Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Blockchain Revolution

Kirjoitettu 17.12.18
Esseen kirjoittaja: Hemmo Markkula
Kirjapisteet: 4
Kirja: Blockchain Revolution – Don Tapscott, Alex Tapscott +Don Tapscott Nordic Business Forumissa
Kirjan kirjoittaja: Don Tapscott, Alex Tapscott
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen, 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet, 8.4. Ihmisen tulevaisuus, 9.07. Innovointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Blockchain Revolution – Don Tapscott, Alex Tapscott +Don Tapscott Nordic Business Forumissa

 

Blockchain Revolution tuli ensimmäisen kerran eteen, kun Don Tapscott piti seminaarin aiheesta AI, blockchain & democracy Nordic Business Forumissa. Laitoin tuolloin kirjan mieleen, että aiheeseen täytyy syventyä enemmän. Nyt myöhemmin kahlaillessani bookbeatia hyppäsi kirja silmille ja päätin ottaa sen lenkkikuunteluksi.

 

Tämä oli mielenkiintoinen kirja. En ole itse kovin teknologiahörhö, mutta arvostan ja pyrin ottamaan huomioon käytännön hyödyt mitä päätä huimaavasti kehittyvä teknologia tarjoaa. Yritänkin tulkita kirjaa oman käsitykseni mukaan ja selventää myös itselleni mistä on oikein kysymys. Reflektio herättääkin luultavasti enemmän kysymyksiä, kuin antaa vastauksia. Tänä päivänä olisi kuitenkin tyhmää jättää lohkoketju teknologia käsittelemättä. Vaikkakin teknologia on vielä hyvin raakaa, tarjoaa se avaimet monen asian ratkaisemiseksi. Lohkoketjusta puhutaankin, sen olevan seuraava ”internet”.

 

Olen ollut aiemminkin kiinnostunut tästä tekniikasta ja lukenut tietoa eri lähteistä. Mielenkiintoni heräsi, kun isoveljeni puhui tästä blockchainista sen tuomista mahdollisuuksista, sekä tavasta hajottaa omia sijoituksia. Se tarjoaa lyhykäisyydessään tavan siirtää ja säilöä tietoa ilman välikäsiä. Ensimmäinen lohkoketju bitcoin on kryptovaluutta, mutta myöhemmin mukaan on tullut lukemattomia muita ”löytöretkeilijöitä” sekä nopeaa rikastumista tavoittelevia huijareita. Vastikään kolmanneksi arvokkaimmaksi tippunut Ethereum on rakennettu valuutan sijaan paljon monipuolisemmaksi alustaksi. Olen itse sijoittanutkin siihen – en pelkästään rahan perässä, vaan uskosta teknologiaan. Minua kiehtoo tässä teknologiassa erityisesti yksityisyys ja turvallisuus. Se tarjoaa mahdollisuuden esiintyä täysin anonyymisti, omalla avatarilla sekä antaa itsestä vain ne tiedot toiselle osapuolelle, mitkä ovat pakollisia toimintaa varten. Nykyään ihmisille puhutaan, että täytyy hyväksyä, ettei maailmassa ole juurikaan enää yksityisyyttä. Tapscott on kuitenkin toista mieltä. Hän sanoo yksityisen olevan jokaisen perusoikeus, josta tulisi pitää kiinni. Lohkoketju teknologia mahdollistaa yksityisyyden nykymaailman digitaalisessa kanssakäymisessä – oli se sitten lupa-asiointi, valuutan vaihto, äänestys, you name it. Lupa-asiointiin se tarjoaa turvallisen käytännössä hakkeroimattoman tavan hoidella asioita. ”Käytännössä hakkeroimattoman” lohkoketjusta tekee sen rakenne. Nyt pitää hengähtää vähän ja keskittyä. Elikkäs. Nimensä mukaan lohkoketju muodostuu lohkoista, mitkä ovat ketjussa. Uusi data laitetaan aina ketjuun perään. Koko ketju on taas jakautunut ympäri maailman eri tietokoneille, jossa sitä varmennetaan koko ajan. Jos lohkoketjun haluisi hakkeroida, tulisi hakkeroida kaikki tiedostot ennen tavoiteltua dataa, jotka lisääntyvät alati, päästäkseen käsiksi tiedostoon. Tietokoneet, jotka varmentavat tätä huomaisivat pienimmätkin virheet, eivätkä päästäisi niitä läpi. Lohkoketjussa ei voi perua mitään tehtyä. Sen voi kuitenkin korjata, jolloin molemmista jää jälki, mikä on seurattavissa. Suojaus on tällä hetkellä perustunut salasanaan. Jos salasanan unohtaa, ei dataan pääse käsiksi ja se jää käytännössä vain olemaan. Nykyisellä teknologialla on ollut ongelma, että ei voida hallita vielä kovin suuria datamääriä. Isompien asioiden vientiin lohkoketju teknologian pohjalle tulee siis odottaa vielä tekniikan kehittymistä.

