Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Banappelsiini – Askel kohti unelmaani

Kirjoitettu 05.05.13
Esseen kirjoittaja: Jari Savolainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Banappelsiini
Kirjan kirjoittaja: Jussi T. Koski
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mielenkiintoinen kirja. Jussi T. Kosken tekemä banappelsiini on tehty hieman erilaisella konstilla. Kirjassa esitellään 101 ”ideavitamiinia”, pieniä kerta-annoksia, joilla saa hyvin yksinkertaisesti ja ytimekkäästi kehittämisohjeet henkilökohtaiseen luovuuteen. Jokainen ideavitamiini on oma, toisistaan riippumaton luovuuteen liittyvä aukeama, joita pohtimalla pystyy hyvin yksinkertaisistakin ja itsestäänselvyytenä pidetyistä asioista saada todella paljon enemmän irti.

 

Käytin hieman erilaista menetelmää tämän kirjan lukemisessa. Luin kerran jokaisen ideavitamiinin läpi, jonka jälkeen kirjasin kaikki tärkeimmät ja ajankohtaisimmat opit ja seikat ylös. Sen jälkeen peilasin näitä omaan tämänhetkiseen elämänvaiheeseeni ja pyrin yksityiskohtaisesti ottamaan näistä ideaoista kaiken irti. Kirjoitan esseeni luettelomaisessa muodossa, johon kirjaan lyhyesti kunkin ideavitamiinin kuvauksen ja kuinka se soveltuu minun tähänhetkiseen tilanteeseen ja kuinka voin viedä sen käytäntöön.

 

Harrasta huumoria ja naura. (s.12)

Huumori ja luovuus menevät mielestäni käsikädessä. Kun asiaa voi tutkia aivan erilaisesta näkökulmasta, ei voi koskaan tietää milloin aivan hullunkurisesta ideasta voi poikia jotain suuremmoista. Nauraminen auttaa ihmisiä ajattelemaan ja yhdistelemään näkökulmia vapaammin. Pidän itseäni hyvin humoristisena ihmisenä. Heitän päivässä erittäin paljon vitsejä ja pyrin aina tutkimaan asioita myös tältä kantilta. Aina sitä en sano muille ääneen, joka saattaa joissakin tilanteissa olla parempikin vaihtoehto. Kun nauratan ihmisiä, saan siitä jollakin omalla tavalla erittäin paljon mielihyvää myös itsekin. Välillä nauretaan kömmähdyksille, välillä ihmisille, mutta ne eivät koskaan ole totisia letkautuksia! Olen pyrkinyt piristämään tiimiläisiänikin kiperissä kohdissa ja projekteissa, jolloin huumori on ollut jopa siltana parempaan oloon ja fiilikseen. Tällöin, kun asiaa on tutkittu humoristisesta näkökulmasta, asian voi ottaa myös rennommin ja stressittömämmin.

 

Terävöitä asenteesi. (s.16)

Luova teko ei synny ilman selkeää tavoitetta. On todella paljon helpompi toimia, kun tietää mitä itse haluaa ja mitä asioilta odottaa. Tässä kirjassa kehotetaan tekemään lista kaikista tärkeimmistä tavoitteista tulevan vuoden aikana. Tähän olen ottanutkin jo hieman varaslähtöä, sillä myös Brian Tracyn kirjoittamassa kirjassa ”Menestys ja Onnellinen elämä” pohditaan tavoitteiden tärkeyttä ja niiden merkitystä. Olenkin jo kerennyt hiukan miettimään tapoja, joilla rupean seuraamaan tavoitteitani. Laadin huoneeni seinälle suuren julistemaisen paperin, josta näen konkreettisesti, mitä suurta ja minun mielestäni tärkeää olen jo tämän vuoden puolella saavuttanut ja mitä vielä haluan saavuttaa. Tällä tavalla voin myös kannustaa itseäni menemään täyttähiiltä eteenpäin, kun selvästi näen mitä olen jo saavuttanut ja missä kohdassa olen saavuttamassa henkilökohtaisia tavoitteitani. Tällä tavalla myös pidän huolen siitä, että tärkeimmät tavoitteeni eivät millään tavalla pysty unohtumaan!

