Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Banappelsiini

Kirjoitettu 11.11.15
Esseen kirjoittaja: Lotta Paakkinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Banappelsiini
Kirjan kirjoittaja: Jussi T. Koski
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jussi Kosken kirjoittama Banappelsiini muistutti minua paljon Jari Parantaisen kirjasta Pölli tästä-101 rusinaa bisnespullasta. Syy on ilmeinen, myös banappelsiinissa on 101 ”ideavitamiinia” luovuuden ja itsensä kehittämiseen. Toinen syy on se, että kummatkin kirjat olivat hyvin viihdyttävää ja helppoa luettavaa. Tykkäsin siitä, että kirjan ideat ovat täysin käyttökelpoisia niin arjessa, kuin bisnesmaailmassa. Alle listasin muutaman ”ideavitamiinin”, jotka syystä tai toisesta kolahtivat.

Luule itsestäsi liikoja
Tätä neuvoa minun täytyi pureskella vähän aikaan, ennen kuin pystyin tuottamaan selkeän mielipiteeni siitä. On nimittäin täysin totta, että meillä suomalaisilla on paha tapa vähätellä itseämme. Jos joku kehuu ulkonäköä, vaatetusta tai työpanosta, niin vastaus on useimmiten ”no eikä, ihan rumalta näytän” tai ”eihän tää ollut mitään, ihan helppo homma”. Tietysti tätä tapaa on hankala muuttaa, jos vähättelyä on tehnyt koko elämänsä ajan. Kannattaa ajatella helpolla, ja oppia ottamaan kehut vastaan sanomalla ”kiitos” ja vaikka hymyillä nätisti perään. Miehet kertovat, ettei mikään ole ärsyttävämpää kuin kehua naista kauniiksi, jos nainen vastaa ”enkä oo” tai muuta vastaavaa.
Myös bisneselämässä pitää luulla itsestään liikoja. Jos emme usko itseemme, emme voi koskaan saavuttaa mitään. Jokaisessa projektissa on uskottava, että on paras ihminen hoitamaan hommaa. Jos tähän ei pysty, niin voi saman tien luovuttaakin projektin jollekin muulle.

Tee paljon virheitä
Tämä on aihe, josta on puhuttu tiimiakatemian alusta lähtien. Pinkkuvuoden syksyllä niin vtl:ät kuin valmentajatkin hokivat, että virheitä tekemällä oppii, ja kun oppii virheiden kautta, niin se opetus on usein syvällä kallossa. Vain tyhmä tekee saman virheen useaan kertaan. Jos pelkää virheitä liikaa, niin se rajoittaa. Ei välttämättä uskalla edes yrittää, koska pelkää mokaavansa. Tämä on Tiimiakatemialla vaarallista. Jos pelkää liikaa tekevänsä virheitä, päätyy tekemään vain suorittavaa työtä, eikä saa oppeja projektin vetämisestä yms. Ja Tiimiakatemia on kuitenkin ”Yrittäjyyden kehittämisen koulutusohjelma”. Yrittäjän on tärkeää uskaltaa ottaa riskejä. Riskit eivät aina tuota hedelmää, mutta onnistuessaan palkinto on suurempi. Sitä paitsi kuka jaksaisi elää täysin tasapaksua elämää koko ajan?

Vietä aikaa yksin
Yksin vietetty aika on tärkeää. Asun 42 neliöisessä asunnossa poikaystävän kanssa. Poikaystävä sattuu olemaan myös Tiimiakatemialla. Kun tulen päivällä toimistolle tekemään töitä, siellä on niin omia tiimiläisiä, kuin muitakin akatemialaisia. Kun projekti vie paljon aikaa ja tekemistä on paljon, niin on hyvä olla olemassa työporukka joka tsemppaa ja motivoi. Tällainen porukka minulla on EA-projektissa. Kun on kuitenkin tehnyt pitkää iltaa jo pidemmän aikaa, ei mikään tunnu paremmalta kuin saada olla hetki aivan omissa oloissa. Käpertyä sohvannurkkaan ja olla täysin antisosiaalinen, edes poikaystävän kanssa en vaihda sanaakaan. Silloin tunnen, että akut latautuvat kaikkein parhaiten ja jaksan taas pitkiä työpäiviä.

