Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Bull’s all out

Kirjoitettu 10.12.18
Esseen kirjoittaja: Annemari Autio
Kirjapisteet: 2
Kirja: Bull's all out
Kirjan kirjoittaja: Jari Mentula
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jari Mentula puhuu kirjassaan monista tärkeistä pointeista, jotka kuuluvat jokaisen ihmisen elämään. Hän myös avasi FitFarm yrityksen syntytarinaa ja kertoo omasta yrityselämästään, mikä oli todella mielenkiintoista lukea. Monilla on ”Bullista” ehkä hieman kova ja kylmä bodari vaikutelma, mutta oikeasti hän on todella lämminhenkinen ja muita huomioiva persoona. Halusin lukea hänen kirjansa, koska haluan oppia häneltä ja hänen elämänasenteestaan ja saavuttaa juuri niitä asioita, joita Bullikin on elämässään saavuttanut. Bull myös kertoo kirjassaan vinkkejä menestykseen niin bisneksessä kuin elämän muissakin osa-alueissa.

Oman pyhän kolminaisuuden määrittely

Bulli on määritellyt itselleen pyhän kolminaisuuden, johon hän on määritellyt elämänsä kolme tärkeintä asiaa. Hän työstää näitä asioita haluamaansa suuntaan joka päivä ja keskittyy aina tekemiseensä sataprosenttisesti. Hän pitää kaikessa tekemisessään mielessä nuo kolme tärkeintä asiaa, ja jakaa viikostaan näille tasapuolisesti aikaa huolehtien, että jokaista asiaa tulee kehitettyä. Nämä itselle tärkeimpien asioiden kehittäminen päivittäin pienin askelin melko tasapuolisesti johtaa väistämättäkin menestykseen näillä osa-alueilla. Tästä otin mallia ja määrittelin itselleni kolme tärkeintä asiaa, joita haluan elämässäni tällä hetkellä edistää ja oppia. Minulle nämä asiat ovat oman bisneksen kehittäminen, oma hyvinvointi sekä läheiset ihmissuhteet. Näitä osa-alueita voi jakaa edelleen alakategorioihin eli bisneksen alle tulisi vaatebrändin kehitys, erilaisten kokeilujen tekeminen sekä tapahtumajärjestäminen. Hyvinvointiin kuuluvat kaikki sellaiset asiat, jotka parantavat mielen ja kropan hyvinvointia kuten musiikin harjoittaminen, salilla treenaaminen, lepääminen ja terveellisesti syöminen. Jo näiden asioiden määrittäminen ja ylös listaaminen vie itseä eteenpäin, kun ymmärtää mitä omassa elämässään oikeasti haluaa tehdä ja kehittää. Näiden kehittämiseksi pitää luoda itselleen toimintasuunnitelma ja itse olen merkinnyt viikonlopun aikana ylös, mitä aion kehittää seuraavalla viikolla. Jos jokin osa-alue jää vähemmälle yhtenä päivänä, sitä pitää korostaa seuraavana päivänä.

Oman pyhän kolminaisuuteni määrittely on helpottanut omaa elämääni huomattavasti enkä stressaa asioista enää yhtä paljon. Nyt, kun vain lepään ja otan rennosti, en koe huonoa omatuntoa lepäämisestä, koska pitäisi siivota tai lukea kirjaa eikä ole aikaa levätä. Nyt lepääminen on määritelty yhdeksi hyvinvointiani edistäväksi tekijäksi ja toteutan vain omaa pyhää kolminaisuuttani pitämällä levosta kiinni. Kavereiden kanssa olemisellekaan ei ole jäänyt juurikaan aikaa, mutta nyt olen tehnyt kavereille aikaa enkä koe siitäkään huonoa omatuntoa, koska pitäisi tehdä kaikkea hyödyllistä silläkin ajalla. Läheiset ihmissuhteet ovat nyt yhtä tärkeässä osassa, kuin bisneksen kehittäminen ja sillekin täytyy löytyä oma aikansa. Nyt tunnen sisäistä rauhaa, koska tiedän tekeväni asioita, jotka kehittävät minua elämäni tärkeimmissä osa-alueissa koko ajan, kun vain pysyttelen oman pyhän kolminaisuuteni sisällä. Sitä on myös hyvä päivittää vähän väliä ja miettiä, mitkä ovat itselle ne tärkeimmät asiat juuri nyt.