 

Palkitse itsesi. Juhli itseäsi. Pyöriskele tyytyväisyyden tunteessa. (s.22)

Tämä on hyvin tärkeä pitää mielessä. Tähän mennessä en hirveästi ole palkinnut itseäni mistään projektista tai jostain muusta suuremmasta kokonaisuudesta henkilökohtaisesti. Jos jotain projektia ei ole vienyt aivan ihanteellisesti loppuun asti, on hiukan tuntunut tekevänsä asiat hiukan vasemmalla kädellä. Tämän aukeaman perusteella on vain katsottava omaa kädenjälkeä ja huomatakin, että minähän olen vasenkätinen! Vaikka kaikkia tavoitteita ei ehkäpä ylitetty, kuitenkin sen eteen olen tehnyt kaikkeni, jota siihen mennessä olen pystynyt. On muistettava aina sillointällöin palkita itsensä, vaikkapa yhdellä rauhallisella illalla, jolloin ei tee muuta kuin löhöää sohvalla ja katsoo lempielokuvia. Tämä on aivan uusi oppi minulle, jonka haluan itse taatusti viedä myös käytäntöön. Kun saan jotain, niin pientä kuin suurtakin vietyä loppuun, palkitsen itseni!

 

Löydä oma alasi, oma juttusi, oma elementtisi. (s.28)

Sen olen tähän mennessä tiedostanutkin itse, että Tiimiakatemia on se minun juttuni. Vaan en ole sitä sen kummemmin ajatellut, mikä olisi se minun oma juttuni ja oma elementtini. Rahaan ja bisnekseen se liittyy. Minun mielestäni tämä selviää pelkästään kokeilemalla mahdollisimman paljon uusia asioita, jotka liittyy minun tämänhetkiseen unelmaani, bisnekseen. Mitä enemmän kokeilen, sitä viisaammaksi tulen unelmaani ajatellen. Tiedän onko juuri se juttu minun omani, vai eikö se ole. Simppeliä. Tällä hetkellä olen ehkä hieman ollut sellainen takertujaihminen, joka pysyttelee ennaltatuttujen asioiden vierellä. On aika tehdä muutos siihen ja harpata kohti tuntematonta, ties vaikka se olisi se minun oma juttuni!

 

Ratkaise vain omia ongelmiasi. Kohtaa vain omia haasteitasi. (s.30)

Tämä on hyvin mielenkiintoinen ideavitamiini. Kirjassa tätä on kuvailtu hyvin: ”Tilanteen mukaan voit saada ongelman annettuna tai voit määritellä sen itse.” Kun saan jonkin projektin tai jonkun muun asian, joka täytyy hoitaa, on minun tehtävä se omalla tavalla, jättää oma kädenjälkeni tähän. Kun asia siirtyy minulle, hoidan sen minunlaisella tavalla, en muiden haluamalla tavalla. Tietysti käymme hieman erilaista oppimismuotoa Tiimiakatemialla, jolloin on myös mukavaa löytää jonkinsortin kompromissi muiden yrittäjien kanssa. Kun apua kysytään minulta, asia muuttuu pakonomaisesti enemmän minunlaiseksi. Silloin voi olla varma, että olen tehnyt asialle kaikkeni. Saman asian voi peilata myös opiskeluuni. Tiimiakatemialla en ratkaise muiden ongelmia tai haasteita. Ne kaikki ovat minun. Jokainen kirja jonka luen, on minun valitsema. Minä olen sen itse halunnut lukea, koska olen itse ollut sitä mieltä että se on tällähetkellä minulle sopiva kirja. Investoin omaa aikaani ja energiaani niihin asioihin, jotka minua itseäni kiinnostavat. Kirjoitan esseet omalla tavallani, en muiden tavalla. En kirjoita koskaan siitä otsikosta, joka minulle annetaan – Luon otsikon itse!

