Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Boho Business

Kirjoitettu 13.12.15
Esseen kirjoittaja: Matleena Laaksonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Boho Business - Ihmiskunnan voitto koneesta
Kirjan kirjoittaja: Christina Andersson & Jari Kaivo-Oja
Kategoriat: 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Boho Business. Tartuin tähän kirjaan Saaran suosituksen kautta ja kieltämättä se kuulosti mielenkiintoiselta, robotit, boheemius ja business sekoitettuna jollakin tapaa yhteen, kuulostaa jännältä. Robottien ja bisneksen sekoituksen vielä ymmärtää, mutta boheemius ja bisnes. Eikö boheemius tarkoita rentoa ja vapaata meininkiä, tehdään töitä jos fiilis on kohdillaan, silloin kun siltä tuntuu jne jne. Koen olevani vapaalla hyvinkin easy going, otan elämän rennosti, heitän läppää ja nautin kavereiden seurasta. Puhuttaessa taas työ-minästä en välttämättä olekaan niin rento. Inhoan jos jotain sovittua ei tehdä tai saada aikaiseksi ja hengaillaan ”katsellaan syksymmällä” asenteella. Kerta kaikkiaan löysä ja saamaton asenne työjutuissa ärsyttää minua yli kaiken.

Kirja nosti kuitenkin boheemiuden eri näkökulmasta jalustalle työelämässä ja painotti luovuuden ja kyseenalaistamisen tärkeyttä bisneksen teossa. Boho Business kirja on optimistinen katsaus tulevaisuuteen ja väittää, että henkiset kyvyt tekevät ihmisestä voittajan taistelussa robotteja ja tekniikka vastaan. Tottahan se on, että äly, luovuus, tunteet, taiteellisuus ja kyky oppia muodostavat kokonaisuuden, jota robottien on vaikea jäljitellä.

Boho Business jakautui moneen eri osaan keskittyen tulevaisuuteen, ihmisen ja koneen väliseen yhteistyöhön, työn muutoksiin ja sen luomaan uudenlaiseen vaurauteen. Varsinkin robotti osio oli minulle aivan uutta ja tuntematonta aluetta ja kirja avasikin sitä maailmaa hyvin. Robotit yleistyvät jatkuvasti ja ovat jo arkipäivää meille, mutta silti jotenkin aika kaukaisia. Uskon, kyllä että me kaikki tulemme vielä yllättymään siinä kuinka pitkälle robotisaatio pystytään viemään, sillä tekniikan kehityskulku on päätä huimaavaa.

 

”Meissä jokaisessa asuu pieni boheemi, luova ja omia ideoita omaava ihminen. Boheemi yksilö on avoin tulevaisuuden haasteille, rohkea, itseohjautuva ja omaa autenttista ajatteluaan vaaliva toimija, joka haluaa nähdä ideoidensa toteutuvan ja lähiyhteisönsä kukoistavan ja kehittyvän innostuneessa ilmapiirissä.”

Tähän asti olen kokenut, että oma luovuuteni työelämässä ja projekteissa ei todellakaan ole huippukamaa ja minusta onkin aivan mahtavaa, että opiskelemme tiimeissä Akatemialla ja erilaiset ihmiset sekoitetaan keskenään. Meidänkin Osuuskunta Driimiin on mukaan onneksi päätynyt pari luovempaa tyyppiä ja itse ainakin koen aina suurta iloa työskennellä sellaisten ihmisten kanssa. Luovat ihmiset päätyvät aina välillä kyseenalaistamaan ja uudistamaan asioita eivätkä ota niitä vain vastaan itsestäänselvyytenä. Kyllä minäkin tiedän, että itsessäni elää pieni boheemi sisälläni töitä tehdessä. Ja luulenpa, että en ikinä olisi halunnut edes tulla Tiimiakatemian tyyliseen erilaiseen oppimisympäristöön, mikäli näin ei olisi. Minusta on mahtavaa, että moni idea oikeasti kehittyy toteutus pisteeseen Akatemialla emmekä nimenomaan pelkästään ideoi, mehän toteutamme emmekä nää niin suuria esteitä kokeilemisille.

Varsinkin yrittäjälle luovuus ja tietty boheemius, hulluus ja heittäytymiskyky ovat erittäin tärkeitä ominaisuuksia. Yrittäjä luo työuransa huomattuaan tietyn ongelman johon hän haluaa antaa ratkaisun. Tarvitsee olla luova kehittääkseen uudenlaisen bisneksen ja tarpeeksi rohkea sekä älykäs oikeasti saadakseen bisneksensä kukoistamaan. Nämä kaikki arvot ovat niin ihmisläheisiä ja humaaneja, vaikka onkin kyse bisneksen teosta, että minun on vaikea kuvitella ikinä robottien valtaavan esimerkiksi yrittäjien alaa. Iso osa yrittäjyyttä, ovat myös asiakkuudet sekä myyntityön tekeminen, joka kuitenkin aina on ihmiseltä ihmiselle tehtyä kauppaa. En osaa nähdä robottien tekevän neuvotteluja meidän puolestamme tai päättävän ihmiskunnan tulevaisuudesta. Ehkä mielipiteeseeni vaikuttaa myös se, että toivon syvästi ettei näin tule ikinä käymään. Robotti tulevaisuus kuulostaa minusta hieman pelottavalta, sillä maailma ilman tunteita ja ihmisarvoja tuntuu kylmältä ja kovalta.

 

”Tarinan opetus on, että jatkossa kaikki, mikä voidaan siirtää robottien tehtäväksi, siirretään. Mutta muutos ei kosketa pelkästään yksinkertaista kokoonpanotyötä. Keinoäly on kovaa vauhtia korvaamassa lakimiehiä, lääkäreitä ja toimittajia: korkeasti koulutettuja ihmisiä, jotka opiskellessaan uskoivat koulutuksen olevan investointi tulevaisuuteen ja taloudellisesti turvattuun vanhuuteen.”

Onko tämä meidän tulevaisuutemme? Teemmekö itsemme ja oman työmme periaatteessa arvottomaksi kehittämällä korvaavat robotit tekemään ne puolestamme? Onko koulutuksella enää mitään merkitystä tulevaisuudessa jos samasta työpaikasta kanssasi kilpailee keinoälyllä varustettu robotti? Kirja jättää ilmoille roikkumaan suuria ja ahdistavia skenaarioita, mutta fakta on se että maailma tulee kehittymään vielä uskomattomiin ulottuvuuksiin. Juuri viimeksi katsellessani Linnan juhlia Suomen itsenäisyyspäivänä jäin miettimään, että ei ziisus mitä kaikkea on mahtunut niiden sotaveteraanien elämään, jotka ovat vielä elossa. Minkä valtavan kehityskulun ja muutoksen he ovat läpikäyneet koko heidän elämänsä aikana. Suurin osa heistä on kuitenkin vain vähän alle sata vuotiaita ja siinäkin ajassa on ehtinyt tapahtumaan näin paljon. Päätä huimaava ajatus, että oman eliniän aikanakin tapahtuisi vielä samanlainen kehitys ja muutos. Ei tulevaisuuteen voi nähdä eikä ennakoida ja sehän tekee siitä juuri elämän suolan. Koskaan et voi tietää milloin on viimeinen päivä ja mikä meitä odottaa nurkan takana. Jos on onnekas voi kokea melkeinpä yhtä värikkään elämän kun ne olemassa olevat veteraanit, vaikkakin toivottavasti ilman sotimista. Ja jos sellainen sota syttyisikin, eiköhän ne robotit ja teknologia hoitaisi sen jo siinä vaiheessa jossain toisella galaksilla.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!