Tee asiat täysillä

Bulli kehottaa tekemään kaiken aina täysillä ja välillä mennäänkin täysillä metsään. Epäonnistumista ei pitäisi pelätä vaan sitä tulisi jopa tavoitella. Vasta silloin tietää mihin oikeasti pystyy ja mihin omat rahkeet riittävät. Epäonnistumisen pelko useinkin estää meitä tekemästä isoja asioita ja tavoittelemasta unelmiaan. Mikä sitten on pahinta, mitä voisi esimerkiksi yritystä perustettaessa tapahtua? Varmasti ajatuksissa kummittelee sana ”konkurssi”, joka estää monia aloittamasta omaa yritystä. Bulli kertoo kirjassaan omasta konkurssistaan, jonka koki liikkeensä kanssa 2000-luvun alkupuolella. Tämä oli hänelle kova kolaus silloin, mutta hänen elämänsä paras bisneskoulu. Nyt Bullilla on erittäin menestyvää liiketoimintaa ja hän ymmärtää bisneksen pyörittämisestä paljon enemmän, kuin ensimmäistä yritystään pyörittäessä. Jos konkurssi on pahinta mitä voi tapahtua niin mitä sitten? Sen jälkeen jatketaan entistä viisaampana ja vahvempana, kerrataan mikä meni pieleen ja mitä pitää tehdä toisin, jotta seuraava bisnes menestyy. Ei kuulosta kovin pahalta.

Lopeta jossittelu sekä muiden miellyttäminen

Bulli toteaa yhdessä kappaleessa tiivistettynä ”trying is lying”. Tästä voisi hyvinkin tulla uusi mottoni. Bulli kertoo jossittelun ja yrittämisen olevan turhaa ja silloin ihminen on jo mielessään antanut hieman periksi. Sen sijaan, että sanoo yrittävänsä, täytyy sanoa tekevänsä. Jossittelut täytyy jättää jossittelijoille ja alkaa tekemään. Kun puhuu tekemisestä ja unohtaa kaikki konditionaali muodot sun muut, on jo mielessään toteuttamassa kyseistä asiaa, eikä anna tilaa epäonnistumiselle päässään.

Kirjassa kerrotaan, että muita ei pitäisi miellyttää. Bull erottaa hyväntahtoisuuden ja toisten huomioimisen miellyttämisestä ja tämä raja on itsellä ainakin välillä hyvin häilyvä. Jos aina miellyttää muita, hukkaa itsensä ja sen mitä itse haluaa ja rajoittaa omien unelmien saavuttamista. Itse olen ollut pahimman luokan miellyttäjä, mutta pikkuhiljaa saanut tuotua omia rajoja esiin. Meidän täytyy tiimin kesken myös uskaltaa sanoa, jos johonkin hommaan ei pysty ja muistaa pitää omista rajoistaan kiinni, eikä tehdä asioita sen takia, että haluaa miellyttää muita tiimin jäseniä. Tämä on välillä vaikeaa ja voi aiheuttaa pettymyksiä, mutta lopputulos on oman hyvinvoinnin kannalta parempi, eikä tule poltettua itseä loppuun.

