Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

lohkoketju

Blockchainin Vallankumous

Kirjoitettu 14.01.18
Esseen kirjoittaja: Anton Vaulasvirta
Kirjapisteet: 2
Kirja: Blockchain Revolution
Kirjan kirjoittaja: Don Tapscott; Alex Tapscott
Kategoriat: 1. Oppiminen, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet, 9. YPK:n ulkopuoliset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mikä on Blockchain?

Blockchain eli lohkoketju on digitalisoitu julkinen pääkirja kaikista kryptovaluuttojen tapahtumista. Yksittäinen lohko on ketjun ”nykyinen” osa, joka tallentaa joitain tai kaikkia viimeaikaisia tapahtumia. Kun lohko on valmis, se menee jonoon pysyvään tietokantaan. Jokaisen lohkon valmistuessa syntyy taas uusi lohko. Lohkoketjussa on lukuisia tällaisia lohkoja peräkkäin, jotka on kaikki kytketty toisiinsa lineaariseen järjestykseen. Blockchain on suunniteltu siten, että kaikki tapahtumat ovat muuttumattomia, jolloin niitä ei voi poistaa. Tietoja voidaan jakaa, muttei kopioida.

 

Mitä se käytännössä tekee?

Lohkoketju yksinkertaistaa maksutapahtumia ja poistaa tarpeen välissä olevalle osapuolelle, kuten pankille tai hallintoelimelle. Käyttäjätiedot pysyvät nimettömänä, Blockchain vahvistaa ja pitää siirrot pysyvässä julkisessa rekisterissä. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilökohtaiset tiedot ovat yksityisiä ja turvassa, samalla kun kaikki toiminta on kuitenkin avointa ja katoamatonta – varmistettuna valtavan yhteisön avulla ja tallennettu koodina digitaaliseen kirjanpitoon. Tulevaisuudessa luottamusta ei siis tarvita sen perinteisessä mielessä – se on rakennettu itse järjestelmään.

 Blockchain voi hallinnoida käytännössä mitä tahansa laillista asiakirjaa, syntymätodistuksesta koulutusasteiden sertifikaatteihin. Se mahdollistaa myös älykkäät sopimukset (ks. smart contracts), eli itsenäisesti suorittavat sopimukset. Näiden avulla kykenet vaihtamaan turvallisesti rahaa, omaisuutta, osakkeita tai mitä tahansa arvoa avoimella ja ristiriidattomalla tavalla välttämällä välittäjän palveluja. Älykkäissä sopimuksissa maksut menevät läpi esimerkiksi tiettyjen ehtojen täyttyessä. Erityisen hyödyllistä se on esimerkiksi maiden välisissä kaupoissa, jotka yleensä kestävät kauemmin aikavyöhykkeiden ja eri osapuolten maksujen käsittelyiden vuoksi.

Älykkäät sopimukset eivät pelkästään määrittele sopimuksen laillisuutta ja sen sääntöjä perinteisten sopimusten tavoin, vaan sen velvoitteet pannaan myös automaattisesti täytäntöön. Entäs jos voisit ikään kuin pudottaa bitcoinin automaattiin ja saada välittömästi tarvitsemasi asiakirjan, kuten vaikkapa ajokorttisi?

 

Lohkoketjun mahdollisuuksia

Tällä hetkellä olemme siinä vaiheessa lohkoketjutekniikan kanssa, missä oltiin internetin kanssa 2000-luvun alussa. Silloinkaan ei edes kyetty kuvittelemaan, mitä mahdollisuuksia se oikeasti kykenee tarjoamaan. Suoratoistopalvelut, kuten Netflix tai Spotify, eivät olleet kenenkään ajatuksissa. Applikaatiot kuten Uber, maailman suurin taksipalvelu omistamatta yhtäkään taksia ei tietenkään kyetty kuvittelemaan.

Lohkoketju on todennäköisesti Bitcoinin tärkein teknologinen innovaatio. Vaikka monet lohkoketjun mahdollisuudet vaativatkin digitaalisen valuutan toimiakseen, Bitcoin on vain yksi kryptovaluuttojen vaihtoehto tässä kryptovaluuttojen kirjossa. Tuoreempaa ja älykkäämpää tekniikkaa tarjoavat esimerkiksi Ripple tai Ethereum. Etenkin rahoituspalvelualan yritykset ovat innoissaan lohkoketjun mahdollisuuksista. Teknologialla on mahdollisuus lupaus mullistaa koko ala kaikkien jakaessa sama julkinen, jaettu kirjanpito. Tilitykset tapahtuvat välittömästi ja ovat kaikkien nähtävissä. Pankit kykenevät nopeuttamaan järjestelmää ja leikkaamaan kustannuksia. Uusilla toimijoilla on mahdollisuus hyödyntää lohkoteknologiaa ja taas tuoda markkinoille täysin uusia palveluja. World Economic Forum ennustaa, että vuoteen 2025 mennessä 10% BKT: stä tallennetaan lohkoketjuun tai lohkoketjun tyyppiseen teknologiaan. Kysymys kuuluukin, miten tämä tulee vaikuttamaan senaikaiseen kaupankäyntiin?

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!