 

Yrittäessäni pysyä kirjan sanoman perässä Tapscott kertoi lohkoketjun käyttömahdollisuuksista aivan laidasta laitaan. Se ratkaisisi monet tämän hetken ongelmista – kirjan sanoin ”if we will it”. Nykymaailma on rakennettu tukemaan teollista aikaa, eikä pysy tarpeeksi notkeana tekniikan huiman kehityksen ja ratkaisuiden alla. Ihmisten täytyy hyväksyä lohkoketjutekniikka ja rakentaa siihen perustuvia ratkaisuja. Haasteena tälle tulevat olemaan muun muassa liiallinen rajoitus, jolloin siitä ei yksinkertaisesti saa hyötyjä irti ja sen käyttäminen pahoihin asioihin.

 

”It depends on how we weild it – blockchain technology can be used in good or bad”

 

Ehkä selvimpänä lohkoketju teknologian voi hahmottaa valuuttana. Se mahdollistaa luotettavan, halvemman, nopeamman ja ilman välikäsiä toimivan valuutan tai datansiirron. Yksi kirjan esimerkeistä oli, miten maahanmuuttajien on tällä hetkellä hyvin vaikeaa ja kallista lähettää rahaa kehitysmaihin perheelleen. Suuri osa summasta haihtuu välikäsiin sekä pitkän ajan kuluttua rahan saapuessa kohdemaahan on se haettava pankista mitkä voivan olla hyvinkin harvassa. Don Tapscottin esimerkissä hyödyntäen lohkoketjua voisi rahan lähettää hetkessä kohteeseen ja sen saaja voisi nostaa käteisenä mistä tahansa, vaikka kiertävästä autosta, muutaman prosentin yhteiskuluilla.

 

Toinen taloudellinen haaste kehitysmaissa on liiketoiminnan aloittamisen vaikeus. Lainaa on vaikea hakea esimerkiksi kalastusalukseen ja onnistuessakin se on erittäin mitätön. Lohkoketjun kautta voisi lainaa hakea kaikilta. Tällöin voisi lainan kriteerit määrittää täysin itse. Lainan saanti riippuisi luottamuksesta ja kiertyneestä maineestasi. Lohkoketjuun jää jälki kaikesta tekemisestä, eikä sitä voi poistaa. Jos huijaat, voit olla varma, ettei lainaa enää heru, jolloin myös väärinkäytökset vähenisi. Kaikki on todistettavissa, eikä kalliita juristejen palveluita tarvittaisi. Jos erimielisyyksiä, kuitenkin tulee, voi mukana olla esimerkiksi kolmas taho kuka varmistaa ja ratkaisee asian. Kolmas taho voi olla kuka tahansa loistavalla track recordilla oleva henkilö, kenelle ei tule tieto sopimuksen suuruudesta.

 

Olen huomannut it -ja tekniikkagurujen olevan hyvin kapeakatseisia. Heille riittää, että saavat tehdä sitä mitä rakastavat ja missä ovat hyviä. He ovat ongelmanratkaisijoita. Tämä on kuitenkin aiheuttaa sen, etteivät he osaa tuoda omaa taitoaan ja arvoaan esille. Tämän olen kuullut myös olevan naapurissamme JAMK:n Dynamo kampuksessa. Siellä it-alan opiskelijoiden osuuskunta on menossa alas, sillä kukaan ei yksinkertaisesti halua ottaa koppia johtamisesta tai muista hallinnollisista tehtävistä. Taitoa löytyy, mutta kukaan ei halua poistua mukavuusalueeltaan. Uskon saman olevan myös ongelmana lohkoketju teknologiassa. Tekniikkaa kehittävät nerot, jotka puhuvat 10 eri kieltä sujuvasti, eivät osaa brändää ja myydä teknologiaa laajemmalle yleisölle. Olen itse pohtinut viime aikoina paljon, mikä resurssi esimerkiksi juuri nämä it-alojen opiskelijat ovat. He pystyvät tekemään käsittämättömiä juttuja, mitä itse en uskoisi edes mahdolliseksi. Ensi kerralla, kun idea tarvitsee tällaista osaamista, aionkin astua tien yli Dynamolle ja mennä kehittelemään yhteistyötä. Joonas, kuka on näistä opiskelijoista ainut tapaamani yrittäjähenkinen henkilö sanoi – it-opiskelijat ovat tosi hyviä tekemään, mutta tarvitsevat jonkun määrittelemään tarkasti mitä tehdä. He eivät ole visuaalisia henkilöitä, eivätkä pysty toteuttaa pelkän idean pohjalta.

 

Luottamus on tulevaisuuden bisnes. Tämän olen kuullut monelta alan gurulta ja uskon siihen myös itse. Jos tarkastelee asiaa, niin monet uusista menestyksekkäistä start-upeista pohjautuvat luottamukseen. Air bnb, uber, kiva jne. Lohkoketjuteknologian käytännön ideat perustuvat myös suurelta osalta luottamukseen. Jos luottamuksen menettää, menettää myös avun, jota teknologiasta saa. Kuten sanoin – kaikki mitä syötät jäävät lohkoketjuihin. Sinulla on siis historia mikä voi toimia hyödyksesi tai sinua vastaan.

 

”Trust – the expectation that the other part will act with integrity”

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!