 

Tee henkilökohtainen SWOT-analyysi. (s.40)

SWOT-analyysiä olemme käyttäneetkin jo hyväksi erittäin monessa asiassa, joten tämä menetelmä on hyvinkin tuttu. Valitsin tämän tärkeimmiksi ideavitamiineiksi myös, koska haluan parantaa oman tilanteeni seurantaa ja parantaa omaa kädenjälkeäni. Tähän julisteeseen, jonka sijoitan huoneeni seinälle laadin myös oman henkilökohtaisen SWOT-analyysin, missä tilanteessa näen itseni tällä hetkellä. Myös pienenä lisukkeena kysyn aivan muilta ihmisiltä apua tämän taulukon laatimiseen, niiltäkin jotka eivät ole Tiimiakatemialta, kunten kämppikseltäni ja vanhemmiltani. Heiltä saatan saada esimerkiksi jotain sellaisia vahvuuksia tietoisuuteen, mitä en ole itse huomannut.

 

Etsi ratkaisua haasteeseesi avainsanojen ja synonyymien avulla. (s.42)

”Määrittele ensin haasteesi tai ongelmasi ja sen jälkeen kymmenen siihen liittyvää olennaista avainsanaa. Kirjoita ne paperille allekkain listaksi. Tämän jälkeen mieti jokaiselle sanalle vähintään yksi ja mielellään useita samaa tarkoittavia sanoja.”

Mielenkiintoinen lähestymistapa johonkin haasteeseen, jota todellakin haluan koittaa!! Tällä menetelmällä pystyn päätymään jopa sellaisiin ratkaisuvaihtoehtoihin, jota en ole kuuna päivänä ajatellutkaan. En ole kertaakaan lähestynyt minkäänlaista haastetta tällä tavalla (VIELÄ!).

 

Älä ajattele liikaa mitä muut sinusta ajattelevat. (s.44)

Tämä on hyvin tärkeä ideavitamiini kohdallani. Ajattelen erittäin paljon liikaa sitä, mitä muut ajattelevat minusta tai minun toiminnastani. Voisin sanoa että niin paljon, että se vaikuttaa jo negatiivisesti työskentelyyni. En pysty olemaan luova ja räväkkä, jos pyrin aina miellyttämään jokaista ihmistä. Tätä ajatusta minun on vähennettävä rutkasti, jotta voin olla enemmän oma itseni. Onneksi olen tällä hetkellä sellaisessa oppiympäristössä oppimassa, jossa tämä on hyvinkin helposti toteutettavissa. Pyrin pääsemään oppiympäristöni kautta kehittämään tätä henkilökohtaista ongelmaa niin paljon, että se parantaa myös minun toimintaa joka paikassa, ei pelkästään Tiimiakatemialla. Näin voisin varovasti luvata, että parannan omaa henkilökohtaista hyvinvointiani ja kevennän stressiä, jonka laadin itselleni pääni sisällä.

 

Hae virikkeitä toiselta alalta. (s60)

Jos olen tekemisissä projektin kanssa, joka liittyy esimerkiksi tapahtumien järjestämiseen, on hyvä välillä istahtaa aivan erilaisten ihmisten seuraan. Tämän kautta vaikkapa liikkeenjohdosta, maalaamisesta tai osakesäästämisestä voin löytää yllättäviäkin asioita tai tapoja, joita pystyn peilaamaan suoraan tai epäsuoraan tapahtumiin. Tällä tavalla maksimoin ainakin uudenlaiset tapahtumat ja sellaisen ajattelutavan, johon ei välttämättä aivan jokainen tapahtumajärjestäjä ole päässyt. Aivan erilaiset ideat, aivan erilaisella tavalla toteutettu, mutta kuitenkin maailman paras tapahtuma? You never know, try!

