Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

bisnestä ja monopolia

Kirjoitettu 31.08.16
Esseen kirjoittaja: Aleksi Vikkeri
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kaiken mitä tiedän bisneksestä opin pelaamalla Monopolia
Kirjan kirjoittaja: Alan Axelrod
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ensimmäiset kosketukseni liiketoimintaan ovat Monopolissa. En ollut tajunnut että peli opettaa liiketoiminnasta mitään ennen kuin huomasin YPK:ssa kirja nimeltää ”Kaiken mitä tiedän bisneksestä opin pelaamalla monopolia”. Siis aivan mainio peli. Muistan pienenä perheen kanssa pelatesssani olin se joka metsästi kuumeisesti Erottajaa ja Mannerheimiä koska niistä sai eniten rahaa kun olit rakentanut hotellit ja joku vieras paukatti tontille.. Boom 40 000 markkaa! Ai että sitä rahan määrää.

 

Monopoli opettaa ostamista, myymistä, vuokraamista, neuvottelutaitoja ja sitä kaikista tärkeintä valppautta kaikissa edellä mainitussa. Siinä vaiheessa kun joku pamahti tontillesi niin heti piti olla käsi ojossa perimässä paperirahaa toiselta ja jos toinen ei huomannut kun tulit tontille niin ei sitä vahingossakaan sanottu ääneen jotta rahoja ei menetettäisi. Olen pikkuveljeni kanssa pelannut juniori monopolia joka on sama mutta huvipuistolaitteilla. Kyllä sen huomaa kun rahat alkaa väheneen niin osaa se 5v velikin neuvotella maksuajasta et jos vois maksaa seuraavalla kierroksella tai antaa jonkun tontin korvauksena kun rahat onkin vähissä.

 

Monopolia pelatessa on ihmiset jakautuvat kaheenryhmään varovaisiin ja agressiivisiin. Varovaiset pelaajat harkitsevat tarkkaan mitä ostavat ja päämääräisesti tavoittelevat joitain tiettyä. Uhkarohkeat taas ostavat kaiken ja Heidän rahansa ovat voineet kulua jo ensimmäisellä kierroksella, mutta heillä on tontteja joista rahaa voi tulla tai ei tule. Only God Knows..

 

Pelissä vaikka kuinka olisit suunnitellut taktiikkasi on sinulla kädessä kaksi noppaa jotka määräävät sinun pelisi kulun. Oikeassa elämässä ei ole noppia vaan molemmissa on sama.. Onni!

Monet sanovat että onnella ei ole merkitystä asiaan vaan jokainen voi vaikuttaa omaan onneensa. Olen tässä asiassa samaa mieltä, kaikki mitä elämässä teet vaikuttaa aina seuraavaan asiaan. Sama se on  noppia heittäessä, jotkut vaan osaa heittää sitä noppaa paremmin kuin toiset.

 

Tässä esseetä kirjoittaessa aloin miettimään että jos jokainen opiskelija joka valittaa että rahat eivät riitä elämiseen pelaisi omaa elämäänsä yhtä harkitusti kuin pelaisi monopolia ja tavoittelisi varallisuutta niin voisi monella olla taloudellinen tilanne parempi. Entä jos Monopolista tulisi opiskelija versio jossa saisit olla baarissa kolme vuoroa putkeen ja joka vuorolla menisi 300e maksua. Tekisikö moni sitä? Rahareikiä on monia, niistä pitää vain päästä kartalle ja karsia ne pois.

 

Yritysmaailman ja monopolin suurimpana erona on että pelissä on häviäjä, mutta yritysmaailmassa ei on vain kaupan voittajia, jos kilpaillaan useamman yrityksen tai henkilön kesken. Oikeassa elämässä voi jokainen päästä uuteen vauhtiin ja saavuttaa sen minkä ns. hävisi tai päästä jopa pidemmälle.

 

Tämän kirjan luettuani teki heti mieli alkaa pelaamaan monopolia ja kokeilemaan strategioita ja vinkkejä joita kirjassa kerrottii. Ihan mahtava kirja, suosittelen jos olet koskaan pelannut kyseistä peliä tai ollut yhtään niin innoissasi siitä kun mä olen.

Viis kautta viis

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!