Aseta itsellesi tavoite äläkä tyydy liian vähään

Bulli kehoittaa jokaisen asettamaan itselleen tavoitteen ja sen saavuttamisen jälkeen heti seuraavan tavoitteen. Hän korostaa tavoitteiden merkitystä ihmisen elämässä ja ne tuovat mielenkiintoa ja luovat tarkoituksen tekemiselle. Itsellä on tällä hetkellä lyhyen ajan tavoitteet vähän hukassa. Pitkällä tähtäimellä haluaisin perustaa oman vaatebrändin, mutta tarvitsen välitavoitteita, jotta homma ei tunnu liian työläältä ja tyssää jo heti alkuunsa siihen, kun on niin paljon tehtävää. Minun täytyy kehittää toimintasuunnitelma, jolla saan brändin rakentamisen alkuun pala kerrallaan. Esimerkiksi ensi viikon tavoite voi olla osuvan nimen keksiminen ja seuraavalla viikolla taas jotain muuta pientä. Näin etenen pala kerrallaan kohti isompaa tavoitetta eikä maalin saavuttaminen tunnu enää niin raskaalta. Meillä on myös tiimin kesken asetettu pidemmän aikavälin tavoitteita, mutta lyhyempiä ei hirveästi ole. Uskon, että lyhyen tähtäimen tavoitteiden asettaminen toisi mielenkiintoa tiimin keskellä tekemiseen. Esimerkiksi voisi olla kaksi asiakastapaamista tavoitteena yhdelle kuukaudelle. Se ei kuulosta yhtään niin paljolta kuin 75 asiakastapaamista puolelle vuodelle koko tiimiltä. Sellaisen isomman tavoitteen alaa jo mielessään mustamaalata, kun urakka tuntu liian isolta ja saavuttamattomalta.

Bulli myös kertoo ymmärtävänsä, ettei koskaan pidä tyytyä liian vähään ja kehottaa kaikkia unelmoimaan isosti. Välillä tunnen itseni hölmöksi, kun haaveilen isoista asioista, mutta suuresti unelmoiminen nimenomaan erottaa menestyjät niistä, jotka jäävät junnaamaan paikoilleen. Kirjassa kerrotaan siitä, kuinka lukuisissa menestystarinoissa on samoja yhtäläisyyksiä: menestyksen eteen on tehty kovasti töitä ja vasta monien vastoinkäymisten jälkeen on lopulta onnistuttu. Jos ensimmäisen vastoinkäymisen jälkeen luovuttaa, ei tule koskaan saavuttamaan unelmiaan. Se, joka ei anna periksi menestyy asiassa, kuin asiassa.

Tarkista asenteesi ja muista hyödyntää tiimisi taidot

Bulli kertoo, kuinka jokaisen tulisi tarkistaa oma asenteensa. Hän itse antaa ennemmin ärsyttävien asioiden olla, kuin räjähtää siitä kaikkien nähden. Negatiivinen ilmapiiri tarttuu ja jos yksi valittaa, alkavat muutkin valittamaan ja se latistaa tekemisen ilon. Meidänkin tiimissä kaikki ovat hyvin erilaisia persoonia ja, vaikka joku ei toimi niin kuin itse toimisit jossain tilanteessa tulisi kaikissa nähdä jotain hyvää. Toisten erilaisuuteen täytyy suhtautua suvaitsevaisesti ja positiivisesti ja ymmärtää nähdä se koko tiimin voimavarana. Aion itse ottaa asenteen, että ajattelen asiat mahdollisimman positiivisesti, unohdan valittamisen ja keskityn hyviin asioihin. Tämä vaatii pitkäjänteistä aktiivista työtä itseltä ja man käytöksen tarkastelua, mutta en halua kuulua ylenpalttisten valittajien kerhoon. Valittamisella ei päästä elämässä kovin pitkälle. Olen viime vuosina hieman kadottanut omaa positiivisuuttani ja tuntuu että lukiessa Bullin sanoja, saan vanhaa omaa itseäni takaisin. Olen ollut se, joka saa muut ihmiset paremmalle tuulelle ja nauramaan ja haluan olla se jatkossakin, enkä valittaa turhista asioista. Jokainen me itse päätämme millaisella asenteella olemme, tuommeko energiaa muille vai viemmekö sitä muilta pois.

