Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Banappelsiini

Kirjoitettu 27.02.13
Esseen kirjoittaja: Emma Soikkeli
Kirjapisteet: 2
Kirja: Banappelsiini
Kirjan kirjoittaja: Jussi T. Koski
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luovuus syntyy taidosta ja osaamisesta. Taito ja osaaminen syntyy alan tuntemisesta. Alan tunteminen syntyy paneutumisesta ja opiskelemisesta.

Mielestäni loistava luovuuden määrittely Jussi T. Koskelta kirjassa Banappelsiini. Muistan lähes ensitöikseni joutuneeni akatemiaurani alussa pohtimaan sitä, mitä on luovuus. Ja erityisesti sitä, olenko juuri minä luova ihminen. Silloin saatoin kokea asian niin, että luovuus on musiikillista ja taiteellista lahjakuutta, ja että ”eihän minusta sellaiseen…” Kuitenkin noidenkin taitojen takana on osaamista ja tietoa, jota on hankittu opiskelemalla ja alaan tutustumalla. Nyt, kun akatemiaa on kulunut jo yli kaksi vuotta, koen, että myös minä voin todella olla luova.  Enää en näe luovuutta minkäänlaisena möykkynä ja sanahirviönä, vaan pikemminkin asiana, jossa jokainen voi olla hyvä ja taitava.

Kirjaan on koottu ”101 ideavitamiinia jokaiselle, joka haluaa ristipölyttää ajatuksiaan, rikkoa rajojaan ja haastaa itsensä kehittymään”. Kuulosti siis siltä, että juuri nyt tämä voisi tuoda vastapainoa raskaalle työlle, jota teen mielestäni 24/7. Läheskään kaikki neuvot ja ajatukset eivät puhututtaneet minua, joten valitsin neljä eniten kolahduttanutta.

 

Luule itsestäsi liikoja

Jotta voimme suoriutua koko ajan paremmin ja paremmin kohti omia tavoitteitamme, on meidän ajateltava itsestämme hieman enemmän mitä ”todellisuudessa” olemme. Luodaan ensin realistinen käsitys siitä, millainen olen ja mihin pystyn ja lisätään siihen kaikkeen sen jälkeen 30% lisää tuota kaikkea. Tämä lisää uskoa itseensä ja vaikuttaa suoraan positiivisesti tekemiseen. Olen huomannut, että hyvä itsevarmuus ja näkemys siitä, mihin minulla on potentiaalia ja resursseja päästä, lisää tehokkuutta ja motivaatiota. Sorrun usein siihen, että ajattelen itsestäni liian vähättelevästi ja niin, etten muka pystyisi suoriutumaan jostakin muka vaikeasta tehtävästä. Tämän saralla minulla onkin kehittämisen varaa.

 

Tee lista asioista, joita päätät olla tekemättä ja tavoittelematta

”Haluan tätä ja tätä ja sitten sen jälkeen tätä”. Aika tyypillinen ajattelutapa, joka kuitenkaan pidemmän päälle ei ole se paras tapa. Kun päässä pyörii liikaa tavoitteita, jää niiden fokusointi ja priorisointi usein puolitiehen. Pitäisikin siis keskittyä vain tärkeimpiin tavoitteisiin, ja erityisesti ajankohtaisimpiin tavoitteisiin. Iso kuva on kuitenkin hyvä pitää mielessä koko ajan, mutta tavoitella sitä pienin askelin. Myöhemmin on sitten hyvä palata takaisin niihin tavoitteisiin, jotka on hylännyt ajankohtaisimpien alta. Tästä päästäänkin suoraan ohjeeseen, jonka tätä kirjoittaessani loin itselleni: OPETTELE TAVOITTELEMAAN EDES JOTAIN.

 

Vietä mahdollisimman niukkavirikkeinen päivä

Joskus olisi hyvä kokeilla päivää, ilman minkäänlaisia ylimääräisiä virikkeitä, eli televisiota, tietokonetta, kännykkää ym. Tällöin ”joutuu” olemaan yksin omien ajatustensa kanssa. Juuri nyt koen, että haluaisin viettää yhden tämmöisen päivän. Tällä hetkellä elämäni tuntuu todella hektiseltä ja stressaavalta, joten joku pieni irtaantuminen arjesta voisi toimia paremmin kuin hyvin.

 

Nuku riittävästi

Hyvinkin yleispätevä neuvo kaikille. Unen merkitys itselle on korostunut viime viikkoina, kun stressaavat päivät rasittavat niin henkisesti kuin fyysisesti. Olenkin huomannut, että huonosti nukutun yön jälkeen päivän työt tuntuvat kasautuvan ja siirtyvän aina vain pidemmälle ja pidemmälle.

 

Nuku riittävästi

Jotta jaksat

Valveilla ollessasi

Uneksia

Tommy Tabermann


Kokonaisuudessaan kirja tarjosi hyviä neuvoja työelämään. Tähän olisi varmasti hauska palata joskus, kun elämäntilanne on hieman erilainen ja katsoa, mitkä neuvot kolahtaisivat silloin eniten. Juuri nyt ne selvästi keskittyivät vahvasti omaan itseen ja omaan jaksamiseen.

 

 

Käytäntöön top 3:

–       Luottamus itseen ja omiin kykyihin ja osaamiseen

–       Tavoitteet

–       Oma aika ja omat ajatukset

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!