulokseen ja nähdä kuinka hienosti asiat tulevat menemään, kun vaan jaksat yrittää. Samalla näet kuinka pitkälle olet jo päässyt, ja kuinka asioilla on tapana järjestyä kun teemme oman osamme.

Vielä yksi Tammisen ajatus:

”On olemassa paljon ihmisiä, jotka osaavat tehdä yksinkertaisista asioista monimutkaisia, mutta vähän niitä, jotka osaavat tehdä monimutkaisista asioista yksinkertaisia.”

Mieleeni tulee IKEA:n perustajan IK:n ajatuksia, kun hän aina muistutti itseään siitä, että pitää ajatukset yksinkertaisina. Itse mietin asioita välillä liian vaikeasti tai teen ongelmia joita ei ole olemassakaan, joten pitää muistaa: Keep it simple!

Tähän esseen ei nyt tule loppuanalyysiä, mutta loppulauseeksi jääköön:

”Tee jokaisesta päivästäsi mestariteos.”

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!