Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Budjetoinnin mielettömyys

Kirjoitettu 09.05.13
Esseen kirjoittaja: Elmo Jussinoja
Kirjapisteet: 3
Kirja: Budjetoinnin Mielettömyys
Kirjan kirjoittaja: Pertti Åkerberg
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Aika (Time Based Management)

Tarkastellaan toimintoja niiden vaatiman ajan ja sisällön kannalta. Tarkoituksena tehostaa ja karsia toimintoja. Ydinkysymyksenä on että ”Miten jonkin asian voi tehdä nopeammin ja pienemmillä resursseilla. Jatkuvasti pyritään parantamaan tehokkuutta etsimällä ja karsimalla esteitä jotka hidastavat prosessia

TBM:n tavoitteet

-läpimenoaikojen tehostaminen

-arvoa tuhoavien toimintojen eliminoiminen

-parempi asiakaspalvelu

-parempi laatu

-pienemmät kustannukset

Johtamisen voi jakaa kahteen eri osaan.

Leadership:

Kyky johtaa ihmisiä, saada henkilöstönsä motivoitumaan, innostumaan ja työskentelemään yhteisen päämäärän puolesta.

Management:

Tiedollista valmiutta, hallitsee laskentatoimen vaatimukset, tuntee tehokkaan logistisen suunnittelun menetelmät jne…

Muiden johtamisen perussäännöt

-Johtaminen ei saa perustua pelkoon. Jatkuva kehittäminen on yritysten elinehto ja kehittäminen vaatii avoimuutta, luottamusta ja turvallisuutta. Johtamisen pitää olla ihmisilta pelon tunnetta poistavaa. Pelon ilmapiiri johtaa myös huonon laadun piilottamiseen.

-Jaa tasapainoisesti vastuuta ja vapautta. Anna päätösvaltaa muille ja mahdollisuus vaikuttaa omiin asioihin.

-Valmenna itseäsi ja mahdollista muiden valmentautuminen myös. Nykyajan tiukka työelämä vaatii henkistä kasvamista ja kestävyyden kehittämistä.

-Pitää olla aito. Pitää olla vilpittömästi sanojen takana ja teot eivät missään nimessä saa olla ristiriidassa sanojen kanssa.

-Tehtäväsi on auttaa ja antaa. Kysy joka aamu itseltäsi, miten voin tänään parhaiten auttaa kanssaihmisiäni onnistumaan työssään.

-Älä tee muille sitä, mitä et halua tehtävän itsellesi. On pätenyt jo aikoja ihmiselämään yleensäkin ja tulee jatkossakin pätemään.

Täyden vastuun ottaminen itsestään.

Meillä on suurempi vastuu useammasta asiasta kuin uskommekaan. Hyvänä esimerkkinä ajatusten, tunteiden ja reaktioiden hallinta. Nimittäin ne kaikki ovat henkilökohtaisia ja lähtevät ihmisestä itsestään. Liian usein syytetään muita” No nyt teit mut vihaiseksi” ja sitten lyödään kaveria turpaan ja se on kaverin vika, että oma nyrkki heilahti. Todellisuudessa nyrkin heilautus lähti omasta itsestään ja täysin omasta tahdosta. Kun reagointi on yleisesti hallussasi pystyt selviytymään järkevimmillä ja mielekkäimmillä vaihtoehdoilla päivän haasteista. Lisäksi pääsee helpommalla kun ei tarvitse aloittaa tappelua ja katkeraa vihanpitoa kaikista vastaan tulevista esteistä.

Pelkojen hallinta on myös äärimmäisen tärkeää jos haluaa saada itsestään enemmän irti. Selvitä itsellesi asiat mitkä synnyttävät pelon tunteen. Tee näistä luettelo ja poista mielikuvaharjoittelulla tekijät yksi kerrallaan. Muista tarkkailla itseäsi ja huomaat milloin ja mikä sytytti negatiivisen tunteen/pelontunteen. Huomioimalla ja pohtimalla näitä tilanteita pystyt hiljalleen huomaamatta kitkemään ja poistamaan näiden tilanteiden tehoa.

Oikeanlaista ymmärrystä vaativat asiat

On olemassa kolmenlaisia eri asioita.

Asioita joihin emme voi vaikuttaa mitenkään / esim. Luonnonkatastrofit, sodat jne…

Asioita joihin voimme vaikuttaa vain rajallisesti / esim. Myyntitilanne-> myyjä voi tehdä parhaansa, mutta lopulta asiakas tekee päätöksen ostaa.

Asioita joihin voimme vaikuttaa merkittävästi / esim. Ajatusten, tunteiden ja reaktioiden hallinta.

Asiat joihin emme voi vaikuttaa pitää ymmärtää sellaisena kuin ne on. Niihin ei yksinkertaisesti pysty vaikuttamaan vaikka kuinka haluaisi tai kuinka epäoikeudenmukaisilta ne tuntuisikaan. Asiat joihin voimme rajallisesti vaikuttaa pitäisi ymmärtää myös sellaisena kuin ne on. Niissä voimme tehdä parhaamme, mutta sekään ei aina riitä. Sen pitäisi kuitenkin riittää, että on tehnyt parhaansa, koska muuta ei pystykään tekemään asian eteen. Lopuksi asiat joihin voimme vaikuttaa merkittävästi. Jokaisen pitäisi oivaltaa ne asiat, jotka ovat itselleen tärkeitä ja joihin voimme vaikuttaa. Ne ovat ne asiat, jotka muuttavat elämäämme. Mitä paremmin oppii ymmärtämään asioita, ja sitä kuinka suuri mahdollisuus itsellä on kyseisiin asioihin vaikuttaa, sitä vähemmän tuntee itsensä voimattomaksi ja oppii sulattamaan maailman sellaisena kuin se on.

Käytäntöön en voi sanoa vieväni kertaheitolla mitään. Jatkuvasti olen oppinut enemmän ottamaan vastuuta elämässä ymmärtämään eri asioita sellaisina kuin ne on. Tämä on todennäköisesti jatkuva prosessi elämässä ja vuosi vuodelta paranen näiden saralla. Kirjasta yleisesti, että odotin jotain todella konkreettista ja tartuttavaa faktaa joka liittyisi budjetointiin. Ehkä omaa hölmöyttä tai kokemattomuutta, mutta kirjan sisältö oli mielestäni sillisalaattia ja siellä puhuttiin kaikesta muusta ylimääräisestä jonka tarkoitusta en edes ymmärtänyt. Miksi kirja sisältää kaikkea tietoa laidasta laitaan jos nimi on Budjetoinnin mielettömyys. Ehkä joskus jos huomaan olleeni väärässä kirjan suhteen voisin lukea sen uudelleen, mutta nyt se meni että heilahti korvien välistä ja jäin vain hieman ymmälleni. Koitin kuitenkin jotain napata tähän esseeseen, asioita joista sain edes jotenkin kiinni. Muutenkin päällä on kevätmasennus ja alakausi niin mahdoton edes pohtia mitenkä käytäntöön veisin mitään Priiman suhteen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!