Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Blogit ja Bisnes

Kirjoitettu 11.12.15
Esseen kirjoittaja: Teemu Kukkonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Blogit ja Bisnes
Kirjan kirjoittaja: Robert Scoble & Shel Israel
Kategoriat: 1. Oppiminen, 6. Markkinointi, 6.7. Sosiaalinen media ja markkinointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Bloggaaminen, vloggaaminen, somettaminen ja youtubettaminen, mitä näillä kaikilla on yhteistä? Niillä voi tehdä rahaa. Näitä hyödyntämällä pääset mukaan internet maailmamme kuumimmille markkinointi ja myynti lieskoille. Ovatko nämä kuitenkin vain nopeasti ohi meneviä trendejä, joiden liekki hiipuu jo. Onko jo kiire jos haluaa päästä osingoille? Tulipahan vaan mieleen, kun blogi asiasta luin. Kirjassa oleva tieto tuntui jo niin vanhalta, että jos lähden blogia pyörittämään kahden vuoden kuluttua, olenko myöhässä? Mikä on tulevaisuuden blogin syrjäyttävä juttu?

Kirjoittaminen on kiinnostanut minua jo pienestä lähtien, mutta vasta Tiimiakatemiassa minulle on sanottu että olisin hyvä siinä. Olen päässyt pysähtymään ja tarkastelemaan minkälaista millaista kirjoitustyylini on, onko sillä mahdollisuuksia. Kieliopissa on selkeästi parannettavaa, mutta se on pieni sivuseikka. Jos kerran nautin kirjoittamisesta, miksen sitä tekisi enemmän? Haluan kirjoittaa tekstiä joka tarjoaisi viihdykettä muuten arkiseen päivään. Haluan sen herättävän tunteita, keskusteluja. Haluan pistää lukijan ajattelemaan ja jos vain mahdollista niin havahtumaan. Blogi voisi olla yksi vaihtoehto. Olen lukenut muutamia blogi kirjoituksia, mutten ole ollut hirveästi siinä sisällä. Jotenkin mielikuva on vellonut päässä sen olevan vain tyttöjen juttu. Päiväkirja raapusteluja. Voi kuinka väärässä olinkaan. Se on raakaa bisnestä tai ihan vain yksi loistavimmista keinoista saada harmaalle yritykselle värikkäät kasvot. Mitä siis blogi tarvitsee? Muutama pointti nousi esille blogien pyörittämisestä ja kehyksistä.

 

 1. Nimi

Ei kirjaa tuomita kansien perusteella, mutta kirjahyllystä voi silti paistaa edukseen. Tärkeintä on kuitenkin nimetä blogi sellaisena kuin se on. Jos blogissa käydään läpi Driimin vaiheita, en nimeä blogiani nimellä ”Höyryjunat” vaikka tarkoitusperäni olisikin vain imarteleva. Blogeja on paljon, tosi paljon ja niitä selataan aihealueittain, eikä aakkosjärjestyksessä.

 

 1. Tiedä mistä on kyse

Alan lukemaan erilaisia blogeja nyt paljon enemmän, ihan vain kiinnostuksestani aiheeseen liittyen. Haluan tietää minkälaista kirjoitustyyliä blogeissa yleensä on ja mikä tekee blogista suositun. Kuinka paljon tavaraa sysätään yhteen blogi kirjoitukseen, onko kuvia, mitä. Etsin siis parhaimmat käytänteet ja varastan ne omaan käyttööni kuten ne itselleni istuvat parhaiten. Tekemällä oppii, mutta pitää ensin tietää mihin on ryhtymässä. Tutki, kokeile ja analysoi tulokset.

 

 1. Keep it simple

Tarkoittaen asiakkaan/lukija näkökulmaa. Tee työtä sen eteen että blogisi löytäminen, lukeminen ja seuraaminen ovat mahdollisimman helppoa. Blogin selaamisen ja jakamisen pitäisi olla yhtä helppoa ja yksinkertaista kuin lukeminen itsessään. Sisällönkin pitää olla niin simppeliä, että seitsemän vuotiaskin saa siitä saman tunteen irti kuin aikuinenkin, vaikkei ihan kaikkea ymmärtäisikään.

 

 1. Ole ihminen

Blogia on mukava lukea kun se siitä välittyy ihmisen aitous, joka sisältää intohimon, rakkauden, vihan ynnä muut tunteet. Se on mielestäni blogien tarkoituskin. Ne ovat ajatuksia ihmiseltä. Ei yritykseltä. Ei mainostoimistolta. Se voi olla ihminen joka on yrityksessä tai mainostoimistossa, mutta se ei mainosta niiden etuja tai myy omien etujensa vuoksi. Se olisi ensimmäinen ja viimeinen virhe se.

 

 1. Asiaa!

Blogeja luetaan jonkun syyn takia. Jos hymyä kaipaat, luet itseäsi viihdyttäviä blogeja. Eniten seuraamani blogi on Depressing Finland. Siellä on kaikkea hauskaa Suomen kulttuurista, mutta silläkin on tarkoitus. Suomen kulttuurin ymmärryksen lisääminen maailmalla, eli kirjoittajalla on intohimoinen tavoite saada Suomi maailman kartalle blogin muodossa. Tämä Oululainen kirjoittaja on tehnyt itsestään Suomi kulttuurin asiantuntijan. Voit siis kirjoittaa mitä vain, kunhan siinä on asiaa ja olet alan asiantuntija. Jos sinulta kysytään aiheesta, olet jo asiantuntija.

