Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Berlusconi

Kirjoitettu 04.11.18
Esseen kirjoittaja: Oskari Kakko
Kirjapisteet: 2
Kirja: Berlusconi
Kirjan kirjoittaja: Alan Friedman
Kategoriat: 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Berlusconi

Luin Silvio Berlusconista kirjoitetun elämänkerran. Berlusconi tunnetaan todella ristiriitaisena persoonana, joka on kokenut monenlaisia skandaaleja poliittisen ja bisnes uransa aikana. Valitsin kyseisen kirjan, sillä olen todella kiinnostunut italiasta, sen ihmisistä ja kulttuurista. Siinä on jotain niin ainutlaatuista mitä ei missään muualla ole. Italialaiset jotenkin toimivat ja ajattelevat eroavat muiden ihmisten toimista, he tietävät oman arvonsa ja tekevät omia juttujaan muitten mielipiteistä välittämättä. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii italialaisten intohimo ja henkireikä jalkapallo. Muualla maailmassa jalkapalloa lähdetään rakentamaan aina hyökkäyksen ja maalinteon kautta, niin italialaisessa jalkapallossa kaikki lähtee aina puolustuksen kautta. Italialainen puolustaminen on jotain mitä ei ole missään muualla, se on taidetta. Hyökkäämään ei lähdetä, jos se riskeeraisi liikaa omaa puolustusta. Tämä mielestäni kuvaa myös italialaisia ja voi olla juuri yksi syy siihen miksi Berlusconi on joutunut ihmisten hampaisiin, sillä juuri aggressiivisen tyyli kuvaa Berlusconin tapaa tehdä bisnestä.

 

Berlusconi oli nuoresta pitäen todella yritteliäs ja kokeili monenlaista, kunnes löysi lopulta sen asian, joka nosti hänet italian rikkaimpien ihmisten joukkoon. Minusta on hyvä huomioida, että Berlusconi oikeastaan menestyi miltei kaikessa mihin hän ryhtyi. Jotenkin kirjasta huokui, että Berlusconi on karismaattisuutensa lisäksi aina asennoitunut onnistumaan. Hän ei lähde ikinä suorittamaan, vaan menestymään. Muistan lukeneeni joskus jostain, että ”huono tekijä voi tuhota erinomaisen liikeidean ja hyvä tekijä voi tehdä keskinkertaisesta liikeideasta menestyksen”.

 

Hyvä esimerkki Berlusconin kekseliäisyydestä oli Milano 2 rakennusprojekti. Hänen oli aluksi vaikea saada rahoitusta jättimäiselle hankkeelleen, joten hän päätti hieman soveltaa. Rahoittaja ehdokkaiden tullessa vierailulle hän kutsui kaikki sukulaisensa paikalla esittämään asunnoista kiinnostuneita. Lopulta vaikka hän jäikin juonestaan kiinni, sai Berlusconi kuitenkin rahoituksen projektilleen ja siitä tuli jättimenestys ja alueelle muutti sen ensimmäisessä vaiheessa yli kymmenen tuhatta asukasta. Usein tulee ajateltua, että ei minulla mitään suhteita ole, mutta tarkemmin ajateltuna jokainen tuntee varmasti lähemmäs sata ihmistä, ja näistä sadasta jokainen taas tuntee toiset sata. Jotenkin on vaan välillä helppo pitää sitä tekosyynä, että ei muka tunne ketään. Ja luultavasti suurimmasta osasta tuttujamme on meille jotain hyötyä, jos vaan kysymme.

 

Toinen asia, joka kirjasta nousi mieleen oli boksin ulkopuolelta ajatteleminen. Italiassa valtakunnallisessa tv valtiolla oli monopoli, joten useimmilla ei olisi tullut mieleenkään lähteä haastamaan sitä. Mutta Berlusconi päätti tähän lähteä ja kiersi monopolin mielestäni todella nerokkaasti. Aluksi hän perusti milano 2:seen kaupallisen paikalliskanavan. Myöhemmin hän osti myös muita paikalliskanavia eri puolelta italiaa. Hän kuvasi ohjelmansa ja sen jälkeen kuljetti nauhat kaikkiin omistamiinsa paikalliskanaviin ja aloitti ohjelman näyttämisen kaikissa kaupungeissa samaan aikaan, aivan kuin se olisi ollut suoralähetys. Myöhemmin juuri mediabisneksen seurauksena Berlusconista tuli miljardööri. Yleensä aluksi kaikista järjettömimmistä ideoista tulee kaikista suurimmat menestystarinat. Mitään ei oikeastaan kannata pitää itsestään selvänä, sillä maailma muuttuu jatkuvasti ja se mikä on tänään järjetöntä voi olla muutaman vuoden päästä arkipäivää.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!