Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Budjetointi

Kirjoitettu 24.05.15
Esseen kirjoittaja: Matleena Laaksonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Budjetoinnin mielettömyys
Kirjan kirjoittaja: Pertti Åkerberg
Kategoriat: 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut

Budjetointi, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

 

Budjetointi. Tulevaisuuden ennustaminen etukäteen. Paine saada budjetti toteutumaan. Kyky saada ihmiset käsittämään rahan meno ja saada heidät motivoitumaan ja tuomaan rahaa yritykseen. Tarve nähdä pidemmälle ja tehdä kauaskantoista suunnittelua. Saada luotua jatkuva rahavirta yritykseen. Innostaa ihmiset yrittämään parhaansa.

Nuo olivat ensimmäiset mielikuvat budjetoinnista viime syksynä, kun minulle nakitettiin talouspäällikön rooli seuraavaksi vuodeksi ja kehotettiin tekemään budjetti osuuskunnallemme. Olinhan minä pikkuisen pallo hukassa, sillä en ikinä eläessäni ollut tehnyt pitkäjänteistä suunnittelua yhtään minkään eteen. Olin myös melkoisesti epämukavuusalueellani, sillä matematiikka ja rahan viisas käyttö sekä numeroiden pyörittely päässä eivät todellakaan kuuluneet vahvuusalueisiini. Mutta niinpä me vaan apulaistalouspäällikkö Claudian kanssa tartuttiin tuumasta toimeen, ja alettiin suunnittelemaan Osuuskunta Driimin ihka ensimmäistä budjettia aikavälille loka-toukokuu 2015.

Teimme budjetoinnin pitkälti haastattelemalla vanhempia tiimiyrittäjiä esimerkiksi yhteisöllisyystapahtumien kustannuksista sekä muista kuluista, joita kannattaisi ottaa huomioon. Laskimme perinteiset pankki, vakuutus, kirjanpito sekä mitä näitä nyt on kulut arviolta yhteen ja muodostimme kokonaiskulu budjetin. Muistan vielä, kun esitimme kulubudjetin ensimmäistä kertaa osuuskuntalaisillemme. Hyvin monelta jäi suu auki epäröiden, että nyt ovat tytöt laskeneet pikkaisen yläkanttiin. Mietteet monella varmasti olivat, että eihän tuo voi pitää paikkaansa, että meille noin paljon menoja olisi, mehän ollaan opiskelijoita ja koulussa ei meiltä voi odottaa tuollaista tulovirtaa heti ensimmäisenä vuonna.  Täytyy myös itse myöntää, että todella yllätyin kuinka suuresta rahamäärästä oli kyse. En ollut vielä ihan heti syksyllä päässyt mukaan tiimiyrittäjän mindsettiin ja siihen miten yritys oikeasti pyörii, joten kulubudjetti tuntui lähinnä ahdistavalta ja toi tietynlaisen paineen.

Toisin kuitenkin kävi siinä suhteessa, että tytöt olisivat arvioineet yläkanttiin. Budjetoimme meneviin kuluihin noin 16 600€ ja nyt toukokuun lopussa toteutunutta budjettia katsoessa olemme ylittäneet budjetin ainoastaan noin 300 euron edestä. Eli harvinaisen tarkkaa työtä meiltä ja olen kyllä siihen tyytyväinen, sillä meillä ei ollut minkäänlaista aikaisempaa kokemusta budjetoinnista eikä sen enempää Tiimiakatemiastakaan. Totta kai meillä oli tässä kulubudjetoinnissa myös paljon hyvää tuuria mukana, sillä teimme osuuskuntamme kanssa esimerkiksi investointeja kevään aikana, joita emme olleet budjetoineet laisinkaan, koska emme millään voineet niitä ennustaa. Mutta silti selvisimme, sillä jotkin kulut alittuivat niin hyvin. Suuri tekijä siinä, että olemme vielä toimiva yritys on se, että meillä on niin hyvä porukka. Olemme saaneet nuo kaikki kulut maksettua ja rahaa on tullut osuuskunnallemme melko tasaisella syklillä oikeastikin. Talouden hoidossa meillä on ollut käytössä myös Driimin oma DFC-järjestelmä, joka jakaa osuuskunnalle tulevat tulot fiksusti. Järjestelmä kehitettiin meille helmikuun tienoilla, sillä koimme ettei yhteiskassa ollut enää motivoiva eikä reilu järjestelmä.

