Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Banappelsiini

Kirjoitettu 04.05.15
Esseen kirjoittaja: Jake Vitikainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Banappelsiini - Ideavitamiineja henkilökohtaisen luovuuden kehittämiseen
Kirjan kirjoittaja: Jussi T. Koski
Kategoriat: 1. Oppiminen, 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 7.2. Aivoteollisuuden innovaatiotyökalut, 9.07. Innovointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tämän kyseisen kirjan valitsin siksi, että pidän itseäni luovuutta vähän omaavana ihmisenä. Mutta kuten tässä olen ensimmäisen lukuvuoden aikana huomannut itsestäni, niin ehkä ihan suotta vähättelen luovuutta itsessäni. Tästä johtuen ajattelin sitten ottaa luovuudesta kertovan kirjan lukuun, jotta saisin vähän vinkkejä oman luovuuteni lisäämiseen. Kirja olikin erilaisen mielenkiintoinen heti alusta alkaen, sillä siitä oli jätetty turha löpinä pois ja tehty tiivis kirja ”ideavitamiineista” henkilökohtaisen luovuuden kehittämiseen.

Tässä siis jaan nyt isoimpia ideavitamiineja, jotka minuun iskivät:

Luovuus ei ole pelkkää mielikuvitusta ja ideointia. Luovuus on toimeenpantua mielikuvitusta ja konkretisoituja ideoita. Luovuus edellyttää siirtymistä tuumasta toimeen. Toimeenpano ja tekeminen erottaa luovuuden haaveilusta.

Tämä oli siis ensimmäinen kolahdus, sillä mielestäni olemme toteuttaneet tätä tiimini kanssa liian vähän. Olemme kyllä ideoineet sitä ja tätä, mutta itse toimeenpano on jäänyt tai unohtunut. Tämä koskee myös omaa toimintaani, sillä jos olen jotain keksinyt, niin se on jäänyt omaan päähäni tai kertonut siitä jollekin, mutta sitten se on jäänyt vaille jatkotoimenpiteitä.

Kun uskot itseesi kursailematta, työskentelet luottavaisemmin tavoitteitasi kohti ja saat enemmän työvoittoja – joista luovuudessa usein on kysymys. Älä tyydy vähempään. Luule itsestäsi liikoja à Se on täsmälleen sopiva määrä.

Tämä kohta pisti ajattelemaan minua itseäni, sillä juuri niin kuin alussa mainitsin, en pidä itseäni kovin luovana. En ole uskonut omaan luovuuteeni tarpeeksi. Ehkä vasta viimeaikoina olen alkanut vähän avaamaan itseäni luovuudelle ja alkanut ajattelemaan, että hitto kyllä sitä ehkä jotain luovaakin osaa tehdä. Tästä esimerkkinä tiimini nimi ja slogan, jotka ovat allekirjoittaneen käsialaa. Kaipaisin itseltäni vielä lisää luovuutta projekteihin ja uuden luomiseen.

Luova teko ei synny ilman selkeää tavoitetta. Vain ollessasi tietoinen tavoitteistasi pystyt työskentelemään päämäärätietoisesti niitä kohti. Vain tällöin pystyt kohdentamaan havaintojasi ja energiaasi tarkoituksenmukaisella tavalla.

Mielenkiintoinen vitamiini. Tämä toimii mielestäni niin tiimissä kuin omassa henkilökohtaisessa luovuuden tavoittelussa. Kirjassa mainittiin, että olisi hyvä tehdä viisi päätavoitetta tulevalle vuodelle, jotta pystyy keskittämään oman mielensä niitä kohti. Tätä en ole henkilökohtaisesti ainakaan tarpeeksi miettinyt. Tiimissä kyllä olemme tehneet ”game-planin”, mutta emme mielestäni tarpeeksi hyvin tavoittein, jotta kaikki focus ja energia keskittyisi niiden toteuttamiseen. Tämä täytyy syksyllä miettiä uudestaan ja tarkasti, jotta saamme koko tiimin luovuuden heräämään niitä kohti.

Moni ihminen haluaa olla luova mutta kokee, ettei kykene à syynä tähän liian monet tavoitteet, jotka pirstovat energiaasi ja ajankäyttöäsi siten, että laadukas tekeminen tulee mahdottomaksi.

