Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Business for punks

Kirjoitettu 11.12.18
Esseen kirjoittaja: Hemmo Markkula
Kirjapisteet: 3
Kirja: Business for punks
Kirjan kirjoittaja: James Watt
Kategoriat: 1. Oppiminen

Business for punks, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Business for punks – James Watt

 

Business for punks on sopivasti räväkkä ja ravisteleva teos. Se ottaa voimakkaan kannan asioihin ja herättää jopa vihaa. Jos haluaa tehdä vaikuttavia asioita, onkin voimakkaiden tunteiden herättäminen pakollista. Minua teos ravisteli aika voimakkaasti liittyen omaan suunnitelmallisuuteen ja perfektionistisiin piirteisiini. Huomioni kiinnittyy usein pieniin sivuseikkoihin ja kaiken pitää olla viimeisen päälle ennen, kun alan hommiin. Toisin sanoen olen hyvä hiomaan asioita ja huono saamaan aikaan.

 

 

Hyppää tuntemattomaan, jotta asiat kirkastuvat

 

”Just take the leap”: hokee James moneen kertaan äänikirjassaan skottilaisella murteella. Pienyrittäjän tie on aina pimeän peitossa. Tällöin on turha alkaa suunnitella, kun ei kuitenkaan tiedä mitä tapahtuu. Et voi jäädä odottamaan täydellisyyttä. Kerää rohkeutesi ja hyppää pimeään. Vasta näin näet mitä pimeydessä odottaa ja asiat kirjastuvat. Jos osut puuhun, kerää hampaasi, opi käyttämään moottorisahaa ja jatka eteenpäin. Pahinta on jäädä paikoilleen.

 

”You need a strong mission, savvy understanding in finance and ability to act lightning fast – you don’t need a business plan. Go fast or go home.”

 

Olen huomannut, että pelko ohjaa ihmisiä Waistossa liikaa. Asioita venytetään, suunnitellaan ja pelataan aina varman päälle. Jos johonkin lähtee, tulisi siihen lähteä sellaisella vauhdilla, että pelottaa. Jos ei pelota, ei voi pärjätä kilpailun keskellä. Ajatellessa mitä tehdä, jos tämä ei toimikkaan, tulee samalla vetäistyä käsijarru pohjaan. Tällöin muu markkina kaahaa ohitse tai päädyt reunavalleihin ennen kuin kisa on edes alkanut. Jamesin sanoin: ”Exit plans are for whimps.”

 

Wattin mukaan on turhaa suunnitella, kun ei tiedä mitä tapahtuu. Riittää että on voimakas missio, käytännön taitoa taloudesta ja tiimi joka jakaa intohimon asiaa kohtaan.

 

”Take the leap to get clarity”

 

 

 

Be a selfish bastard

 

James korostaa, että pitää uskoa omaan visioon. Hänen mukaansa ei pidä etsiä neuvoja, vaan seurata omaa tietä ja uskoa siihen. Ota vastuu omasta tekemisestä ja keskity 110% fokuksella ja jätä muiden puolivillaiset ideat ja vajaa panos asiaan. Kuten sanoin, kirjassa puhutaan voimakkaasti ja se laittaa ajattelemaan. Ymmärrän, että tällä asenteella voi pärjätä panimo alalla loistavasti, mutta esimerkiksi palvelua kehittäessä tulee ottaa kaikki näkökannat huomioon. James kuitenkin lisää, ettei yksin pääse minnekään. Sinun täytyy löytää oma lauma, jolla on sama palo asiaa kohtaan. Tällöin vaarana on kuitenkin, että keräät liian samanlaisia persoonia ympärillesi.

 

Oikean tiimin kasaaminen on alussa ehkä tärkein asia, minkä voit tehdä. Kuten olen aiemmin sanonut ja kirjoittanut reflektioissani – Tiimiakatemian yksi heikkous on kerätä saman palon ja vision jakava lauma, joka on valmis menemään kivimuurin läpi päästääkseen lähemmäs tavoitetta. Akatemian tiimit jaetaan monipuolisiksi, mutta samaa paloa ei voi istuttaa henkilöihin. Se on mahtava alusta oppia. Itse tekeminen jää kuitenkin valitettavan usein muurien sisälle.

 

Hyppäsin vähän aikaa sitten Samuelin kanssa kyytiin konseptiin nimeltä Rally Pitch. Olemme aidosti innoissani siitä ja uskomme konseptiin. Mukana on kovan luokan sarjayrittäjiä ja koemme tämän olevan suuri mahdollisuus ja näyttämisen paikka. Juttelimme ja pohdimme paljon, miten saamme oman lauman ympärillemme. Lauman, jonka panos ei ole 90% tai 95% vaan 110%. Tulimme siihen päätökseen, että muodostamme pienen 3 hengen ydintiimin Waistosta ja etsimme sen ulkopuolelta laumaamme vahvistusta ja uutta ajattelua, henkilöistä ketkä jakavat visiomme. Rally Pitch tarjoaa koko Waistolle mahdollisuuden astua seuraavalle tasolle ja uskon sen kannustavan myös muita akatemialla tekemään ja ajattelemaan isosti. Sitä kautta voimme rakentaa kansainvälistä verkostoamme ja tuoda kaikille oppeja ja haasteita ratkaistavaksi.

