Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Banappelsiini

Kirjoitettu 07.12.15
Esseen kirjoittaja: Petri Vainio-Pekka
Kirjapisteet: 2
Kirja: Banappelsiini - ideavitamiineja luovuuden kehittämiseen
Kirjan kirjoittaja: Koski Jussi T.
Kategoriat: 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tämä oli minulle juuri hyvä tähän väliin. Harmi, kun en kerennyt vain vielä vähän aikaisemmin lukea kirjaa. Kirjassa tarjotaan 101 ideavitamiinia luovuuden tehostamiseen. Kirjassa oli paljon hyviä vinkkejä siihen, että miten saa ajateltua erilailla, jos on tarvis semmoiseen. Kirja oli kyllä hyvin hämärä, tuli positiivisena yllätyksenä, kun kerrankin oli kirja, joka oli todella helppo lukea. Tunsin saavani hyvin irti kirjasta ja suosittelenkin tätä kyllä muille tiimiläisilleni.

Me nyt Bisnerassa otettiin syksyn myrskyjen jälkeen todella erilainen suunta tekemiseen. Kokeilimme eri kassa järjestelmää ja muuta syksyn alussa, se ei todellakaan tuntunut ollenkaan omalta. Onneksi uusi tiimiliiderimme sai hyvän idean siitä, että miten tästä suvannosta pääsemme ylös. Nyt kun meillä on yhdessä tekeminen keskiössä, sekä vanha tuttu yhteiskassa, on todella mukavaa saada tälläinen kirja luku, joka tehostaa erilailla ajattelua. Asenteita on nimittäin melko paljon muutettava tällä uudella tavalla. Tällöin jokapäiväinen tekeminenkin helpottuu.

Se, että miten saamme kaikille päähän sen, että olisi oikeasti mukavaa harjoitella kannattavan liiketoiminnan pyörittämistä ja oikeasti vähän tuotteistaa omia ideoitaan, on ollut mielenkiintoinen prosessi. Vieläkin minusta tuntuu, melko paljon että pyörimme samojen ongelmien kesken, kuin ennenkin.

”Rentoudu tyhjentämällä mielesi ajatuksista”

Minusta tuntuu, että olen tätä kohtaa melko paljon vältellyt. Koko alku syksyn tuntui, että päässä on aivan liikaa tavaraa ja asioita, jotka vaivaa/ stressaa. Muuten kirjan ohje, miten tässä tilanteessa tulisi toimia, tuskin tulee minulle käytäntöön ikinä. En halua alkaa hokemaan ”eemaa” tai mitään muutenkaan, mutta se, että menisi hiljaiseen tilaan vaikka vain kuuntelemaan musiikkia ja keskittyisi vain siihen, se minulle varmasti toimisi paremmin, kuin minkään sanan hokeminen.

Vaikkakin kirjassa kehotettiin suhtautumaan harjoitukseen, ilman mitään mystisyyttä yms. Mutta voihan  se olla, että teen harjoituksen koko tiimillä vaikka jossakin mökkireissulla. Toisaalta olisi hauska nähdä myös se, että toimisiko tämä ollenkaan.

”Opettele kuorimaan appelsiinisi toisin”

Tämä on mielestäni kirjan melkein paras ohje. Opitut tavat pilaavat luovuuden. Tästä syystä on tärkeää, että ajattelet avoimesti uusista asioista ja tyyleistä vaikka innovoida. Toki taas kirjan ohje ei ihan semmoisenaan mene käytäntöön, mutta muokaten voisin hyvin kuvitellakin.

Toisaalta tekstistä kyllä tulee mieleen, että mikä minulle voisi olla se appelsiinin korvaava asia. Miten saisin luovuudesta itselleni, jonkin vertauskuvan, jonka sitten voisi vaikkapa kuoria aina erilailla. Toisaalta tämä voisi hyödyttää kaikki tiimissämme. Ja aion tietoisesti kokeilla tätä seuraavan kerran, kun täytyy olla luova.