Säilytä banaanejasi aina tietyssä paikassa
Tämä kolahti ja kovaa. Minulla ei ole paljon rutiineita. En ole järjestelmällinen ihminen. Onko tämä syy siihen, että keskittymiseni ei ole hyvä ja energiaa ei tunnu riittävän. Koski sanoo, että kun pitää muut palikat elämässä hyvin kasassa, niin mielenkiinto ja energia pysyy hyvin siinä osa-alueessa mihin sen haluaa keskittää. Arkielämäni on sekamelskaa, mutta tämä motivoi minua laittamaan asioita järjestykseen. Voisinpa aloittaa siivouksesta. Jos saan siitä tehtyä itselleni rutiinin, niin sen jälkeen pystyn järjestelemään muut palikat arjessani. Ja ei, asuntoni ei ole sekamelska. Ainakaan aina.

Opettele kuorimaan banaanisi toisin
Kun olin pieni ja sain ensimmäiset nauhakenkäni, äitini opetti minut tekemään rusetin pupunkorva-tekniikalla. Käytin tätä tyyliä muutaman vuoden, kunnes isosiskoni kertoi, että on olemassa nopeampikin tapa solmia kengännauhat. Hän opetti sen minulle (joskin toisen tavan oppimisessa meni minulta hävyttömän kauan) ja en ole käyttänyt pupunkorva-tekniikkaa sen jälkeen.
Totuttujen toimintamallien muuttaminen on virkistävää vaihtelua, ja saa näkemään asiat uudella tavalla. Tämä ei tarkoita, että niitä tulisi muuttaa pysyvästi. Aion tästä inspiroituneena asettaa haasteen itselleni. Viikon ajan teen joka päivä vähintään yhden asian toisin, miten normaalisti sen tekisin.

Älä lisää suolaa keittoosi ennen kuin olet maistanut sitä
Sain tuplakolahduksen tästä neuvosta. Minun tulisi nimittäin noudattaa sitä, sekä vertauskuvallisesti että kirjaimellisesti. Huono tapani on nimittäin laittaa suolaa keittoon (ja muihin ruokiin) ennen kuin edes maistan sitä. En silloin edes tiedä, kaipaisiko ruoka suolaa vai ei, laitan sitä silti.
Ennakko-oletukset ja –luulot pilaavat luovuuden. Ihmisen tulisi aistia ja havainnoida aina ensin itse omilla aivoillaan, ennen kuin muodostaa mielipiteen. Tätä tapahtuu myös Aitossa. Mennään kanalaumana jonkun toisen mielipiteen mukaan, eikä välttämättä käytetä hetkeä siihen, että itse mietittäisiin mitä mieltä asiasta oikeasti ollaan. Itsekin saatan monesti luulla, että minulla on vahva mielipide jostain asiasta, kunnes kuulen toisenlaisen näkemyksen. Ja mielipiteeni muovaantuu samantien uuteen uskoon.

Opi näkemään kani ja ankka
Asioilla on aina monta puolta. Riitoja ja väittelyitä on turha käydä, jos ei opettele näkemään ”sitä toista puolta” asiasta. Ei ole olemassa vai yhtä tapaa nähdä asiaa, vain aina on useampia näkökulmia. Konkurssin voi nähdä joko maailmanloppuna tai uutena mahdollisuutena.

Harjoittele tietoisesti näkökulman vaihtamista
Suoraan yhteydessä äskeiseen. Kun harjoittelee tietoisesti näkökulman vaihtamista, niin siinä saa suuren hyödyn. Kun on kaupankäyntitilanteessa, niin yritäpä nähdä kauppa asiakkaan silmin. Saako hän rahoilleen vastinetta? Kokeeko hän saavansa tarpeeksi hyvää palvelua? Mitkä hänen varsinaiset tarpeet ovat? Maailman voi nähdä monella eri tavalla, ja jos asetut jonkun toisen kenkiin edes hetkeksi, niin voi maailmankuvasi avartua ja löydät aivan uusia ratkaisuja.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!