Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Banappelsiini

Kirjoitettu 25.01.16
Esseen kirjoittaja: Ella Hurskainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Banappelsiini
Kirjan kirjoittaja: Jussi T. Koski
Kategoriat: 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Luova toiminta edellyttää ajattelun, havainnoinnin ja henkisen energian keskittämistä selkeiden tavoitteiden avulla ja samalla turhien virikkeiden torjumista.”

Monesti saatetaan ajatella, että luovuus olisi vain jokin synnynnäinen lahja, ja sitä joko sattuu olemaan luova tai sitten ei. Luovuus on kuitenkin ihan samalla tavalla harjoitettavissa oleva taito, kuin esimeriksi pyörällä ajaminen. Sen kehittäminen vaatii aikaa, oikeanlaisenympäristön ja erilaisia tapoja. Jokaisessa meissä piilee kyllä roppakaupalla luovuutta, sillä joka arkipäiväkin teemme joitakin luovia ratkaisuja huomaamatta esimeriksi miten järjestää ostokset jääkaappiin. Kuitenkin jos haluamme päästä pidemmälle luovassa ajattelussa ja toiminnassa, on Banapelsiini oiva kirja siihen tarkoitukseen. Eniten minuun kirjassa kolahti vinkit, jotka kannustavat siihen, miten voit ajatella asioita uusista näkökulmista ja saada sitä kautta uusia ideoita.

”Opettele kuorimaan baanani toisin”

Ensimmäisenä syksynä minusta tuntui välillä Tiimiakatemialla, etten osaa mitään. Miksi kukaan haluaisi ostaa minulta, suoraan lukiosta tulleelta pikkutytöltä, yhtään mitään. Monissa yrityksissä on kuitenkin esimeriksi markkinointivastaava, jolla on alalle koulutus ja monen vuoden kokemus työstä. Kuitenkin vähitellen tajusin sen, että ei aina pitkä kokemus ole pelkästään eduksi. Monta vuotta kun tekee samaa hommaa saattaa juurtua samoihin tapoihin, eikä osaakaan enää ajatella asioita niin laajasti uusista näkökulmista. Uskon, että juuri tämä on kääntynyt meidän vahvuudeksemme.

Esimeriksi minulla ei ollut minkäänlaista kokemusta sosiaalisenemedian- tai sissimarkkinoinnista kun tulin Tiimiakatemialle. Nyt kuitenkin olemme kehittäneet vaikka minkälaisia kokeiluja vieläpä onnistuneita sellaisia Real Snacksille. Meillä ei ollut, eikä ole vieläkään, mitään valmista ajatusmallia minne suuntaan markkinointia tulisi kehittää, lähdemme vain avoimin mielin ja rohkeasti heittämään omia ideoitamme. Niistä onkin yhteistyössä asiakkaan kanssa syntynyt Sipsisankarit, kokonaan uusi konsepti. Aika siistiä!

Toinen mieleenpainuva kokemus tästä on syntynyt, kun olimme Rohkeitten Tekijöiden kanssa Kööpenhaminassa. Saimme tietää etukäteen, että olemme menossa puoluevierailulle ja tekemään heille synnytyksen. Aluksi minua jännitti tämä vierailu suunnattomasti, ja ajattelin, että enhän minä tiedä politiikasta hölkäsenpöläystä, eikä minulla olisi mitään annettavaa heille. Mutta kuinkas kävikään? Uskon, että pystyimme synnytyksen kautta tuomaan täysin uusia näkökulmia heidän toimintaansa, juuri sen takia, että tulimme ulkopuolelta. Toimme omia ajatuksiamme omasta maailmastamme heidän maailmaan, ja kehitimme myös täysin uusia ideoita. Minusta tuntui hyvältä, kun omista epäilyksistä huolimatta pystyimme auttamaan kyseistä puoluetta kehittämään toimintaa.

”Käytä ja harjoita kaikkia aistejasi”

Kirja kehottaa pitämään ”erityisiä aistipäiviä” tai ”lyhempiä aistihetkiä”, uusien näkökulmien herättelemiseksi. Tässä vinkki josta aionkin ottaa vaarin. Aistit ovat asia, joita tulee harvoin pohdittua, vaikka jokaista niistä tulee käytettyä päivän mittaan. Monesti olen kuitenkin itse havahtunut siihen, kuinka vähän juurikaan tarkkailen ympäristöäni aistien avulla.

Otetaan nyt esimerkiksi näköaisti ja se kuinka sen avulla voisin saada lisää ideoita ja näkökulmia. Maailma on täynnä erilaisia asioita, mutta monet niistä menevät ohi, sillä koko ajan on kiire jonnekin. En esimeriksi aina muista, mitä olen nähnyt matkalla Akatemialle, koska olen vain räplännyt kännykkääni ja mennyt puolijuoksua. Aion pitää näköaisti päivän/ hetken, jolloin panostan siihen, että katselen ympärilleni. Olen varma, että löydän joka aamuiselta reitiltänikin paljon uutta katseltavaa. Sen päivän ajan täytyy pitää mukana muistikirja, minne voin laittaa ylös havaintojani. Näenkö jotain uutta ja ihmeellistä? Millaiset jutut saavat minut pysähtymään? Niiden pohjalta saattaa hyvinkin poikia jokin uusi projekti idea.

Myös kirjan kehotus ”Vietä aikaa yksin” edistää aistien huomioinnin. Monesti oma huomio saattaa keskittyä toisiin ihmisiin, eikä niinkään ympäristöön tai omiin ajatuksiin. Itse en pidä niinkään yksinolemisesta, mutta täytyy muistaa, että luovan prosessin edistyminen vaatii sitä, että välillä ”eristäydytään yksinäisyyteen sulattelemaan, ajattelemaan, fiilistelemään ja etsimään metsää puilta.” Minun täytyy varata yksin olemiselle tietty aika, ja käyttää se oikeasti ajatteluun eikä esimerkiksi netflixin tuijotteluun. Itse pidän ympäristön ja ihmisten seuraamisesta, joten koen, että yksin vaikkapa kahvilla käyminen voisi toimia minun kohdallani. Vaikka olenkin ihmisten ympäröimänä, niin silti saan olla yksin omien ajatuksieni kanssa. Myös rauhalliset kävelylenkit yksin tuovat virtaa ja uusia ideoita.

Erityisesti kirja muistutti minua siitä, että on tärkeää antaa aikaa AJATTELULLE, eikä sitä aikaa saa vähätellä. Uskon palaavani kirjaan, jos joskus tuntuu, että pääkoppa on täysin jumissa ja ajatus ei lennä. Kirjan sanojenkin mukaan se pursusi ”ideavitamiineja henkilökohtaisen luovuuden kehittämiseen.”

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!