 

Luettuani Pertti Åkerbergin Budjetoinnin mielettömyys- kirjan aloin luonnollisesti pohtimaan budjetoinnin syvempää merkitystä Åkerbergin kertomalta kannalta, joka on siis täysin vastaan ylipäätään budjetoinnin tekoa. Vaikka budjetointikautemme on sujut näinkin mallikkaasti, en voi silti todellakaan sanoa, että juuri budjetti jonka minä ja Claudia teimme, on motivoinut ja ajanut minua tekemään ja yrittämään joka päivä. Kyllä siinä on ollut ihan muut tekijät, kuten halu myydä ja saada kauppaa, yksinkertaisesti halu onnistua ja kokeilla kaikkea. Totta kai talouspäällikön roolissa olen ajautunut välillä liikaakin miettimään jokaista projektia tuottojen ja menojen perusteella, sillä se on ollut osittain minun tehtävänikin. Olen kuitenkin ymmärtänyt sen, että ihmisiä ajaa tekemään töitä aivan muut asiat kuin budjetissa pysyminen. Osalle meidän osuuskunnasta DFC-järjestelmä ei ole ollut millään tavalla innostava tai kiinnostava, mutta osaa se on puskenut eteenpäin ja tekemään tulosta. Talouspäällikön roolissa koenkin melkeinpä vaikeimmaksi tehtäväksi osuuskunnassa olevien ihmisten motivoinnin tekemään rahallista tuloa tasaisesti ja ymmärtämään sen, että taloutemme tasapainossa pysymiseen tarvitaan aivan meitä kaikkia.

Budjetin kuitenkin oletetaan aina yritysmaailmassa olevan se perusta ja innostava ja toisaalta latistava asia, mutta ennen kaikkea se on johtamisen väline. Budjetin avulla johtaja tekee päätökset uusista investoinneista ja leikkauksista, sillä raha on se pakollinen paha, jota yritys tarvitsee pysyäkseen pystyssä. Siksipä en ainakaan itse lähtisi poistamaan budjetointia. Kuitenkin meilläkin se on periaatteessa toiminut kaiken pohjana tämän vuoden, sillä DFC-järjestelmämmekin on rakennettu siihen perustuen. Olemme pystyneet budjetoinnin avulla luomaan edes jonkinlaista kuvaa tulevaisuudesta eikä meidän ole tarvinnut vain hakuammunnalla tehdä rahaa joka päivä syystä jota emme edes tiedä. Meillä suurin menokulu tänä keväänä oli ylivoimaisesti LC, johon budjetoimme aluksi 8000 euroa, joka oli hurja määrä rahaa. Saimme kuitenkin melkein parilla tonnilla alitettua tuon budjetoidun summan, mutta tärkein tekijä mielestäni LC:ssä oli se, että se todella motivoi osuuskuntalaisiamme tekemään töitä ja projekteja, jotta pääsisimme LC:lle. Siinä huomasikin, että kun tavoite oli tarpeeksi selkeä ja haluttava kaikkien mielestä, eli reissaaminen porukassa ympäri Eurooppaa, sen eteen todella tehtiin töitä.

 

Ensimmäinen vuosi Osuuskunta Driimillä meni budjetoinnin osalta ihan ok, mutta uskon talouden tulevan kääntymään vielä parempaan suuntaan ensi vuonna. Olemme jo alustavasti suunnitelleet kirkastavamme syksyllä startatessamme yhteisen visiomme, strategian sekä mission, johon me kaikki uskomme ja jonka eteen olemme valmiita tekemään töitä. Uskon tämän auttavan myös talouttamme huomattavasti, sillä seuraava teamleaderimme pystyy johtamaan meidät yhdessä asettamiimme tavoitteisiin ja samalla nojautumaan uuteen budjetointiin ja tekemään tulevan talouspäällikön kanssa hyvää yhteistyötä.

Se on kuitenkin melko varmaa, että se tuleva talouspäällikkö ei ensi vuonna ole minä, joka tällä hetkellä tuntuu mukavalta ja osittain myös suoraan sanottuna helpottavalta. Olemme päättäneet sekoittaa osuuskunnassamme kaikki roolit uusiksi ensi lokakuun alussa, sillä haluamme kartuttaa kaikkien osaamista eri osa-alueilla ja saada uusia tuulia ja haasteita kaikkien kalenteriin heti alkusyksystä. Talouspäällikön rooli on ollut minua persoonana haastava sekä hyvällä tavalla konkreettinen tehtävä, joka on kyllä saanut minut itse ponnistelemaan varmasti enemmän tänä vuonna verrattaessa siihen, ettei minulla olisi ollut minkäänlaista vastuutehtävää. Suosittelen kuitenkin kaikkia kokeilemaan kyseistä roolia enkä millään tavalla pelottele ketään ottamaan sitä, sillä se on oikeasti tarpeellinen ja luottamuksellinen rooli omata.

Uusi budjetti tälle kesälle on jo Osuuskunta Driimille laadittu ja sen toteutumista voidaan taas katsella syyskuun lopussa. Budjetoinnin mielettömyys- kirja sai minut miettimään sitä kuinka tärkeää oikeasti on, että yrityksellä on yhteiset päämäärät ja visio. Se on ehkä yksi niistä asioista, joka meillä Osuuskunta Driimissä on puuttunut tänä vuonna ja osa syynä siihen on ollut se, että meillä kaikilla on niin erilaiset omat visiot ja tavoitteet oman tulevaisuuden kannalta. Silti siitä johtumatta yhteisten tavoitteiden kirkastaminen ja asettaminen on erittäin tärkeää. Kannatan edelleen budjetointia tämän kirjan luettuani, mutta ymmärrän sen olevan pelkkä työkalu, ei se perusta ja pohja, johon kaikki yrityksessä perustuu.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!