 

”Don’t try to find a marketcap – find your own pond”

 

 

Less is more

 

Älä ole cool. Ole aito, ole sinä. Painottaa skotti aksentti. Siinä vaiheessa, kun yritetään kätkeä risuja ruusujen alle, ollaan menty jo mönkään. Ihmiset arvostavan aitoa intohimoa ja tekemistä. Gary Vaynerchuk sanoi joskus, että voit menestyä ihan missä tahansa. Jos intohimosi on turtlesit, voit rakentaa varakkuutta olemalla maailman paras turtles asiantuntija. Tämä on mahtava mentaliteetti ja mielestäni täysin totta. Tottakai lisäksi tarvitaan päätä rakentaa asiasta kannattavaa liiketoimintaa. Tavoitteen tulisi olla oma ja yksinkertainen, jotta suunta olisi selvä.

 

Oma tavoitteeni on ollut nyt syksyllä, tiimin auttaminen ja yhteisissä tekemisissä mukana oleminen yhä enemmän. Olen kuitenkin loppujen lopuksi päätynyt tekemään vähän sitä sun tätä, eikä tarttumapintaa kuluneesta syksystä oikein ole. Olen pettynyt, mutta oppinut tästä valtavasti. Yksi kirjan periaatteista on: ”vähemmän on enemmän.” Koen yksinkertaisesti tehneeni liikaa eri asioita, jolloin fokus on jäänyt pois. Tavoitteenani onkin seuraavaksi löytää takaisin omalle kurssille ja askeleen kohti tätä olen ottanut löytämällä itselleni mentorin.

 

 

Lead with a crusade

 

Yrityksen perustamisen alkuhuumasta päästyä voi astua tekemisen ansaan. Toiminta muuttuu uuden maailman tutkimisesta paikalla elämiseksi. Waistolla oli tämänlainen kuoleman laakso, jossa uudet ideat oli vaihtunut projekteissa puuduttavaksi tekemiseksi. Tarkemmin ajatellessa taidan itse olla paraikaa juuri samaisessa tilanteessa. Kirjassa mainittiin, että tekemisen ja kehityksen tulisi olla 50/50 suhteessa. Tällöin ei jäädä paikoilleen suorittamaan vaan mahdollistetaan kasvu myös tulevaisuudessa. Kehittele ja johda tekemistäsi kuin ristiretkeä – valtaa uusia alueita ja toimi välillä järjen vastaisesti. Puhdas strategia ei ole järjellä selitettävissä.

 

”Reasonable is for whimps – business is unreasonable”

 

 

Accounting is the language of business

 

Yksi asia jota ei voi jättää huomioimatta on miten tärkeänä James pitää kirjanpitoa ja taloutta. Hän on itseoppinut talousguru, joka on jakanut tietoaan myös laaja-alaisesti muille. Wattista huokuu se, että asiat opetellaan ja selätetään sitä mukaa, kun ne osuvat tielle, mutta taloutta on opiskeltava heti. Tässä olen samaa mieltä. Alkutaipaleella olevan yrittäjän tulee tietää pienyrityksen taloudenhoito läpikotaisesti, jotta voi ymmärtää miten johtaa yritystä ja säilyy suurilta takaiskuilta.

 

Talous tuntuu olevan pakollinen paha, mihin kukaan ei halua koskea pitkällä tikullakaan. Tämä on hidastanut Waiston kehitystä huimasti. Vasta nyt jälkikäteen on ymmärtänyt, kuinka tärkeää olisi ollut heti alussa priorisoida talouden opettelua koko tiimissä ja tuoda sitä itse enemmän esille. Tällä hetkellä taloustietämys on kuitenkin hyvällä mallilla. Sen huomaa paljon liukkaammassa toiminnassa ja kommunikaatiossa projektien välillä. Kiitos kuuluu monipuolisten projektien, joissa kukaan ei ole voinut välttää numeroita. Lähes jokainen ymmärtää, miten raha liikkuu ja ettei esimerkiksi tulos kerro kaikkea taloutemme hyvinvoinnista. Vielä kuitenkin löytyy niitä, ketkä näkevät talouden päältä kuivuneena kakkakikkareena. Kikkaretta ei voi tökätä tikulla, jotta pahat hajut eivät pääse pihalle.

 

”Accounting is the language of business”

-Warren buffet

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!