Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Becoming

Kirjoitettu 23.08.19
Esseen kirjoittaja: Jenni Suomalainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Becoming
Kirjan kirjoittaja: Michelle Obama
Kategoriat: 9.08. Henkinen kasvu, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Elämänkirjat ovat sekaisin! En ole koskaan ollut ihminen, joka lukee elämänkertojamutta jostain syystä kiinnostuin Michelle Obaman paksusta ja pitkästä kirjastaEn oikein itsekään tiedä mistä kiinnostukseni syntyisillä en ole koskaan ollut myöskään kovin poliittisesti kiinnostunut. Vuosien aikana kuitenkin mieleeni on syntynyt mielikuva Michellestä avoimena ja itsevarmana naisenajoka ei suinkaan ole tunnetun miehensä varjossa kalvennutvaan päässyt myös itse loistamaan ja kehittymäänPäätin siis ottaa härkää sarvista ja lähteä uuteen seikkailuun elämänkertojen maailmaan taltuttamalla tämän kirjan. 

Usein oletetaan julkisesti menestyvistä ihmisistä, että heidän lähtökohtansa olisivat olleet jotenkin autuaammat ja menestystä kohti edistävät. Kuitenkin Michellen tarinaan sukellettaessa kävi ilmi, että hänen lähtökohtansa olivat kutakuinkin tuikitavalliset. Hän oli tavallinen tyttö tavallisesta perheestä. Michellen kantavan voiman uskon kuitenkin olleen hänen pyrkimyksensä menestykseen jo nuoresta iästään lähtien, eikä asiaa suinkaan ole varmastikaan vaikeuttanut kannustava perhe tukijoukkoina.  Menestystä kohti pyrkivällä nuorella naisella oli kuitenkin suurena haasteena pelko epäonnistua. Nämä lähtökohdat antavat ainakin itselleni samaistuttavan pohjan, sillä alakoulussa suoriuduin hyvin koulussa ja harrastuksissa, sillä vaadin itseltäni paljon. Perheeni ei ole koskaan vaatinut hyviä arvosanoja tai menestystä, vaikka tuskin nämä asiat vanhempiani kovin haittasivatkaan.  

Huomasin kuitenkin jossakin vaiheessa lukiossa ollessani, että hyvät arvosanat eivät enää tulleetkaan ikään kuin itsestään, vaan niiden eteen oli nähtävä töitä. Tässä vaiheessa sisäinen pelkoni epäonnistumisesta jotenkin lamautti minut. Ajauduin mielentilaan, jossa koin, että oli helpompi olla yrittämättä ja epäonnistua, kuin yrittää ja siltikin epäonnistuaOlen onneksi vuosien aikana päässyt nousemaan tästä suosta ylöspäin, mutta edelleen aika ajoin huomaan paineen kasautuessa ikään kuin lamaantuvani ja alisuoriutuvani sen seurauksena asioissa, jotka normaalisti eivät tuota ongelmia. Tämä onkin yksi asioista, joiden kanssa joudun varmasti vielä usein kamppailemaan vuosien aikana. 

Michelle kuitenkin epäonnistumisen pelosta huolimatta onnistui puskemaan aina eteenpäin unohtamatta arvojaan. Ihailen Michellessä sitä, kuinka hän on omaa uraansa eteenpäin viedessä pitänyt kuitenkin aina perheen lähellä ja prioriteettina. Perheen merkitys on itsellenikin ollut aina yksi kantavista voimista ja myös tulevaisuudessa oman perheen perustaminen on yksi suurimmista haaveistani. Kirjaa lukiessani yksi erityispiirre joka Michellestä kuitenkin huokui, oli avoimuus ja aitous, myös julkisen yleisön edessä. Myös hänen tapauksessaan tuli tilanteita, joissa hänen sanomisiaan otettiin ulos kontekstista ja käytettiin häntä vastaan, mutta siitä huolimatta hän pysyi itselleen rehellisenä ja rohkeana.  

”If you don’t get out there and define yourself,

you’ll be quickly and inaccurately

defined by others”

Edellä mainittu otos kirjasta sai minut pohtimaan sitä, että kuka minä olen ja mitä haluan viestiä ulospäin. Jos en itse määrittele itseäni, niin muut kyllä tekevät sen kernaasti puolestani. Oma pyrkimykseni on myös säilyttää aina aitous toiminnassani ja puheissani, toivon luovani ilmapiiriä, jossa sanoihini voi luottaa ja tahdon ihmisten ajattelevan toimintani olevan aitoa ja avointa. Olen aina ollut herkkä ja nuorempana koin sen suurimpana heikkoutenani ja asiana, joka pitäisi kitkeä pois. Viime vuosina olen kuitenkin usein saanut palautetta siitä, että aitouteni ja herkkyyteni on rohkaissut myös muita tuomaan mielipiteensä julki herkkyydestä huolimatta. Olen pyrkinyt siis alkamaan hyväksymään tätä piirrettä itsessäni ja tiedostan, että se tuskin koskaan tulee kitkeytymään täysin pois, eikä sen tarvitsekaan. Herkkyyteni on kuitenkin yhtäaikaisesti yksi vaikeimmista heikkouksistani, mutta ehdottomasti myös kuitenkin yksi suurimmista vahvuuksistani. Haluaisin siitä huolimatta, että alan olla sujut herkkyyteni kanssa, kyetä puhumaan julkisesti myös merkittävämmistä aiheista ilman ainaista kyyneliin ajautumista, mutta en aio myöskään sättiä itseäni, jos kyyneleet kuitenkin päättävät tulla jossakin tilanteessa esiin.  

Michellen elämässä on monia asioita, joihin voin samaistua ja joista voin hakea inspiraatiota myös itselleni. Päällimmäisinä ajatuksina kirjasta käteen jäi siis seuraavat ajatukset itselleni. 

  1. Perhe ja menestys eivät seiso toistensa tiellä. 
  2. On hyvä pyrkiä kohti onnistumisia, mutta toisinaan epäonnistuminen on myös ok. 
  3. Ole aito ja läsnä. 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!