Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Banappelsiini – Ideavitamiineja henkilökohtaisen luovuuden kehittämiseen

Kirjoitettu 06.10.13
Esseen kirjoittaja: Camilla Heikkilä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Banappelsiini
Kirjan kirjoittaja: Jussi T. Koski
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

En ole koskaan ollut omasta mielestäni kovin luova ihminen, ja kaikenlainen ideointi yms tuottaakin minulle aika ajoin hiukan ongelmia. Päätin lukea Jussi T. Kosken Banappelsiinin, joka on aika kevyttä ja nopeaa luettavaa, mutta silti täynnä yllättävän hyviäkin vinkkejä! Nostin kirjasta muutaman henkilökohtaiseen kehitykseen liittyvän vinkin ja muutamat oikeat ideavitamiinit luovuuden kehittämiseksi.

 

Henkilökohtaisen kehittymisen vinkit

 

”Rentoudu tyhjentämällä mielesi ajatuksista”

Stressaan helposti asioista, ja usein menetän myös yöunia tämän takia. Banappelsiinista löysin hauskan vinkin tähän, kuinka ajatuksia saa hiukan tyhjennettyä ja rentoututettua. On oltava tilassa jossa ei ole häiriötekijöitä, ja aina kun joku ajatus pyrkii mielen sisään, täytyy mielessään lausua sana ”eema”. Alussa sitä joutuu toistelemaan usein, mutta vähitellen ajatuksettomat jaksot pidentyvät. Tätä aion kyllä kokeilla seuravaalla kerralla, kun ajatusten pyörremyrsky häiritsee yöuniani.

 

Älä ajattele liikaa mitä muut sinusta ajattelevat”

Tässä minulla riittää kehitettävää. Ajattelen nimittäin erittäin paljon, hiukan ehkä liikaakin, sitä mitä minusta ajatellaan. Tämä aiheuttaa mm. sen, että pohdin usein kauan ennen kuin sanon esimerkiksi mielipiteitäni ääneen tai teen jotain äkkinäistä. Täysin tuttujen ihmisten seurassa en ajattele näin, mutta jos ihmiset ovat hiukan vieraampia, niin ajatus että ”mitähän he ajattelevat minusta jos nyt sanon tai teen näin” meinaa koko ajan olla takaraivossa.

 

”Miksi banaanit eivät ole koskaan luovia?

Koska ne kasvavat tertuisssa”

Ihmisillä on ryhmän paineessa taipumus muuttaa havaintojaan ja alkaa nähdä asioita samalla tavalla kuin muut. Yksilöt luopuvat ryhmäpaineen alla helposti omista näkökulmistaan ja mukautuvat enemmistön näkökulmaan. Tämän ominaisuuden olen valitettavasti huomannut myös itseltäni, ja tästä olisi kyllä hyvä päästä pois. Tähän aion kiinnittää huomiota ja yrittää pikkuhiljaa kitkeä sitä pois itsestäni. Täytyy muistaa ”olla omalle olemukselleni uskollinen banaani, eikä yrittää värjäytyä oranssiksi tai muuntua pyöreäksi vain siksi, että appelsiinit hallitsevat osastoa isona enemmistönä”.

 

”Tee paljon virheitä”

Tämä on asia, jota tiimiakatemialla toitotetaan paljon. Virheitä saa tehdä, ja ne ovat melkein välttämättömiäkin hyvän oppimisen kannalta. Tämä ei kuitenkaan ole niin helppoa, varsinkaan minulle. Inhoan epäonnistumisia, joten suurien riskien ottaminen on minulle epämukavaa. En tykkää tehdä virheitä, en tykkää epäonnistua. Virheitä teemme kuitenkin kaikki, ja aivan varmasti minullekin tulee vielä monta tilannetta eteen, jossa teen virheitä tai en hoida asioita niinkuin ne olisi paras hoitaa. Nämä tilanteet tuntuvat varmasti sillä hetkellä ikäviltä, mutta niitäkin on hyvä kokea ja yrittää oppia suhtautumaan niihin.

 

 

 

Ideavitamiinit luovuuden kehittämiseksi

 

”Kehitä aloitekykyäsi rikkomalla arkirutiinejasi”

Tämä oli mielestäni mielenkiintoinen vinkki, ja tätä aionkin ryhtyä kokeilemaan. Minun arkipäivät nimittäin ovat aika rutiinimaisia ja välillä se tuntuu erittäin puuduttavalta. Aionkin nyt yrittää useampana päivänä tätä, että teen asiat eri tavalla kuin yleensä!

 

Vietä mahdollisimman niukkavirikkeinen

päivä tai jakso elämässäsi”

Tämä oli toinen hyvin mielenkiintoinen vinkki, jota myös aion kokeilla jokunen päivä. Myönnän sen, että käytän paljon tietokonetta, katson televisiota, räpellän puhelinta jne. Nyt kuitenkin otan tämän tehtäväkseni, ja aion viettää päivän, jolloin käytän tällaisia ”turhia” virikkeitä hyvin hyvin vähän.

 

Omaksu tuotesuunnitelijoiden työkalu: prototyypittele”

Pyrin liian usein siihen, että asiat onnistuisivat mahdollisimman nopeasti, täydellisesti ja olisivat pian valmiita. Turhaudun helposti jos joku ei onnistu niin kuin toivoisin sen onnistuvan. Tämä olikin siinä mielessä siis hyvä vinkki minulle. Prosessit ja asiat on nimittäin hyvä joskus nähdä vaiheittaisena toimintana, jossa ensimmäisen, toisen eikä kolmannenkaan tuotoksen tarvitse olla vielä täydellinen tai valmis. Eli luodaan ns. prototyyppejä, joita voidaan sitten täydentää ja muokata vaihe vaiheelta valmiimmaksi.

 

”Koeaja outoja ideoita. Etsi järkevyyttä oudoista

ja outoutta järkevistä ideoista”

Aina ei kannata tyrmätä outoja ja järjettömiä ideoita samantien, vaan niihin pitäisi suhtautua avoimesti ja tutkia, josko niistä löytyisikin jotakin hyödyllistä tai mielekästä. Itse olen melko järkiperäinen ihminen, joten järjettömien ideoiden heitto roskakoriin tapahtuu kohdallani usein. Tästä edespäin aion kuitenkin hiukan jumpata aivojani, enkä heti teilata outoja ideoita. Sillä nyt kun ajattelee, niin oudoista ideoistahan voi saada aikaan mitä mielenkiintoisempia ja uusimpia ideoita, verrattuna tylsiin ja järkeviin ideoihin!

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!