Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Banappelsiini

Kirjoitettu 10.12.13
Esseen kirjoittaja: Iiro Hölttä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Banappelsiini
Kirjan kirjoittaja: Jussi T.Koski
Kategoriat: 1. Oppiminen, 7. Innovointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

 

Banappelsiini

 

 

Ideavitamiineja henkilökohtaisen luovuuden kehittämiseen”

Siinäpä vasta erikoinen kirja, niinkuin alustuksessa sanotaan siinä ei ole päätä, eikä häntää. Kirjan voi lukea lopusta alkuun tai alusta loppuun. Outoa, mutta kuitenkin helppoa luettavaa ja pureskeltavaa.

 

Myönteinen minä kuva. Itsestään liikoja luuleminen ei ole väärin. Tosin kuitenkin, itsensä yliarvioiminen tulisi pitää hyvän maun rajoissa. Muodosta itsestäsi realistinen käsitys ja säädä sitä 30% plusmerkkiseen suuntaan, kuuluu neuvo. Näin olen varmasti monesti tehnytkin ja kokenut sen toimivaksi. Tuntuu, että tässä kun on alettu bisnestä vääntämään vähän väkisinkin, niin on tullut annettua vähän liiankin optimistinen kuva itsestään ja sitä kautta luotu asiakkaalle kuva kuinka helvetin hienoa bisnestä pyöritetään ja tehdään sulle mitä vaan. Vaikka todellisuudessa emme ole olleet valmiita tekemään sitä ”mitä vaan”. Se tarjooma pitää nyt unohtaa ja alkaa tarjoamaan sitä mihin olemme valmiita. Kuitenkin anteeksi pyytelemisen aika on ohi ja alettava uskoa itseensä ja tekemiseensä. Ristiriitaisia ajatuksia kyllä pyöri jos jonkunlaisia päässäni, tätä kirjaa lukiessa. Olen kuitenkin huomannut, että omat projektini eivät ole saaneet tuulta alleen, joten otan mielummin roolia toisen projektissa kuin alkaisin tuomaan projekteja muille.

 

 

Esikuvakseni olen ottanut jo pienestä pitäen oman isäni. Hänen työmoraalinsa, sosiaaliset taitonsa ja arvomaailma ovat niitä juttuja jotka ovat esimerkillisiä. Niinkuin olen monesti saanut kuulla ja lukenut: ympäröi itsesi niillä ihmisillä jotka inspiroivat, auttavat ja näyttävät hyvää esimerkkiä sinulle. Saman henkiset ihmiset tuovat akatemiallakin hyvät mahdollisudet kasvaa ja oppia yhdessä.

 

 

Tavotteiden asettaminen on yksi iso asia jonka uskon vievän itseäni eteenpäin. Olen huomannut etenemisen ja oppimisen pysähtyvän kun en ole asettanut kongreettisia tavotteita joihin pyrkiä. Kuten kirjassa sanotaan ”Luova teko ei synny ilman selkeää tavoitetta” ja ilman tavoitteita, ihmismieli poukkoilee, kuin kaiken kerralla haluava apina banaanimyymälässä..

Tämänkin voi tehdä väärin ja haukata hirveän määrän tavotteita. Energiaa ei riitä kaikkeen nyt ja heti. On laitettava asiat tärkeys järjestykseen ja paloteltava ne tärkeät tavoitteet ykkös prioriteeteiksi. Unelmat ovat mielestäni erikseen ja niitäkin pitää olla, mutta unelmat voidaan saavutta pienissä palasissa tavoitteita asettamalla.

Tiimillemme on asetettu ensikeväälle reissu tavoite. Kiinaan olisi tarkoitus lähteä, mutta selvää ei ole mitä siihen mennessä pitäisi saavuttaa. Tässäkin pitäisi olla selkeyttä, jotta kaikki saataisiin aktivoitua tekemisen pariin jotta pääsisimme näihin tavoitteisiin.Turhan paljon otetaan asioita puheeksi mutta ne ei kongretisoidu. Ne jäävät puheeksi mutta ei käytännössä toteudu.

Tiimissä tällä hetkellä keskitytään liikaan mielestäni toisten tekemiseen. Seurataan sivusta, ei oteta vastuuta, mietitään että ei tämä minulle kuulu, kyllä sen joku toinen tekee. Halutaan jotain suurta mutta ei olla valmiita tekemään sen eteen mitään. Akressiivista odottelua harjoitetaan ihan tosissaan. Itseään ei oteta niskasta kiinni ja aleta tekemään asioiden eteen jotain.

 

 

Mainio siteeraus oli Koestlerin laki ja ajatusalkemia:

Ns. Koestlerin lain mukaan, luova teko ja tuote muodostuu olemassa olevien ideoiden ja asioiden uudenlaisesta yhdistelmistä. Mitä tutumpia yhdisteltävät asiat ovat itsessään ja mitä odottamattomampi on niiden yhdistelmä, sitä vaikuttavampi luova suorite on. Harjoita siis, ajatusalkemiaa. Kultaisia ajatuksia voi syntyä aivan arkisistakin ajatuksista, kun yhdistelet niitä ennakkoluulottomasti. Sinun oma banappelsiinisi on jo olemassa, kaiva se esiin.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!