Tämän olen huomannut tiimini jokaviikkoisessa ”luovassa hetkessä” eli turinatorstailla. Tuntuu, että pyrimme ideoimaan liian monia ongelmia ja asioita samaan aikaan, emmekä keskity yhteen tavoitteeseen kerralla.

Luova toiminta edellyttää ajattelun, havainnoinnin ja henkisen energian keskittämistä selkeiden tavoitteiden avulla ja samalla turhien virikkeiden tietoista torjumista.

Tämä kohta täytyy muistaa mielestäni omassa jokapäiväisessä toiminnassa, sillä tuntuu, että nykymaailmassa turhiin virikkeisiin on liian helppo tarttua. Tällöin ajatus karkaa itse siitä tärkeästä hommasta, mitä juuri sillä hetkellä on tekemässä ja tulee tunne, että ei tästä ideoinnista tai ajattelusta tule mitään luovaa aikaiseksi. Mielestäni koko tiimini voisi harjoitella turhien virikkeiden torjumista. Liian helposti antaudumme virikkeille ja sitä kautta moni luova idea unohtuu, mikä olisi voinut putkahtaa esiin.

Hyviä ideoita synnytetään ideoimalla paljon ideoita ja heittämällä sitten huonot menemään. Ajattele PALJON. Ja mitä tahansa haluatkin tehdä hyvin, tee sitä PALJON.

Mielestäni olemme tiimini kanssa ”syöneet” tätä vitamiinia toisinaan ihan hyvin. Välillä jaksamme keskittyä ja ideoida paljon ilman mitään turhia rajoitteita ideoissa. Toisinaan taas tyrmäämme liiankin nopeasti ideat. Mutta olemme tajunneet tämän asian ja olemme kehittyneet ideoinnissa. Tuo mitä tahansa teetkin niin tee sitä paljon on sellainen aihe, jonka olen huomannut jo aikaisemmin elämässäni jääkiekon kautta. Siellä vaadittiin toistoja, toistoja ja toistoja, jotta jonkin asian oppii. Olen huomannut, että saman asian vaatii myös kaikki toiminta yritysmaailmassa. Esimerkkinä asiakkaille soittaminen: mitä enemmän sitä tekee, sitä paremmin se alkaa sujumaan.

Väsyneenä on vaikea olla luova. Kaikessa luovassa toiminnassa kehon ja aivojen vireystilasta huolehtiminen on tärkeää. Molemmat väsyvät ja tarvitsevat välillä palautumista.

Minulla on tässä asiassa paljon tekemistä. Monesti tuntuu, että silloin kun pitäisi olla luovimmillaan, olen aivan loppu väsymyksestä. Tähän aion tehdä korjausliikkeen jo heti kesällä kesäprojektissa. Tämän kiteyttää mielestäni hyvin kirjasta löytyvän Tommy Tabermannin lause: ”Nuku riittävästi, jotta jaksat valveilla ollessasi uneksia.”

Useimpiin ongelmiin on olemassa useita oikeita vastauksia. Vaihda kysymys ”mikä on oikea ratkaisu” – kysymykseen ”mitkä ovat oikeat ratkaisut”.

Tämä on mielenkiintoinen tulokulma, joka täytyy ottaa yrittämisessä huomioon. Sillä yrittäminenhän on ongelmien ratkaisua. Itse olen liian usein tehnyt sitä, että heti kun löydän jonkin ratkaisun, niin takerrun heti siihen, enkä edes mieti toista ratkaisua. Tämä on ehkä ollut tiimillänikin pieni ongelma. Kuten kirjassa mainitaan, että lopullinen ratkaisu kannattaa tehdä useasta vaihtoehdosta, jotta löytää varmasti parhaan ratkaisun. Eikä pidä välttämättä heti rakastua ensimmäiseen ratkaisuun.

Tässä nyt siis isoimmat vitamiinit, jotka täytyisi tavalla tai toisella nielaista niin varmasti tiimini, että henkilökohtainen luovuuteni kehittyy. Kirja oli mielenkiintoinen kokonaisuudessaan ja vähän erilailla tehty kuin suurin osa kirjoista. Kirjasta oli tehty jämäkkä luovuuden kehittämisen opas, jota oli helppo ja mielenkiintoinen lukea. Suosittelen kirjaa kaikille, jolla on vähänkin epäilyksiä luovuuden kanssa.

Jake Vitikainen

Bisnera

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!