 

Harjoita ajattelusi kurinalaisuutta. (s.70)

Poimin tämän ideavitaamiinin hieman henkilökohtaisemmista syistä. Ajatukseni poukkoilee aika-ajoin siellä sun täällä, joka ei välttämättä aina ole se paras vaihtoehto. Ajattelen jotakin, ehkäpä negatiivistakin asiaa liian kauan, joka heijastuu suoraan tekemiseeni. Tällöin tekemiseni ei ole maksimaalista toimintaa, jolloin syntyy rimanalituksia. On löydettävä keinoja, joiden avulla liiallista ajattelua vähennetään ja palautetaan hyvä fiilis. Minun täytyy keskittyä huolellisesti siihen mitä teen ja ajatella kokonaiskuvaa, jolloin ehkä mitättömät pienet virheet ei rokota kokonaisia pisteitä työskentelystäni.

 

Hyödynnä musiikkia. (s.76)

Olen tähän mennessäkin hyödyntänyt erittäin paljon musiikkia toiminnassani ja omassa olotilassanikin. Joskus, kun on ollut hieman synkempi fiilis ja ei millään vain jaksaisi tehdä mitään, tietyt biisit saavat jammailemaan niiden tahdissa, jolloin ongelmat kaikkoavat pois mielestä. Tällöin mieli vapautuu ja uusille ideoille ja uudelle puhdille löytyy enemmän tilaa. Kuuntelen itse musiikkia hyvin laidasta laitaan. Kiinnitän hyvin paljon huomiota kappaleiden lyriikoihin sekä flowhun ja biittiin. Olen löytänyt hyvin useista kuuntelemistani kappaleista sellaisia lauseita, joiden tarkoitusta en ole ymmärtänyt ennen kappaletta täysin, tai ainakaan sillä tavoin. Tämä on saanut itseni ajattelemaan paljon laajemmin ja ennakkoluulottomammin. Vaikka kuunteleekin räppiä, se ei tarkoita että jokainen kappale on täynnä viinaa, naisia ja huumeita!

Olen hyödyntänyt musiikkia ja tulen aina hyödyntämään musiikkia. Musiikki luo ainutlaatuista fiilistä, jota on hyvin vaikea saada muulla tavalla. Tämä on aivan Uniikki ja mielenkiintoinen Avain kohti Elastista ajattelutapaa ja luovuutta. Välillä täytyy olla Notkea Rotta, jotta pystyy olemaan se oman elämän Leijona ja Seremoniamestari. On myös terveellistä erottua muista Eskimoista Palefacella, jotta pystyy kääntämään elämässä luovuuden sivuja ja aloittamaan oman elämän Trilogian. Flegmaatikot eivät tätä uskoisi, saati yrittäisi parantaa toimintaansa. Minä uskon. Minä pyrin. Minä kehityn.

 

Nuku riittävästi. (s.80)

Välillä tuntuu siltä, että tunnin loppuvat päivästä. Totuus on se, että miljardööreilläkin on päivässä 24 tuntia. Tähän olen löytänyt hyvän henkilökohtaisen syyn, minä teen liikaa jonninjoutavia asioita ja en suunnitele tärkeitä päiviä, mitä teen missäkin kohtaa. Tämän vuoksi asiat kertyvät yksinkertaisesti liian suuriksi kasoiksi ja sen yhden tietyn paidan etsiminen pyykkikorista voi olla liian haastavaa. Tämän takia minulta loppuu tunnin vuorokaudesta. Mistähän ne ylimääräiset tunnit sitten ensimmäiseksi repäistään? No öistä tietenkin, jolloin en nuku tarpeeksi. Kuten jo mainitsin, Brian Tracyn Menestys ja Onnellinen elämä-kirjassa pureuduttiin myös tähän vaivaan. Olen jo pystynyt hieman muokkaamaan unien tarvetta ja niiden tärkeyttä. Pystyn jo paremmin jättämään aikaa myös nukkumiselle. Tällä hetkellä nukkumiseen minulle jää arkisin n.7-9h ja viikonloppuisin useimmiten yli 9h. Tämä on jo huomattavasti parempi kuin esimerkiksi muutama vuosi sitten, jolloin käpristelin vajailla 6-tunnin yöunilla pitkiä päiviä. Kun on levännyt tarpeeksi, oma panos kaikkeen henkilökohtaiseen tekemiseen saa pientä buustia, jolloin työnjälkikin parantuu. Pyrin vielä tässä pikimmiten vaihtamaan rutiinini sellaiseksi, että yöunilleni jää arkisin yli 9h. That’s my promise!

