Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Blää, blää, blää

Kirjoitettu 05.11.13
Esseen kirjoittaja: Mila Lehto
Kirjapisteet: 2
Kirja: Luovan ajattelun käsikirja - Kuinka ideat syntyvät
Kirjan kirjoittaja: Koski, Tuominen, Kärkkäinen
Kategoriat: 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mistä tahansa toiminnasta tulee luovaa, jos sen haluaa tehdä paremmin.

– John Updike

 

Jos luovuutta alkaa miettimään, se herättää useita kysymyksiä. Luovan ajattelun käsikirja – kuinka ideat syntyvät antaa moniin näistä kattavan vastauksen.

 

Millainen on luova ihminen? Onko hän taiteellinen? Onko hän uusia ideoita pursuava? Miten luovuus ilmenee? Poksahteleeko luovuus vain ajoitellen esille? Tuleeko se itsestään? Mitä luovuus on? Onko se maalaamista, soittamista tai virkkaamista?

 

Luovuus on uusien ratkaisujen synnyttämistä. Arkisiinkin asioihin! Miettikää, luovuutta on keksiä miten vältellä tiskaamista! Etsiä lyhyempi reitti työpaikalle! Luovuudella ei ole rajoja. Sitä ei voi määritellä tarkasti. Luovuus on useasti ajatustyötä, mietintää, pään sisällä tapahtuvaa toimintaa. Tämä tekee luovuuden arvioinnista haastavaa, eivätkä monet ole valmiita riskeeraamaan ja tuhlaamaan arvokasta, “näkyvää”, työaikaa luovuuden työtaikaan, vaikka tämä on useammin tuottavampaa.

 

Onko luovuus sitten harjoiteltavissa? Voiko luovaksi oppia? Miksei kaikki ole luovia, jos sen pystyy opettelemaan?

 

Luovuutta pystyy harjoittelemaan. Tämä on totuus. Kiinnostus aihetta kohtaan on tärkeää. Kirjassa kehotetaan useaan otteeseen varaamaan ajattelulle kalenterista aikaa. Kaksi tuntia viikossa. Kuin varaat aikaa palavereille, harrastuksille tai perheelle. Ai miksikö? Luovat ajatukset ja ideat syntyvät ajatellessa. Psykologi Pekka Arisen sanoin “Tietämättömistä ihmisistä ei millään hihhuloinnilla saada irti mitään kestävää.” Kirjassa oli yksinkertainen ja helposti ymmärrettävä vertaus aiheesta. Kun tarvitset uuden auton, kiinnität liikenteessä huomattavasti enemmän huomiota autoihin. Kun olet raskaana, näet joka puolella äitejä ja lapsia.

 

Miksei kaikki ole luovia, jos sen pystyy opettelemaan?

 

Siinäpä vasta hyvä kysymys! Niin, miksei? Vastaus löytyy helposti kalenteria vilkaisemalla. Löytyykö sieltä ylimääräiset kaksi tuntia? Ihmiset ovat kiireisiä, ajattelu ei silloin ole prioriteeteissä ensimmäisenä. Useasti sen kannattaisi olla. Henry Ford on sen sisäistänyt sanoessaan “Mitä enemmän ajattelet, sitä enemmän aikaa sinulla on.” Kun teet asioita järkevästi ja käytät hetken ajatteluun, säästät monen monta hetkeä jälkikäteen itse tehtävän parissa.

 

Mitäs sitten, kun on oppinut luovaksi? Lenteleekö hyviä ajatuksia tuon tuosta kuin pyssyn suusta? Onko luovan ihmisen kaikki ideat hyviä?

 

Thomas Alva Edison. Siinä vasta keksijä. Varsinainen luova hemmo! Hänen suustaan kuullut sanat kertovat paljon luovuudesta. “Kaikki 200 toimimatonta sähkölampun prototyyppiä opettivat minulle jotain olennaista, jota ilman lopputulos ei olisi ollut mahdollinen.” Hyvää jatkoa tälle tulee Gary Larsonilta “Hyvät ideat kehittyvät yleensä surkeista. Ja valitettavasti myös päinvastoin.” Hyvä idea ei aina synny tuosta vain. Hyvä idea ei aina ole valmis. Hyvästäkin ideasta voi tulla huono idea. Vaikka olisit luova. Luovan ihmisen tulee vain pysyä sitkeänä, keksiä uusia ideoita, kehitellä vanhoja, muokata muiden, varastaa, lainata, kopioida. Aina, missä vain, milloin vain. “Parhaat ideani olen saanut istuessani paskalla” sanoi Kaurismäen Aki. Ei varmaan olisi saanut, jos olisi viettänyt elämänsä vessassa. Tutki ympäristöä, ihmisiä, asioita. Lue, katso elokuvia, kuuntele musiikkia. Löydä inspiraatiosi. Se voi olla missä tahansa.

 

 

Kirjasta haluan vielä sanoa, että aivan loistava! Kuten tekstistä ehkä huomaa, lainaukset olivat ihan mahtavia. Kuvat olivat loistavia, sopivat aiheeseen ja täydensivät tekstiä. Erilaisten fonttien käyttö ja kokojen muuntelu piristivät lukemista huomattavasti. Kirjan muotokaan ei ole ihan perinteinen. Kirjoittajat eivät anna suoria vastauksia tai tapoja, vaan herättävät aivot raksuttamaan ja ajattelemaan. He luovat päähän luovan ilmapiirin. Sytyttävät ajatuksen.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!