Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Banappelsiini

Kirjoitettu 23.05.13
Esseen kirjoittaja: Juho
Kirjapisteet: 2
Kirja: Banappelsiini
Kirjan kirjoittaja: Jussi T. Koski
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Banappelsiini

 

Jussi T. Kosken kirja Banappelsiinissa on 101 ideavitamiinia ihmisille jotka haluavat ristipölyttää ajatuksiaan, rikkoa rajojaan ja haastaa itsensä kehittymään. Kirjassa jokainen aukeama oli oma kokonaisuutensa. Itselleni kolahti mietelauseista päällimäisenä seuraavat aiheet: Luule itsestäsi liikoja, älä lisää suolaa keittoosi ennen kuin olet maistanut sitä, poista viirikkeet ja nuku riittävästi.

Luule itsestäsi liikoja

Meidän on ensin muodostettava realistinen käsitys itsestämme ja kyvyistämme. Sen jälkeen on käännettävä itsetuntoa 30% positiiviseen suuntaan. Tämä lisää uskoa itseensä ja vaikuttaa suoraan positiivisesti tekemiseen. Olen huomannut, että hyvä itsevarmuus ja näkemys siitä, mihin minulla on potentiaalia ja resursseja päästä, lisää tehokkuutta ja motivaatiota. Mikä puolestaan tuo onnistumisia.

Älä lisää suolaa keittoosi ennen kuin olet maistanut sitä

Ennakko-odotukset ja -oletukset ovat ihmisten yksi suurimpia paheita. Itsekin monesti teen päätelmiä ennakko-odotusten mukaan, mitkä ovat 90%:ssa tapauksista osoittautuneet vääriksi. Muista on vain niin helppo ajatella pahasti, jos he vaikkapa käyttytyvät tai tekevät asioita hieman poikkeavalla tavalla. Tätä erilaista käyttäytymistä pitäisi vain arvostaa ja ajatella, että hienoa kun joku tekee asioita eri tavalla kuin minä. Siitä voisi myös ottaa oppia, sillä oma tapa ei ole välttämättä paras tapa. Tähän olen itsessäni kiinnittänyt viimeaikoina huomiota ja yrittänyt olla tekemättä päätelmiä mistään, ennen kuin olen tutustunut asiaan, liittyen niin asioihin kuin ihmisiin.

Kirjassa kerrottiin hyvä esimerkki Thomas Alva Edisonista: Kun hän oli palkkaamassa uutta työntekijää, vei hän aina uuden työntekijän keittolounaalle haastattteluun. Jos ehdokas lisäsi suolaa keittoonsa ennen kuin maistoi sitä, ei Edison palkannut kyseistä ehdokasta, sillä Edison halusi ihmisiä jotka aistivat, havainnoivat ja ajattelevat aktiivisesti ympäristöään ja kohtaamiaan asioita. On siis aina oltava valmis kokeilemaan uutta, ilman ennakko-odotuksia, ja tekemään johtopäätökset vasta kokeilun jälkeen.

 

Poista virikkeet

Vietä hetki ilman virikkeitä. Onko ne tunteja, päiviä tai mitä tahansa, mutta joku ajanjakso olisi hyvä jolloin ei olisi oikeasti mitään muuta kuin omat ajatukset. Menen monesti tunnin aikaisemmin nukkumaan, kuin yleensä. Tällöin on aikaa ajatella asioita. Nyt tulevana kesänä tämä tulee varsinkin tarpeeseen, kun Buukkaajan myyntireissuilla meitä on aina 2-4 menossa ja sitä omaa aikaa ei ole viikolla ollenkaan.

Nuku riittävästi

luovan toiminnan kannalta riittävä uni on todella tärkeää. Itse jaksan kyllä painaa helposti lyhyilläkin yöunilla, mutta onko se kumminkaan niin järkevää? Ajatus ei kunnolla juokse ja työtehokkuus laskee, etenkin jos huonoja öitä on jo useampi takana. Nyt kun oma avovaimo on harjoittelussa ja hänen työt alkavat aina kahdeksalta aamulla ja menen itse monesti samaan aikaan nukkumaan, jonka takia uneen on tullut tiettyä rutiinia, niin jaksan paljon paremmin. Tämä on minulle todella tärkeää, koska myyntireissut ovat raskaita ja niillä on tärkeää saada levättyä, niin rytmi on tuonut minulle helpotusta.

 

Top 3 kolahdukset:

– Älä aina oleta

– Muista nukkua

– Luule itsestäsi liikoja

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!