 

Hyödynnä uniasi (s.82)

Otin tämän hyvin tärkeimpien joukkoon, koska lähes joka kerta kun uneksin, muista aamulla mitä olen uneksinut. Nyt kun tarkemmin ajattelee menneisyyttä, seassa on ollut hyvin useita asioita tai tekoja, joita en ole edes harkinnut tuovani oikeasti maanpinnalle käytäntöön. Tämän kohdan avulla pyrin tästä eteenpäin kiinnittämään aamuisin huomiota uniini, joissa mahdollisesti on jotain käytäntöön vietäviä asioita. Sitä ei koskaan tiedä minkälaisen vonkaleen virvelöin kuivalle maalle unistani.

 

Kehitä aloitekykyäsi rikkomalla arkirutiineja. (s.98)

Kirjassa kehotetaan pitämään rutiininrikkomispäivä. Tämän aion tehdä. Sillä pakotan itseni pienessä mittakaavassa uudistumaan, ylittämään rajojani ja irrottautumaan normaaleista tottumuksistani. Se voi olla niinkin pieniä tekoja kuin maidon ostaminen eri kaupasta, käveleminen pyöräilyn sijaan, ajattelua rauhassa jossain ulkona. Tällöin saan hieman temppuiltua itseni luomaan jotain uutta vaihtoehtoa rutiineilleni sekä vahvistamaan aloitekykyäni uusille asioille. Kun olen kokeillut tätä pienemmillä asioilla, koitan pikkuhiljaa nostaa vaikeustasoa. Lopulta minulla on kaikki rohkeus ja innokkuus kokeilla jotain aivan uutta suuremmissakin asioissa, kuten bisneksessä. Kaikki lähtee pienestä. Aloita pienen tekeminen!

 

Tee omasta elämästäsi luova projektisi numero 1. (s.102)

Vaikka kuinka hyvä oppimisympäristö Tiimiakatemia on, on tärkeää muistaa, että tärkein projektini on oma elämäni. Käyn Tiimiakatemiaa oman elämäni takia. Jotta minulla olisi enemmän tietoa unelmistani. Jotta olin lähempänä elämäni tavoitteitani. Luovuuteni tärkeimmät kysymykset ovat: ”Kuka minä olen?” ja ”Mitä minä haluan?” Näihin kokoajan pyrin saamaan yhä täydellisempiä vastauksia minun itseni mielestä ja minun itseni takia. Teen sitä mitä minä haluan. Teen sitä mitä minä tulevaisuudessa haluan tehdä. Teen sitä, millainen minä haluan olla. Tämä on aina tärkeää pitää mielessä!

 

Opi oppimaan aktiivisesti ja omalla tavallasi. (s.120)

