Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Banappelsiini – ideavitamiineja

Kirjoitettu 20.05.13
Esseen kirjoittaja: Suvi Pitko
Kirjapisteet: 2
Kirja: Banappelsiini
Kirjan kirjoittaja: Jussi T. Koski
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen kevään aikana lukenut useammankin luovuutta käsittelevan kirjan, ja Jussi T. Kosken kirjoittama Banappelsiini sopi hyvin yhdeksi joukkoon. Banappelsiinikin puoltaa teoriaa, että luovuus on tekemällä tehtyä. Uskon, että jokainen meistä on luova jollain tasolla, mutta sen esiin saaminen vaatii työtä. ’’Luovuus syntyy  taidosta ja osaamisesta. Taito ja osaaminen syntyy alan tuntemisesta. Alan tunteminen syntyy paneutumisesta ja opiskelusta.’’ Tekeminen ja toiminta erottavat luovuuden haaveilusta.

Banappelsiini sisältää useita ideavitamiineja, eli neuvoja mikä ruokkii luovuuttasi. Perusneuvoja olivat riittävä uni, jouteliaisuus, tavoitteiden tärkeys ja intohimo tekemisessä.  Seuraavat kohdat kolahtivat erityisesti:

Luule itsestäsi liikoja

Koski neuvoo, että ensin on muodostettava realistinen käsitys itsestään ja kyvyistään. Sen jälkeen on käännettävä itsetuntoa 30% positiiviseen suuntaan. Jos pysymme vain realistisessa kuvassa, rajoittamme tekemisemme helposti tutulle ja turvalliselle mukavuusalueelle. Itsekin on vaikea uskoa mahdottomaan, jos ei osaa kuvitella, että itse pystyy olemaan vähän enemmän mahtava. Tätä neuvoa minä alan kyllä kuuntelemaan, sillä helposti tyypilliseen suomalaiseen tapaan vähättelen työtäni koska en halua vaikuttaa ylimieliseltä.  Ylimielisyys on täysin eri asia, kuin luulla itsestään liikaa; sehän on vain oman pääni sisällä, eikä sen tarvitse muuttaa suhtautumistapaani toisiin ihmisiin.

Tärkeää on tietää, mitä en tavoittele

On täysin tehotonta tehdä montaa asiaa vähän, ja keskittyä jokaiseen puoliksi. Kun päässä pyörii liikaa tavoitteita, on niitä vaikea kohdistaa mihinkään. Tämä kolahti etenkin projektieni osalta .Minun  on opittava karsimaan tehtävien asioiden määrää, ja kuten Koski sanoo; Syö banaanisi suupala kerrallaan. Itsekin sortuu multitaskingiin ja säätää pikkasen kaikkea, vaikka voisi vain keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Jos etenee niin, että katsoo aluksi vain suurta kokonaiskuvaa, lamaantuu helposti eikä tiedä mistä aloittaa. On edettävä pienin askelin, ja aloitettava perusjutuista. On aloitettava tavoittelemaan edes jotain.

Asioiden ei tarvitse olla kerralla valmiita

Tämäkin kolahti projektien osalta; minulla on tapana viilata tuotoksiani liikaa, lähes järjettömyyteen saakka. Olen akatemian aikana itsekin ymmärtänyt, että puolivalmiina esitellystä jutusta saa enemmän irti, jolloin voi suhtautua avoimemmin muutosehdotuksiin. Kerralla ei saada koskaan asioista täydellisiä, tärkeää on olla hyvä perusta, joka muokkautuu prosessin mukana.

Vietä aikaa ärsykevapaassa tilassa

Tämä vinkki oli minulle yksi kolahtavimpia. Kaupungissa asuessa tulee harvoin vietettyä aikaa aivan hiljaisessa tilassa. Kotonakin soi useimmiten musiikki, ja taustahälyä on aina. Omien ajatusten kanssa ei tule vietettyä tarpeeksi aikaa. Mielestäni helpoin ajatella on luonnossa, ulkoilmassa. Vaikka sielläkin on ympäröiviä ärsykkeitä, esimerkiksi maalla lapsuudenkodissani on aamut ovat upeimpia, tyyniä ja äänettömiä. Tulen kesällä viettämään monia meditatiivisia hetkiä maaten nurmikolla ja kuunnellen vain omia ajatuksia. Hiljaisuus auttaa kuuntelemaan itseään.

 

Käytäntöön top 3:

– Luotan itseeni ja tekemiseeni entistäkin enemmän

– Vietän enemmän aikaa itseni ja ajatusteni kanssa

– Kohdennan tekemiseni ja asetan tavoitteita

 

Sp

osk. Millio

suvi@millio.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!