Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Avain innovatiivisuuteen

Kirjoitettu 12.03.14
Esseen kirjoittaja: Mikko Palomäki
Kirjapisteet: 2
Kirja: Dialogi – Avain innovatiivisuuteen
Kirjan kirjoittaja: Jorma Heikkilä & Kristiina Heikkilä
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ylivoimaisesti haastavin tähän asti lukemistani kirjoista, mutta samalla kirja josta olen eniten oppinut. Luin itse asiassa kirjaa vähän matkaa jo syksyllä, mutta silloin ei ollut vielä oikea hetki. Jos olisin lukenut kirjan heti alkusyksystä, niin en olisi saanut siitä juuri mitään irti.Vasta nyt kirja rupesi oikeasti itselleni aukeamaan dialogikokemusten kautta. En syksyllä vielä ollut oppinut treenien merkitystä nimenomaan oppimisen kannalta, mutta nyt sekin alkaa jo hahmottua yhä selkeämmin.

Inton treenit ovat oikeastaan joka kerta olleet lähempänä perinteistä keskustelua, kuin dialogia. Joidenkin naamasta voi jo nähdä turhautumisen siihen, että homma ei nyt toimi. Moni yrittää ajaa vain omaa näkemystään läpi hyväksymättä muiden näkemyksiä. Toki kehitystä on tapahtunut. Ideoita ei enää suoraan ammuta alas, mutta moni esittää enemmän kritisoivia kommenttaja, kuin tarkentavia kysymyksiä. Epäilyä esiintyy paljon. Kuuntelu voisi olla monella henkilöllä aktiivisempaa eli voisi lähteä enemmän mukaan dialogiin ja tuoda näkemyksensä useammin esille. Johdattelusta avoimeen kysymiseen. ”minulla ei ole mitään menetettävä”.

Ideioiden vieminen käytäntöön vielä aika vähäistä. Mentaalisten mallien purkaminen. Itselläni on puolen vuoden aikana muodostunut kuva, siitä miten kukin ajattelee. Sehän on pitkälle mentaalisten mallien syytä, sille ei löydy järkevää selitystä. Kuuntelun kehittäminen: kuuntelu tarkoittaa eri asiaa, kuin kuuleminen. Kuuntelu on äänien ymmärtämistä.

Monilla näyttää luonnostaan olevan halu tehdä päätöksiä ja sulkea tilanteet nopeasti. Juuri siitä tulisikin pyrkiä eroon ja etsiä uusia ratkaisuja ongelmiin.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!