Pääasia on kokoajan kehittyminen kohti omia tavoitteita ja päämääriä. Kun oman energian pystyy liittämään oppimiseen ja itsensä kehittämiseen, tavoitteet lähestyy sinua entisestään – ja nopeasti. Kun kaikista ”pakollisista läksyistä” ja tekemisistä muovaa omanlaisen polun, tympeämmätkin asiat ja tilanteet muuttuvat helpommiksi. Löydät niinsanotusti oikopolun tavoitteisiin. Pakolliset asiat muuttuvat laadukkaaksi oppimiseksi, jolla pyrin yksinkertaisesti pääsemään nopeammin sinne, minne aina olet halunnut. Tämän aion itse toteuttaa ja pyrkiä muistamaan jokaisessa hankalassa tilanteessa että olen itse tähän tilanteeseen halunnut, ja olen myös pyrkinyt oppimaan tällaisista asioista kaiken, jotta pystyn ennättämään tavoitteeni määräaikaan mennessä. Vaikeaan tilanteeseen joutuminen ei tarkoita, että elämä kaatuu. Se tarkoittaa että tällä hetkellä olen haastavamman obstaakkelin juurella, joka kaipaa enemmän ponnisteluja kun pienemmän vallihaudat. On vain puserrettava. Puserrettava kohti unelmia. Ja sen teen!!

 

-Miksi banaanit eivät ole koskaan luovia? -Koska ne kasvavat tertuissa. (s.122)

Ihminen on laumaeläin ja laumasielu. Tämän vuoksi on hyvin helppoa samaistua ihmisiin, jotka tekevät samanlaisia asioita kun minä itse teen. Tämän takia minun on muistettava kokoajan, että teen mitä teen itseni takia. Jokainen ei välttämättä pidä siitä mitä teen ja miten teen. Sillä ei ole mitään painavaa merkitystä, koska he eivät ole minä. Heillä ei välttämättä ole samanlaisia tavoitteita ja unelmia, joten he näkevät samat asiat kuitenkin eri tavalla. On vain tajuttava ponnistella sellaisten asioiden kanssa, jotka minä itse koen tärkeäksi. Monta kertaa olen huomannut, että kavereiden painostukset vetävät pidemmän tikun, jolloin muutun enemmän samanlaiseksi kuin he, enkä ole oma itseni. Tällöin myös maksimaalisen nopea tavoitteisiini pääseminen heikentyy ja joudun ottamaan kiertotien. Minun on muistettava että elän ja teen mitä teen itseni takia, en muita miellyttääkseni. Pusken vaikka läpi harmaan kiven jos se on minun ja tavoitteeni välissä!

 

Tiedosta, mihin aikasi kuluu. (s.142)

Välillä on asiat laitettava tärkeysjärjestykseen. Ensimmäiseksi minun kohdalla on tultava työ ja opiskelu. Sen jälkeen minun tärkeinä pitämät asiat ja niiden ylläpito. Kolmantena vapaa-aika ja kaikki huvittelu. Tällä hetkellä ehkä liiankin paljon aikaa uppoutuu kolmanteen kohtaan, vaikka aikaa tulisi laittaa huomattavasti enemmän esimerkiksi työhön ja opiskeluun. Kun panostan lisää aikaa työhöni, työnjälki parantuu. Tämän kautta puolestaan pääsen nopeammin tavoitteisiini. Minun on kiinnitettävä enemmän huomiota asioiden priorisointiin. Kun koen, että ensimmäisen kohdan asiat ovat hyvällä mallilla, on helppoa hoitaa toisen kohdan asioita. Näiden kahden kohdan asiat pitävät minut sillä päätiellä, minkä olen valinnut, joka vie minut sinne minne haluan. Kolmannen kohdan asiat parantavat minun matkaani tällä tiellä. Kaikki ovat tärkeitä kohtia, mutta on muistettava, mikä on itse päätie ja mikä parantaa matkaani tällä tiellä.

 

Katso vähemmän televisiota. (s.146)

Tähän olen peilannut tietokoneella käyttämääni aikaa, en suoranaisesti televisiota. Käytän huomattavasti aikaa tietokoneella pelaamiseen ja muuhun tämäntyyppiseen ”turhaan” tekemiseen, joka myös kerryttää minulle stressiä jokaiseen asiaan. Olen huomannut tämän kehityskohdan jo vähän aikaa sitten, ja olen pyrkinyt vähentää tätä toimintaa. Olenkin pystynyt karsimaan niitä ”turhia” tunteja tietokoneella. Nykyään luen enemmän, käytän aikaa enemmän opiskeluideni laadun parantamiseen ja muuhun tärkeään aktiviteettiin, josta on ihan oikeasti hyötyä. Olen myös huomannut, että olen paljon hyvätuulisempi ja stressittömämpi, kun en ole pelannut. Tämän kohdan poimin mukaan itselleni muistutuksena, että olen hyvää vauhtia menossa kohti parempaa puolta. Se on muistettava ja siitä on myös hieman palkittava itseään!! GO ME!

