Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Banappelsiini

Kirjoitettu 26.11.13
Esseen kirjoittaja: Jarkko
Kirjapisteet: 1
Kirja: Banappelsiini
Kirjan kirjoittaja: Jussi T. Koski
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jussi T. Kosken kirjoittama Banappelsiini sisältää 101 ideavitamiinia jokaiselle, joka haluaa avartaa ajatuksiaan, rikkoa rajojaan ja haastaa itsensä kehittymään. Jokainen luovuuden kehittämisohje, ideavitamiini, on kerrottu omalla aukeamallaan. Ne ovat jokainen yksilöllisiä, mutta osa viittaa toisiinsa.

Itseensä uskominen on ehdottoman tärkeää oman menestyksen kannalta. Epävarmalle ihmiselle on ominaista, että hän tekee asioita empien puoliteholla, kun taas itseensä uskova ja luottava ihminen antaa kaikkensa asioiden hoitumiseksi. Oma asenne siis ratkaisee. On myös ehdottoman tärkeää olla oma itsensä. Ihmisille on ominaista liikkua ns. laumoissa esimerkiksi koulussa. Tämä voi johtaa siihen, että omien mielipiteiden esilletuonti on vaikempaa. Luovan ajattelun kannalta on välttämätöntä ajatella juuri sillä tavoin, kun itse haluaa.

Kosken mukaan myös oman juttunsa löytäminen on tärkeää. Tarkoituksena on löytää toimiva tyyli käsitellä asioita, jota voi soveltaa erilaisissa tilanteissa. Ei kuitenkaan tule jumittua tekemään aina samoin, vaan on tärkeää kokeilla uusia tapoja, jotta omaa toimivaa tyyliä voi kehittää. Tulee ajatella laajasti ja eri näkökulmista. Tietyissä tilanteissa on hyvä asettua jonkun toisen asemaan, jotta näkee asiat myös toiselta kantilta. On ehdotonta muistaa, että tilanteisiin on hyvin usein olemassa useampi, kuin yksi oikea ratkaisu. Pitää siis opetella käsittelemään eri vaihtoehtoja.

Ideavitamiineissa myös itsensä kehittäminen on tärkeässä asemassa. Kuten lähes jokaisessa jo lukemassani kirjassa, myös banappelsiinissa puhutaan tavoitteiden asettamisesta. On tärkeää kehittää omaa osaamistaan määrätietoisesti. Itselle tulee määritellä osaamismissio ja osaamisvisio. Osaamismissiossa vastataan kysymyksiin: Missä olet ja haluat olla hyvä? Osaamisvisiossa taas kuvataan, mitä kaikkea uutta haluat osata ammattilaisena esimerkiksi viiden vuoden kuluttua. Näiden avulla ohjataan ponnisteluita oikeisiin asioihin, eli rajataan omat tavoitteet. Sillä täydellisyyden tavoittelu kaikessa ei tuota täydellisiä onnistumisia missään.

 

Oma osaamismissio/-visio: Olen hyvä asiakaskontakteissa. En jännitä asiakastapaamisia ja pystyn olemaan luontevasti heidän kanssaan. Haluisin olla niin sanottu huippumyyjä. Haluaisin antaa asiakkaille itsestäni asiantuntevan ja luotettavan kuvan vaikka myytävästä tuotteesta en paljoa tietäisikään.

SWOT-analyysi on organisaatioiden kehittämisen perinteinen työkalu. Siinä toimintaa suunnitellaan määrittelemällä ensin organisaation vahvuuksia ja heikkouksia sekä organisaatioiden ja sen toimintaympäristöön liittyviä mahdollisuuksia ja uhkia. SWOT-analyysi itsestäni: Omia vahvuuksiani ovat asiakaspalveluun liittyvä kokemus ja yrittämisen tahto. Heikkouksia on teoriatiedon puute ja kärsimättömyys. Teoriatiedon puutettani pystyn ja kehitän kirjojen lukemisella ja muullakin opiskelulla. Tarkoituksenani on myös lukea Tiimiakatemian tarjonnan ulkopuolelta kauppa- ja varallisuusoikeutta ja kansantaloustiedettä, sillä tunnen erittäin tärkeäksi osata myös niitä asioita. Kärsimättömyyteni paranee ajan myötä.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!