Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Budjetoinnin mielettömyys

Kirjoitettu 10.04.13
Esseen kirjoittaja: Jugi
Kirjapisteet: 3
Kirja: Budjetoinnin mielettömyys
Kirjan kirjoittaja: Pertti Åkerberg
Kategoriat: 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Meikällä on kesällä aivan uudet haasteet edessä, kun lähdetään taas Pielavedelle pyörittämään Satamaravintola Laivuria. Viime vuonna tuo samainen kesäravintola oli Innomolla hoidossa ja itsekin tuli siellä hajanaisia työvuoroja tehtyä, mutta tänä vuonna olen mukana varsinaisena yrittäjänä. Päävastuualueeni on Laivurin taloudesta huolehtiminen. Tämän vuoksi päätin lukea Pertti Åkerbergin kirjan Budjetoinnin mielettömyys.

 

Ei kaikki, mutta kuitenkin moni kirjan jutuista on varmasti suoraan tai hivenen muokattuna sovellettavissa ravintolan pyörittämiseen. Ensimmäinen asia, jonka kirjoittaja Åkerberg kehottaa tekemään on unohtaa vanhanmallinen budjettien teko. Yleinen ongelma monessa yrityksessä on juuri se, kun budjetti on laadittu edellisenä syksynä ja varsinaisena tapahtuma-aikana sen vain annetaan olla. Nykyinen liiketoimintaympäristö vaatii yritykseltä reagointiherkkyyttä ja joustavuutta, mutta perinteinen budjetointi haittaa ja jopa estää tällaista joustavaa toimintaa. Tämä johtaa tilanteeseen jolloin on olemassa enemmän tai vähemmän mutu-tuntumalla laadittuja lukuja, joita ei päivitetä tai käytetä laisinkaan hyväksi jokapäiväisessä toiminnassa.

 

Aiemmin mainitsemaani tilannetta ei Laivurissa tule käymään. Jatkuva talouden seuranta ja joustavat toimet takaavat sen, että pystymme mahdollisimman hyvin maksimoimaan kesän tuloksemme. Tottakai etukäteen on laadittu suuntaa antava budjetti varsinkin alkuinvestointeja ja muita ennen avajasia tarvittavia toimenpiteitä varten. Jahka päästään vauhtiin myös oivallisella talouden johtamisella on mahdollista kannustaa muita itseni ohella yhä parempaan ja parempaan suoritustasoon. Kuuma kysymys onkin millaiset tavoitteet Laivuriin talouden suhteen tulisi asettaa ja miten niillä olisi mahdollista saada lisättyä jokaisen työntekijän motivaatiota ja oma-aloitteisuutta jokapäiväisessä toiminnassa?

 

Omalta osalta tärkeimmäksi tehtäväkseni näen jokapäiväisten tulojen ja menojen seuraamisen. Kun ollaan täysin selvillä mistä raha tulee ja minne se menee voidaan miettiä, kuinka saisimme pienennettyä kuluja ja lisättyä tuloja. Luvut on oltava myös näkyvillä meidän työntekijöiden kesken. Päiväkohtaiset myyntitiedot löytyvät viime vuosien osalta ja tämä on yksi keino, millä jo viime vuonna porukkaa kannustettiin tulokseen. Pieni kilpailu on aina hyvästä ja mikä olisikaan sen mukavampaa, kuin onnistua lyömään edellisten vuosien ennätykset. Reaaliaikainen, päivittäinen seuranta mahdollistaa myös kirjassa kerrotun nopean reagoinnin ja joustavan toiminnan. Mahdollisten korjausliikkeiden teko pystytään aloittamaan samantien, jos näyttää siltä, että tulos on heikko.

 

Palkitseminen on tärkeää. Kirjassa kehotettiin kehittämään hyvä palkitsemisjärjestelmä, joka yllättää ja saa ihmiset yrittämään yhä enemmän. Tähän mielessäni on pari ideaa, joita pitää vielä vähän miettiä miten ne pystytään toteuttamaan mahdollisimman hyvin. Ehkä joitakin vaihtelevia kilpailuja eri teemoilla työntekijöiden kesken ja jakson paras aina palkitaan saisi meilläkin pientä positiivista kilpailua aikaiseksi.

 

Odotan tulevaa haastetta innolla. Uskon, että syksyllä akatemialle palatessani olen monin verroin osaavampi talousasioiden kanssa. Yksi suurimmista tavoitteistani Laivurin suhteen on saada luotua itselleni ja muille toimiva järjestelmä, josta on helppo seurata päivittäistä tulo- ja menobudjettia. Ei jätetä tilaa epäonnistumiselle vaan katse tiukasti tavoitteissa tehdään porukalla kesästä huippuhyvä!

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!