 

Harjoittele tietoisesti näkökulman vaihtamista. (s.184)

Tämä on mielestäni erittäin tärkeää harjoittelua, varsinkin kun toimimme tällaisessa Tiimiakatemian oppimisympäristössä, jossa opimme tiimissä. Aina se on näkökulma ei ole paras ja ainoa oikea, vaan asiaa on pohdittava useista eri vaihtoehdoista ja löytää se yhteinen, paranneltu lopputulos. Tämä parantaa meidän dialogia, kun emme räjäytä toisen ehdottamaa näkökulmaa tuusannuuskaksi, vaan mietimme, mikä olisi parhaaksi meille. Koitan viedä tämän käytäntöön ja pohtia omassa mielessä muiden näkökulmia seuraavassa otollisessa tilanteessa. ”Miksi tämä henkilö ajattelee tuolla tavalla ja miksi minä ajattelen toisella tavalla?” Voiko hänen näkökulmassa olla jotain hyvää mitä minä en välttämättä heti ymmärrä tai näe? Se selviää vain keskustelemalla.

 

Katkaise kiire. Edes välillä. (s.194)

Ihminen on yleensä liian kiireinen. Lapsuuden ajoista minulle tulee mieleen hyvä ystäväni, jonka isä teki päivät pitkät töitä. Joka päivä. Pelkkiä töitä. Kotiin tullessa isä oli rättiväsynyt eikä jaksanut kommunikoida millään fiksulla tavalla perheensä kanssa. Kun kerran ystäväni kanssa tuli heidän isä puheenaiheeksi, ystäväni ei olettanutkaan että hänen isällä olisi ollut aikaa esimerkiksi tulla meidän kanssa saunomaan tai potkimaan jalkapalloa. Hänelle oli selvästi muodostunut alitajuntaisesti kuva, että hänen isänsä ei yksinkertaisesti vain kerkeä. Ystäväni isä teki niin paljon töitä, että teki niitä myös viikonloppuisin. Hän ei enää pystynyt lopettamaan työntekoa. Kappas vain nyt hänen lapsensa on 23-vuotias ja asuu toisella paikkakunnalla kun hänen vanhempansa. Nyt ei välttämättä niin helposti mennäkään pelaamaan sitä jalkapalloa. Tämä sai minutkin miettimään, että mikä voi olla joka päivä usean vuoden ajan niin tärkeää, joka menee oman perheen edelle? Välillä on yksinkertaisesti vain pysähdyttävä ja hengittää. Unohtaa stressi ja työt. Tehdä oman perheen tai ystävien kanssa jotain aivan muuta. Ties vaikka saisi jonkin ihkauuden idean, jota käyttää hyväksi omassa työssä ja työskentelyssä. Katkaise kiire. Edes välillä.

 

 

Nämä kohdat nostin tällä hetkellä itselleni tärkeimmiksi tästä kirjasta. Kirjoittaessa tätä esseetä mieleni vispasi lujaa ja ajattelin samalla mitä kirjoitin. Pyrin viemään jokaisen näistä ideavitamiineista käytäntöön ja omaan elämääni jossain muotoa.

Tähän väliin erittäin hyvä kirja. Sain hiukan tuulettaa ajatuksia ja miettiä isompaa kokonaisuutta. Vaikka kirja olikin hyvin kapea, sain tästä kirjasta erittäin paljon irti. Toivottavasti en liikaa!

 

 

Jari Savolainen

Osuuskunta Idealeka

jari.savolainen@idealeka.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!