Ideana on todella hauska leikitellä, että voisiko tämä auttaa. Mutta toisaalta jos tietoisesti ajattelee, että täytyy keksiä jostain asiasta aivan uusi, niin se voisi jopa onnistuakin. Kuten tiimiläiskollegani Allu sanoo aina, että ei se idea vaan se, että miten sen toteuttaa. Tämä pitää paikkaansa. Kaikki on siitä kiinni, miten tuotteista ja viet käytäntöön asiat. Se on aivan sama, onko sinulla hirmu hyvä tuote, mutta ei osaa sitä konkreettisesti tuotteistaa tai myydä, niin onko siitä silloin mitään apua?

”Älä lisää suolaa keittoosi, ennen kuin olet maistanut sitä”

Tämä on sellainen asia, mikä meillä on Bisnerassa ongelmana. Ennakkoluulot. Se kalvaa meitä jokaista, vaikkakin, sitä ei aina edes huomaa. Olisi kuitenkin todella hyvä päästä olettamuksista ja ennakkoluuloista eroon. Ne ei johda kuitenkaan mihinkään.

On hauska huomata tiimissä, miten esimerkiksi kaksi viime perjantaita on mennyt huurupalavereissa, koska olemme tehneet todella paljon olettamuksia siitä, että mitä asiakas varmaan haluaa. Kaikki nämä mietteet kuitenkin liittyy pelkästään siihen, että ihmiset olettevat aina asioita, ennemmin kuin edes kysyy.

Varsinkin, kun asiakas on vanha ja tuttu henkilö. Niin onko se niin paha ottaa se puhelin käteen ja soittaa kysyäkseen asiaa. Ei ole, mutta on paljon helpompaa olla tekemättä tätä ja olettaa, miten asiat oikeasti ovat. Tämä tietysti hieman menee aiheen vierestä, mutta tavallaan tarkoittaa samaa asiaa.

Miten saamme Bisneraan luotua ennakkoluulottoman ja olettamukseton asenne ja henki? Kuka olisi se ensimmäinen, joka uskaltaa mennä murroksessa ja muuttaa tapamme. Mielestäni tytöt ovat tehneet todella hienosti heidän pop-up liikkeen kanssa. Ala, josta kellään ei sinänsä ole kokemusta, niin lähteä vain tekemään ja huomata, ettei se niin hankalaa tämä elämä olekaan. On hauskaa huomata heistä, kuinka innoissaan he ovat liikkeestään, vaikka tuleekin pitkää päivää yms. Mutta olen iloinen siitä, että he lähtivät todella ennakkoluulottomasti tekemään ja tekivät itsestään tärkeän. Tämähän on todella hyvä. Kaikilla ihmisillä akatemialla on varmasti jonkinasteinen kuva pop-up liikkeistä, mutta meillä tästä ei oltu puhuttu juuri ollenkaan, joka varmasti helpotti sitä, että lähtivät tytöt sitä eteenpäin kovaa vauhtia puskemaan.

Kirja oli kyllä mielenkiintoinen ja pisti ajattelemaan asioita. Kuitenkin jonkin verran kirjassa kehotettiin miettimään yksin, antamaan aikaa itselleen yms. Minusta tuntuu, että tämä ei minulle ehkä toimisi. Olen todella huono keksimään yhtään mitään itsekseni ja kaipaan ihmisten sparrausta todella paljon. Toki sitä kautta kun ajattelee, olisiko tämä minulle silloin juuri se oikea tapa päästää luovuus valloilleen? Tulen varmaan ainakin tätä kokeilemaan, että oikeasti ajattelen jotakin luovia asioita aivan yksin.

Kirja antoi hauskan twistin arkeen ja varmasti hyviä vinkkejä siihen, että miten ajattelutavan voisi muuttaa aivan päälaelleen. Pitää varmaan lukea tämä kirja sitten uudestaan, kun meidän oma 24H koetus lähestyy!

Petri Vainio-Pekka

Osuuskunta Bisnera

petri(at)bisnera.fi

0400774653

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!