Bulli korostaa kirjassaan bisneksessä luottamuksen tärkeyttä ja sitä, ettei yksin pärjää. Hän ymmärtää myös delegoimisen taidon ja osaa myöntää itselleen, että antaa asioita niiden tehtäviksi, jotka ne osaavat parhaiten. Uskon, että tässä on yksi tiimimme kompastuskivistä, että täytyy osata antaa tiettyjä tehtäviä niille, jotka ovat siinä parhaimpia. Toki haluamme kaikki oppia erilaisista tehtävistä, mutta apua täytyy osata pyytää sellaiselta, joka osaa asian paremmin kuin itse eikä saa olla ylpeä ja ajatella, että itse osaisi parhaiten. Kaikki eivät ole mestareita kaikessa ja on vain viisautta ymmärtää, ettei todellakaan osaa kaikkea. Bulli kertoo, luottamuksen tärkeydestä ja siitä kuinka se on kaiken perusta. Tähän päädyimme itsekin tiimimme kanssa yksissä treeneissä ja kuinka kaikki asioiden sujuminen palaa aina luottamukseen, että mikään voi oikeasti tiimissä toimia. Ilman luottamusta emme pysty kehittymään tiiminä emmekä voi kehittää itsellemme kannattavaa liiketoimintaa yhdessä tiiminä. Kuinka me saisimme ansaittua toistemme luottamuksen? Siihen auttaa vain aika ja yhdessä tekeminen. Meillä on tiimin kesken ollut vain paljon puhetta yhteisistä reissuista ja projekteista, mutta mitään ei olla saatu vietyä kunnolla käytäntöön. Meidän on pakko nostaa tämä luottamuksen kissa pöydälle ja etsiä itsellemme jatkuvasti yhteisiä projekteja, kuten synnytyksiä. Näissä oppisimme tunnistamaan toisistamme, kuinka jokainen työskentelee ja millainen ote ihmisillä on työhön ja työn lomassa tulee väkisinkin tutustuttua toisiin.
Bulli neuvoo, kuinka alkaa yrittäjäksi:

  1. Selkeä bisnesidea päässä, ensin on unelma ja sen jälkeen mietitään, kuinka se toteutetaan käytännössä.
  2. Oikea tekemisen tahtotila. Tee sellaista, jota tekisit rakkaudesta lajiin, eikä vain toivosta rikastua.
  3. Ole kärsivällinen, menestyminen vie aikaa.
  4. Muista pitää järki päässä, älä ota liian isoja riskejä, ennen kuin tiedät homman toimivan. Sijoita voitto yrityksen kehittämiseen.
  5. Pyydä apua ja neuvoja viisaimmilta.
  6. Luota itseesi äläkä anna periksi!

Bullin elämänasenne on aivan mahtava, hän pyrkii täydellisyyteen eikä pelkää epäonnistumista. Hän ottaa kritiikin vastaan eikä ala nurisemaan siitä vaan hän saa siitä uutta pontta tekemiseensä ja haluaa näyttää, että kyllä pystyn parempaan. Bullia ei myöskään voi vähempää kiinnostaa mitä muut hänestä ajattelevat, hän tekee elämässään juuri niitä asioita ja juuri niin kuin itse haluaa. Tässä kirjassa seuraa jatkuvasti mahtava ja innostava lause toisensa perään ja tämä antoi itselleni ja kaikkeen tekemiseeni valtavasti lisäbuustia. Uskallan ehdottomasti lähteä tavoittelemaan isoja haasteita ja jos jokin menee mönkään, nii se ei haittaa. Arvostan Bullia todella paljon ja hän onkin yksi esikuvistani. Hänellä on urheilubisnes ja työ mitä hän rakastaa, hän treenaa todella kovaa ja hän elää kehonrakennuselämää ja hänellä on toimiva perhe ja parisuhde. Kaikkea, mitä haluan itse vielä saavuttaa elämässä ja siksi tämä kirja iskikin omaan tajuntaan suuresti ja Bullin opit iskostuvat hyvin päähäni. Suosittelen tätä kirjaa ehdottomasti kaikille, jotka haluavat kehittää itseään ja omaa ajatteluaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!