Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Banappelsiini

Kirjoitettu 24.05.13
Esseen kirjoittaja: Ibrahim Sekersöz
Kirjapisteet: 2
Kirja: Banappelsiini
Kirjan kirjoittaja: Jussi T. Koski
Kategoriat: 1. Oppiminen, 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirja joka kertoo itsestäänselvyyksiä luovuusajattelusta ja siitä miten kehittää omaa ajattelua ja luovuutta. Suosittelen tämän kirjan lukemista jos sinulla on ongelma ja haluat ratkaista ongelmasi. Kirjasta löytyy hyviä ohjenuoria jokapäiväisiin askareisiin ja tilanteisiin. Oli paljon asiaa mitä en ollut ajatellut, mutta maalaisjärjellä pääteltäviä asioita sekä jonkin verran uutta. Samalla myös tunnistin kirjasta paljon sellaisia asioita mitä itse tykkään käyttää ja ajatella. Kirja on tohtori Jussi T. Kosken kirjoittama, alkupuheessaan hän kertookin kuinka kirja on tekemällä tehty ja sitä se tosiaan on, hiukan noloudella maustettuna

Poimin kirjasta itse tärkeäksi näkemääni asioita ja yritän avata miten itse näen asioita sekä kirjoittaa oman mielipiteeni asiasta, sekä hiukan omia ajatuksiani.

Luule itsestäsi liikoja

”Kun kaksi perhe- ja koulutustaustaltaan, osaamistasoltaan, sosioekonomiselta statukseltaan ja fyysisiltä ominaisuuksiltaan samanveroista apinaa tavoittelee banaania, hedelmän saa se, joka luulee itsestään enemmän. Luule sinäkin.”

Ensinnäkin tuon kuvauksen olisi voinut selittää lyhyemmin ja suomen kielellä esim. Kun identtiset kaksoset juoksevat kilpaa, maaliviivan ylittää ensimmäisenä on se jolla on enemmän asennetta ja halua voittaa. Toiseksi. On todella ylimielistä luulla liikoja itsestään, tietty nöyryys pitää olla aina omassa tekemisessä. Mielestäni kilpailun voittaisi se jolla on kovin nälkä niissä hommissa ja kovin halu voittaa sekä kovin asenne. Mielestäni tämän kappaleen nimikin olisi voinut olla ”se on asenteesta kiinni”.

Tee henkilökohtainen SWOT-analyysi

”Tee SWOT-analyysi itsestäsi. Keskity ennen muuta vahvuuksiin ja mahdollisuuksiin ja mahdollisuuksiin. Mieti, miten voisit nähdä heikkouksissasi vahvuuksia ja uhkissa mahdollisuuksia. Kehitä toimintaasi analyysin pohjalta.”

Tämä hiukan muunneltuna: tehtyäsi analyysin, pyydä tiimitoveriasi täyttämään sinusta samanlaisen analyysin. Äläkä kerro omia tuloksiasi tiimitoverillesi ennen kuin hän on esittänyt näkemyksensä sinusta. Tällä tavalla opit hahmottamaan mitkä ovat sinun vahvuutesi ja kehittämiskohteesi, mutta näet myös että millä tava muut näkevät sinut. Vaikka kuinka hyvin tuntisit ja tietäisit hyvästä ystävästäsi asioita niin todellisuudessa et tiedä läheskään niin paljon hänestä kuin luulet tietäväsi. Jos piirtäisit kuvan itsestäsi kalvolle ja pyytäisit ystävääsi piirtämään sinusta kuvan myöskin. Lopuksi kun laittaisin kalvot päällekkäin niin saattaa tulos olla hieman yllätävä. Tärkeintä on se että ymmärrät kuka olet ja millainen olet, sekä ymmärrät miten muut näkevät sinut.

 

Nauti hetkestä

Oletko ikinä huomannut, kuinka asiat jäävät tekemättömäksi ja et saa mitään aikaiseksi. Aika vaan loppuu kesken ja et nauti ollenkaan asiasta mitä teet, sekä työsi tuntuu rasittavaa sinua ja kuluttaa loppuun. Minulla on helppo ratkaisu sinulle! Lopeta television katselu ja Facebookissa hengailu niin huomaat yllättävän nopeasti kuinka paljon aikaa sinulla onkaan asioiden loppuunviemiseksi. Jos et pidä jostain asiasta tai tavasta tehdä asioita niin yritä muuttaa sitä, mikä sinua estää? Ja jos et pidä työstäsi, niin perustele kunnolla mikset pidä pidä ja lopeta työsi. Asioihin ei tule muutoksia ennen kuin sinä päätät tehdä aloitteen ja muuttaa asioita. Ala tekemään asioita joista sinä pidät ja välität. Lopeta analysointi, elämä on yksinkertaista, opettele nauttimaan siitä!

 

Ibrahim Sekersöz
Osuuskunta Idealeka
ibrahim.sekersoz@idealeka.fi

Tagit: , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!