 

 1. Vuorovaikutus

Blogit ovat siitä kivoja, että niissä on kaikki inhimillisyyden aspektit. Ei riitä että pääsee lukemaan toisen sydämellä tehtyä tuotosta, vaan pitää pystyä keskustelemaan tekijän kanssa. Kommentoi. Blogi kommentointi (mitä olen osani nähnyt) on yllättävän asiallista, yleensä. Annetaan rakentavaa palautetta ja sanotaan mikä aineisto toimi itselle parhaiten. Youtube kommentteihin verrattuna blogien kommentti osiot suorastaan huutavat asiallisuutta. Varmasti löytyy poikkeuksia, mutta niistä ei kannata välittää, ellei tule mitään muuta kuin kuraa.

 

 1. Online

Ole aktiivinen ja ajan hermoilla. Jos ahkerana youtube seuraajana olen jotain oppinut, niin seuraajat lähtevät nopeasti jos et pidä kiinnostusta yllä. Internet on nopealiikkeinen ympäristö. Ei liian aktiivinen tarvitse kuitenkaan olla. Mielestäni on hyvä ilmoittaa rehellisesti seuraajilleen mahdollisista elämänkäänteistä, jos ei pysty tuottamaan heille niin mieluisaa materiaalia entiseen tapaan. Tämä toimii ainakin youtubessa erityisen hyvin, joten miksei blogeissakin. Ole ajanhermolla aiheeseesi liittyvistä tapauksista ja reagoi nopeasti. Haluat varmasti lukijasi kuulevan siitä ensin sinulta. Näin olet siis aina tavoitettavissa.

 

 1. Tarinan voima

Tarinoilla saa lukijan varpailleen, vihastumaan, rakastumaan ja jopa kertomaan kaverille tarinasta. Tarina on luonteva tapa kertoa asia juurta jaksain paikasta a paikkaan b. Värikynän käyttö sallittu. Ei ole välttämättä kyse iltasaduista nyt, vaan ihmisten kokemuksista ja asiapitoisesta materiaalista. Tässä olisikin hyvä miettiä, minkälaisen tarinan voin kertoa itsestäni, jos aiheena olisi yrittäjyys.

 

 1. Linkitys

Oman blogin levittäminen on yhtä helppoa kuin linkin kopioiminen ja liittäminen. On myös yhteisöllistä liittää muiden linkkejä omaan blogiin. Voit myös linkata aihetta kiinnostavia asioita, kuten uutisia tai viimeisintä vaippa mallistoa.

 

 1. Muista elää elämääsi

Blogien maailmaan on helppo jäädä kiinni, mutta tarinat ja sisältö tulee kuitenkin kokemuksista. Jos siis aijon joskus aloittaa blogin kirjoittamisen, täytyy minulle jäädä aikaa sisällön hankintaankin. Omista kokemuksista kannattaa kirjoittaa ja hyvänä lisänä ovat esimerkiksi podcastit ja kuvat.

 

 1. Ole itsesi suurin fani

Tarkoitan tällä että olet ajan tasalla siitä mitä sinusta puhutaan, vaikkapa muilla blogeilla. Analysoi tietoa mitä kautta ihmiset tulevat blogillesi ja tiedä ympäristösi. Älä kuitenkaan fanita itseäsi niin että syrjit muita, vaan seuraa ”kilpailijoitasi” ja osallistu keskusteluihin. Ole omana suurimpana fanina esimerkkinä muille seuraajillesi.

 

Jos ja jos. Oman blogini aloittaminen on ajatuksen tasolla ja kiehtova mahdollisuus. Tulevaisuudessa jos ja jos laitan omaa yritystäni pystyyn, harkitsen vakavasti oman blogini kirjoittamista. Bloggaaminenhan on aivan valtavan hyvä mahdollisuus markkinointi kanavana. Aika näyttää onko se silloin enää se sama vanha hyvä juttu, mikä se on tällä hetkellä. Toisin sanoen nyt ovat kivet kuumana ja jos sinäkin mietit blogin aloittamista, niin suosittelen lämmöllä. Älä mieti sitä kuitenkaan liian tarkkaan, sillä kaikki suositut blogit ovat aluksi olleet aivan toisenlaisia kuin mitä olivat aloittaessaan. Kuuntele seuraajia ja älä vieroksu muutosta.

Olen miettinyt vakavissani jo jonkin aikaa Osuuskunta Driimille blogi mahdollisuutta. Jos ei sille niin jollekin pidemmälle projektille tulevaisuudessa. Driimin osalta sisältöä tulisi varmasti paljon, mutta tutkinnan alla on onko se sisältö sitä mitä blogi maailmassa nykyään arvostetaan. Samalla on kysymysmerkkinä kuinka laadukasta sisältöä pystyn tuottamaan ja kuinka paljon aikaa se vie. Olenko siis kykeneväinen siihen tällä hetkellä, vai tarjoutuuko toista mahdollisuutta tulevaisuudessa. Kuvitellessani blogia Driimille, en osaa nähdä siinä järkeä ellei blogi olisi oma henkilökohtainen, yritysblogin sijaan. Voi olla etten ole vain perehtynyt maailmaan vielä tarpeeksi, mutta se tulee muuttumaan ja pian. Olisi mahtavaa kyllä tavata pari suurta blogaajaa. Järjestänpä tapaamisen.

 

Teemu Kukkonen

Osuuskunta Driimi

teemu@driimi.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!